Ayşe Taşkıran ile Evlilik Okulunu Konuştuk
Gündem 28.08.2015 09:52:00 0

Ayşe Taşkıran ile Evlilik Okulunu Konuştuk

Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran Hanımefendi ile kısa bir zaman sonra öğrencileri ile buluşacak ‘'evlilik okulu'' projeleri hakkında röportaj gerçekleştirdik

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran Hanımefendi ile kısa bir zaman sonra öğrencileri ile buluşacak  ‘'evlilik okulu'' projeleri hakkında röportaj gerçekleştirdik. Yoğun iş temposuna rağmen ayırdığı zamandan dolayı teşekkür ederiz.

Ayşe Taşkıran'ı Tanıyalım?

Selçuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde yüksek lisans yapmaktayım.  Evli ve 3 çocuk annesiyim. Önce diyanet personeli olarak görev yapıyordum, Büyükşehir Belediye Başkanımızın da talebiyle Büyükşehir Belediyesine Kadın ve Aile Şube Müdürü olarak atandım. Görevimde bu ay ile birlikte 8 ay oldu. İlahiyatçı olmamız görevimizde de farklı bir sorumluluk yüklüyor tabi ki.  

Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü Kurumunun Asıl Amacından bahsedersek sizce öncelikleri nelerdir?

Kadının aile hayatında ya da toplum içinde yaşadığı sorunlara kurumsal işbirliği de gerçekleştirerek hızlı çözümler üretmek. Aynı zamanda toplumsal yapımızın temelini oluşturan aile kurumunu sosyal ekonomik ve kültürel bakımdan destekleyerek bireysel ve aile sorunlarını en aza indirmek ve toplumun huzurunu sağlamak amacıyla bu birim kuruldu ve şuanda çalışmalarına devam ediyor.

Bir kadını en iyi kadın anlar düşüncesinden hareketle kurumumuzda çalışanlarımızın çoğunluğunun kadın olmasını tercih ettik. Bu işe ilk geldiğimizde önceliğimiz  eğitim oldu ve merkezdeki  bütün mahallelerimizde aile içi etkili iletişim seminerleri verdik.. Benim geldiğimde zaten bir Aile Danışma Merkezi hazırda vardı, bizimle birlikte müdürlüğümüzün bünyesine geçti. Aile Danışma merkezi olarak devam ediyoruz. Aynı zamanda yeni bir birimde kurduk. Sakarya Mahallesinde Deli Gönüllüler konağında yine aile danışma ve eğitim merkezi olarak orada da çalışmalarımız devam ediyor. Her şeyden önce eğitim diyoruz.

İlk Projeniz hakkında deneyimleriniz neler oldu?

Bütün mahallelerimizde Aile içi İletişim Seminerleri düzenledik. Bu arada Kahramanmaraş il müftülüğüne de teşekkür ediyorum çok yardımcı oldular kapılarını açtılar bize. Camilerde, Kuran Kurslarında Aile içi İletişim Seminerleriyle başladık ilk. Tüm Kuran Kurslarını tek tek dolaştık, sadece kurslara yönelik değil mahallede ki insanları da Kuran Kurslarına davet ederek bayan arkadaşlarımıza eğitimler verdik ve onların dertlerini dinledik.

Ailede yaşanan sorunlar neler?

Eşiniz ile nasıl sıkıntı yaşıyorsunuz bunun sebebi nedir?

Nasıl huzur bulabilirim?

Gibi soruların cevabını hep birlikte konuştuk, istişare ettik hanımlarımızla. Kişisel sorunlarına çözümler bulmaya çalıştık. Elhamdülillah seminerlerimiz çok verimli geçti. Hatta seminer sonunda özel olarak ta dinledik hanımlarımızı. Yerinde danışmanlık hizmeti verdik.  Bilindiği üzere kurumumuzun ücretsiz danışma merkezi var. Gerekli gördüğümüz hanımlarımızı bu merkeze yönlendir.  Böylece çalışmalarımıza Kuran Kursu seminerleri ile başladık çok şükür güzel gitti. İnşallah eylül ayında yine devam edeceğiz. Daha ulaşamadığımız köyler var sırada. Sadece Müftülüğümüzle değil Halk Eğitim ve de diğer kurumlarla da iletişim halinde olup iş birliği içerisinde bu seminerleri gerçekleştirmeyi ve de il sınırları içerisindeki bütün mahallere ve köylere ulaşmayı hedefliyoruz. 

Bu Gerçekleştirilen Seminerlerin Geri Dönüşümünde gözlemleriniz nelerdir?

İlk olarak Kahramanmaraş halkının Büyükşehir Belediyesinde böyle bir kurumun var olduğunu bilmediğini gördük.

Ailesinde bir sorun sıkıntı yaşadığı zaman kime başvuracağını, nasıl çözeceğini bilmediğini gördük.

Hiç kimseye yani eşine, annesine, babasına anlatamadığı derdi sorunu olduğunu gördük.

Aynı zamanda devlet olarak bizlerin daha çok aileye yönelik hizmetleri arttırması gerektiğini gördük. Çünkü aile bizim can damarımızdır.  Toplumların sağlıklı bir şekilde ayakta kalabilmesi için devletin aile yapısını koruması ve de güçlendirmesi lazım.

Her hafta düzenli olarak çat kapı aileleri ziyaret ediyoruz.  Büyükşehir Belediye Başkanımızın Eşinin de katıldığı aile ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Özellikle ihtiyaç sahibi aileleri ziyaret edip dertlerine ortak olmaya çalışıyoruz. Belediyemizin sosyal yardım hizmetlerinden olabildiğince fazla yararlanmalarını sağlıyoruz. Bu şekilde yalnız olamadıklarını hissediyorlar. Ziyaretlerinde faydalı olduğunu gördük.  

 Birazdan bahsedeceğiz çok güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz ki, ona da çok güzel katılımlar var.

Projelerimizin hayata geçmesi noktasında STK ların hanım temsilcileri ile de toplantılar gerçekleştirdik. Kadının halinden kadın anlar diyerek işbirliği içerisinde kadının ve ailenin sorunlarına nitelikli çözümler bulmaya çalıştık. Sağolsunlar bizlere her konuda desteğe hazır olduklarını söylediler.

‘'Evlilik Okulu'' projesinden bahseder misiniz?

Az öncede bahsettiğim gibi başka kurumlarla Müftülüğümüzle, Halk Eğitim ve Milli Eğitim müdürlüğümüzle istişare ettik ve ediyoruz.  Aileye yönelik hizmetler konusunda büyük ihtiyaç olduğunu gördük. Çözüm üretme noktasında, EVLİLİK OKULU hayata geçirdiğimiz bir projemiz. Evlilik okulu sayesinde daha bilinçli, şuurlu ve mutlu aile yapısı oluşmasına bizler de destek vermiş olacağız.

Kadın ve Aile Kurumu olarak Evlilik Okulu projemizde birçok değerlerimizi belirleyici olarak göz önüne aldık. Amacımız; sahip olduğumuz medeniyet mirası içinde aile kurumu öncü ve belirleyici bir değere sahiptir. Sağlıklı aile yapısı yalnız kendi üyeleri için değil, çevresi ve toplumu için de bir denge ve güven unsurudur. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak ‘'Evlilik Kurumun''na katkı sağlamak amacıyla yeni evlenen evli çiftlerimize ‘'evlilik okulunu'' açıyoruz.

Yeni evlenen çiftlerimizin mutluluklarına ortak olmak ve evlilik hayatlarını mutlu şekilde nasıl devam ettirecekleri hakkında onlara bilgi sunmak,  

Aile içi huzur ve refah gelişmesi için, sağlam, güçlü, sosyal ve uyumlu bir aile birlikteliğinin oluşmasına yardımcı olmak,

Haklarını ve sorumluluklarını bilene, değerlere saygılı, beden, zihin, ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı gelişen bireyler yetiştirmeye yarımcı olmak,

Yaşadığı çevreye duyarlı, yapıcı ve verimli bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak

Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı, gençlerimizi sağlıklı bir nesil olarak nasıl yetiştirecekleri konusunda aile üyelerini bilinçlendirmek.

Bunları başlıca evlilik okulu kurmamızdaki temel hedefimiz olarak gösterebiliriz.

Derslerimiz hakkında da bilgi vermek istiyorum;

Aile içi iletişim,

Evlilik çatışmasına sebep olan faktörler ve çözüm yolları

Aile içi şiddet

Kadın erkek ve cinsellik

Hısım-Akraba Evliliğimiz

Evlilikte Duygusal Zeka, dini sorumluluklar.

Evlilik okulunun bir özelliğinden bahsetmek istiyorum.  Sadece teorik kişisel gelişim derslerinden ibaret olmayacak.  Derslerimiz İslam ile, kendi örf ve kültürüyle yoğrulmuş aynı zamanda modern psikolojiyle de desteklenmiştir. Biz insanlara Ütopik bir aile yapısını anlatmıyoruz. Kendi Aile yaşantımızdan, şehrimize özel aile geleneğimizden örneklerle derslerimizi vereceğimiz. Maalesef birçok iletişim kitabı Avrupai bir aile yaşantısından bize örnekler göstermekte. İnşallah biz kendi kültürümüzden derslerle Evlilik Okulu projemizi gerçekleştireceğiz.

5 ve 6 Eylüldeki dersler için kayıtlarımız 4 Eylül'e kadar devam edecek. Her eğitim sonunda katılımcılara sertifika vereceğiz. Eğitimlerimiz periyodik olarak her iki haftada bir devam edecek.  Kayıt yaptırmak isteyenler kendilerine uygun eğitim tarihlerini belirleyerek öncesinde kayıt yaptırabilirler. Eğitim Tarihleri; 5-6 eylül, 12-13 eylül, 3-4 ekim, 31 ekim 1 kasım, 14-15 kasım, 28-29 kasım, 12-13 aralık, 26-27 aralık.  Eğitimlerimiz Necip Fazıl Kültür Merkezinde olacak.  Saat 14:00 ile 17:00 arası.

Kadın ve Aile Müdürlüğümüzü arayarak kayıtlarını yaptırabilirler. 0344 241 41 20 telefonumuzdan arayıp kayıtlarını yaptırmaları yeterli olacaktır ve gerekli bilgilendirmede aynı zamanda yapılacaktır.

Evlilik Okulu projemizdeki danışmanımızı ve eğitmenimizi çok geniş tabanlı araştırma yaparak seçtik. . Her iletişim uzmanıyım diyen olmasın dedik. Hangi belediyeler yapmış, kiminle çalışmışlar çok araştırdık ve Şengül Yiğit hocamızla bu projeye adım attık. Devlet tarafından onaylanmış ve tasdiklenmiş bir hocamızla çalışıyoruz.  Aile Sosyal politikalar Formatörü, davranış bilimleri uzmanı ve de kadına şiddet konusunda Cumhurbaşkanlığının seçtiği 19 akil insandan biri. İstanbul da yaptığı çalışmalarda başarılı olduğunu gördük. Kendisiyle de çalışma isteğimizi dile getirdik. Kahramanmaraş tada bu konuda Evlilik Okulu projesine yer vermek istiyoruz dedik. Kendisi de geldi şehrimizde gözlem yaptı ve projemizde yer aldı.

Evlilik okulumuza evlenecek olanları, yeni evlileri ve evliliğinde huzuru bulmak isteyenleri, kısaca tüm evli kardeşlerimizi bekliyoruz.

Buradan başta desteğini bizden esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç ‘a ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. (ESRA AKÇAKALE)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.7° / 18.3°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı