Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı
Sağlık 1.10.2015 15:42:11 0

Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Meme Kanseri Farkındalık Ayı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekim ayı `Meme Kanseri Farkındalık ayı`

Dünyada kadınların karşısına çıkan kanserlerin başında meme kanseri bulunuyor. Bizler bu kanserle savaşabilmek için, meme kanseri hakkında bilinçlenmek ve çevremizi de bilinçlendirmek için bu hastalık hakkında doğru bilgilere sahip olmalıyız:

`Meme Kanserinde Erken Tanı` nın önemi..

Meme Kanseri belirtilerini fark etmeye başladığınızda, kanserin ileri bir evrede ve yayılmış olma ihtimali yüksek. Bu yüzden erken tanı yöntemleri çok önemli...

Bir kadının her ay kendisine ayıracağı 10 dakika ile yapacağı Kendi Kendine Meme Muayenesiyle,  2 yıl aralıklarla yaptıracağı mamografi ve diğer görüntüleme yöntemleri sayesinde erken teşhis edilebilmesi her sene binlerce kişinin hayatını kurtardığı bilinen bir gerçektir. Erken tanı hastalığa bağlı ölüm riskini %20 ile %70 arasında azaltabiliyor.

Meme Kanseri Risk Faktörü nedir?

Bir hastalığa yakalanma olasılığınızı yükselten her şey risk faktörüdür. Fazla güneş ışığına maruz kalmak cilt kanseri olma riskini ve sigara içmek akciğer kanserine yakalanma riskini yükseltir.

Ancak risk faktörü her şeyi açıklamaz; risk faktörlerinden bir veya birkaçına sahip olmanız, mutlaka bu hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Bu meme kanserinde de böyledir; meme kanseri risk faktörlerine sahip pek çok kadın bu hastalığa yakalanmazken, hiçbir risk faktörü taşımayan kadınlar meme kanseri olabilmektedir

Risk faktörleri kişinin kendisinden, yaşam şeklinden ya da çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Bu faktörlerden bazılarını değiştirmek sizin elinizdedir, bazılarını ise değiştiremezsiniz.

Hangi risk faktörlerini değiştiremezsiniz?

1. Cinsiyet: Kadınlarda meme kanseri erkeklerden 100 kat fazla görülmektedir.

2. Yaş: Meme kanseri riski yaşla birlikte artar. 45 yaşın altında 8 kadından birinde meme kanseri görülürken, 55 yaşın üstünde 3 kadından 2`sinde meme kanseri görülmektedir. 

3. Kalıtımsal faktörler: Meme kanseri vakalarının %5-10`unun kalıtımsal mutasyonlardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

4. Ailede meme kanseri olması: Bu faktör meme kanseri riskine yakalanma riskini arttırsa da, meme kanseri vakalarının sadece % 10-15`inde ailede meme kanseri vardır. Birinci dereceden bir yakınında meme kanseri olması, kişinin meme kanseri riskini 2 katına çıkarırken, 2 yakını olması bu riski nerdeyse 3 katına çıkarır.

5. Kişinin kendisinde meme kanseri olması: Bir memesinde kanser olan kişilerin diğer memesinde ya da aynı memenin başka bir yerinde kanser olma olasılığı, olmayan kişilere göre 3"4 kat fazladır.

6. İlk adet ve menopoz yaşı: İlk âdetini 12 yaşından önce görmek ve menopoza 55 yaşından sonra girmek risk faktörüdür.

7. Özellikle ergenlik döneminde göğüs bölgesindeki herhangi bir hastalık için radyasyon tedavisi görmüş olmak meme kanseri riskini arttırır.

Hangi risk faktörlerini değiştirmek elinizde?

1. Çocuk sahibi olmamak: Hiç çocuk sahibi olmamak veya ilk çocuğunu 35 yaşından sonra doğurmak, meme kanseri riskini az da olsa yükseltir.

2. Östrojen tedavisi: Araştırmalar 10 yıldan fazla östrojen alımının meme kanseri gelişiminde ufak bir risk artışına sebep olduğunu göstermektedir. Fakat bu çalışmalar östrojen alımının aynı zamanda osteoporoz, Alzheimer ve kolon kanseri riskinin azalmasına sebep olduğunu da vurgulamaktadır.

3. Bebeğini emzirmemek: Bazı çalışmalar 1,5- 2 sene süt vermenin meme kanseri riskini az miktarda düşürdüğünü göstermektedir.

4.Alkol kullanmak: Alkol kullanmanın meme kanseri riskini yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Günde 1 kadehten fazla alkol içen kadınlar, hiç içmeyenlere göre 1,5 kat risk altındadır.

5. Obezite, fazla kilo ve yağlı beslenme: Meme kanseri riskini düşürmek için hayat boyu sağlıklı beslenilmesi ve ideal kilo aralığında kalınması önerilmekte. Özellikle hayvansal yağ tüketiminin meme kanseri riskini artırdığı düşünülmekte.

6. Hareketsizlik: Araştırmalar düzenli egzersiz yapmanın meme kanseri riskini düşürdüğünü göstermektedir. Bir araştırmaya göre haftada 1"2 saat tempolu yürüyüş bile riski %18 azaltmaktadır. Amerikan Kanser Derneği, haftada en az 5 gün 45"60 dakika egzersiz yapılmasını önermektedir.

Hangi faktörlerin meme kanseri riski üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmamıştır?

Çeşitli besinleri yemenin, vitamin alımının meme kanseri ile ilişkisi kanıtlanmamıştır. Terlemeyi engelleyen deodorantlar, sutyen, meme protezleri, kürtaj, çevreyi kirleten bazı kimyasallar ve gece çalışmanın da meme kanseri riski üzerinde etkisi olduğu öne sürülmüş ancak henüz araştırmalarla kanıtlanmamıştır.

Bütün bunlar doğrultusunda unutulmamalıdır ki meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi en kolay ve tedavi şansı en yüksek kanserler arasındadır. Tüm kadınlarımızı ilçe ve merkezdeki KETEM' lerimize davet ediyoruz. Her kadın kendisine ayıracağı 10 dakika ile çocukları ve ailesi ile geçireceği sağlıklı yıllar için adım atmış olacaktır. (HABER MERKEZİ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.3° / 11.5°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı