Engelli Vatandaşlarımız Haklarını Mutlaka Öğrenmeli
Gündem 11.01.2017 15:22:27 0

Engelli Vatandaşlarımız Haklarını Mutlaka Öğrenmeli

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam ile Engelli Vatandaşlarımızın için çok önemli bir röportaj gerçekleştirdik.

 "Engellilik kavramının ortadan tamamen kaldırılarak bu kişilerin hem sosyal hem kültürel hem de eğitim hayatında diğer bireyler gibi varoluşlarını sağlamak asıl amacımız. Bizim bir sloganımız var ‘Engelli birey bir toplumun en önemli sorunu değil o toplumun en önemli parçasıdır' bunun bilincinde olarak hareket etmeye çalışıyoruz. Engelli kardeşlerimizin önündeki tüm engelleri elimizdeki imkânlar doğrultusunda kaldırmaya çalışıyoruz.''
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam ile `' Acıma duygusunu değil Sevgisi Duygusu Hissettirin'' konulu röportaj:

Engelliler Şube Müdürlüğü Olarak 2016 Yılını değerlendirirsek ne gibi çalışmalara imza attınız. Bunların başarıya ulaştığını düşünüyor musunuz? 

2016 yılında müdürlük olarak farkındalık etkinlikleri ile yaptığımız çalışmalar sonucunda başarılı bir yılı geride bıraktığımızı rahatça söyleyebilirim. Merkez ve tüm ilçelerimizde birçok farkındalık programlarına imza attık. Sadece Kahramanmaraş merkezli değil tüm ilçeleri de kapsayan çalışma sahamız var. Engelli vatandaşlarımız için yaptığımız programlar ile Engelliler Şube Müdürlüğü olarak engelli vatandaşların sosyal yaşama katılmaları ve halkımızın da engellilik konusunda daha duyarlı hale gelmesi için etkinliklerimizle dikkat çekmeye çalıştık.

Farklı farkındalık programı üretmek ve gerçekleştirmek zorundayız ki tüm engelli gruplarına ulaşabilelim. Engelli grupları diyorum bunlar: Görme, İşitme, Dil ve Konuşma, Ortopedik, Kısa Boylular, SpinaBifida, SerebralPalsi, Zihinsel Engelliler, Down Sendromu, Turet Sendromu, Otizm, Hiperaktivite Bozukluğu, Ruhsal ve Duygusal Engeliler, Süreğen Engellier, Epilepsi (halk arasında sara olarak bilinir)

Bu saydığım engelli grupları için ayrı ayrı çalışma yürütmek ve etkinlikler düzenlemek zorundayız. Ve bunun bilincinde olarak da farkındalık programlarımızı düzenliyoruz.
7"14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasında yine farkındalık oluşturmak adına etkinlikler düzenleyip algı oluşturmaya devam ediyoruz.
11 Mart Dünya diyaliz gününde, diyalize dikkat çekmek için suyun önemi tuzun zararı üzerine çalışma yaptık. Yine belediyemizin yemek hanesinde tuzsuz yemek dağıtımı yaptık. Diyaliz hastalarımızı ziyaret ettik.

Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre, akülü araba, manüel araba, koltuk değneği, işitme cihazı ve diğer gerekli ihtiyaçları Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç'unda katılımı ile dağıtımını gerçekleştirdik. Başkanımızın talimatı ile tüm ilçelerimizle yardımlar yapmaktayız bu vesile ile birçok engellisi olan aileye ulaştık, kayıt altına aldık. Müdürlüğümüze başvuran engelli vatandaşlarımızın sosyal yardım incelemesi yapılarak talepleri komisyonca değerlendirilip yardım yapılmaktadır. Tüm engellilere yapılan yardımlarımızda %40 üzeri engelli heyet raporu istenilmektedir.

21 Mart  Dünya Down Sendromu gününde down sendromu çocuklarımıza yönelik programlar yaptık. Broşürler dağıtılarak toplumdaki bireylere engellilik hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. 2 Nisan Dünya Otizm Gününde de yürüyüş yapılarak Otizm ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı ve halkımıza bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Otizm hakkında konferanslar düzenledik.
10"16 Mayıs Engelliler Haftası programımızı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde Engelli vatandaşlarımıza yönelik eğlence ve farkındalık programı düzenlendi. Vatandaşlar programa çok önem verdikleri için katılımları da çok yoğundu.
Yapılan programa etkinliklerde özel günlerde mutlaka engelli vatandaşlarımızın katılımlarını sağladık, işitme engelliler için işaret dili ile katılımlarını sağladık.

Engelli Vatandaşlarımızı Kurs İmkanları İle Sosyal Hayata Adapte Olmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Engelli vatandaşlarımız için kurslarımıza hala devam ettirmekteyiz. Daha öncede verdiğimiz ve hala vermekte olduğumuz kurslarımız; Görme Engelliler için Kur-anı Kerim kursu, Satranç Kursu, Resim Kursu, Takı Tasarım Kursu, Ritim Kursu, Okuma Yazma Kursu, Diksiyon Kursu, Hasta Yaşlı Ve Engelli Bakımı Eğitimi, İşitme Engellilere Özel Gün Ve Nikâh Şekeri hazırlama, Temel Bilgisayar Okur-Yazarlığı Kursu, Girişimcilik Kursu olmak üzere birçok aktif kursumuz bulunmaktadır.
Ayrıca yazın engelli arkadaşlarımıza Yüzme Kursu da vermiş bulunduk. Engelli vatandaşlarımızdan gelen kurs talebine göre hocalarımızı bularak kurslarımızı açmaktayız.

E-KPSS Kursumuz İle Engelli Vatandaşlarımızın da Eşit Şartlar da Sınava Girmesini Sağladık

Yine düzenlediğimiz kurslar ile de iş olanağı sağlamaya çalıştık. E-KPSS kursumuz ile engelli vatandaşlarımızın da daha iyi şartlarda eğitim vererek sınavlarda başarılı olması için çaba gösterdik. Bunu karşılığını da aldık. Tabii engelli vatandaşlarımızın çalışma alanları çok kısıtlı olduğu için bu kısıtlı alanlarda gerçekleştirdiğimiz kurslar ile dezavantajlı bireylerin raporlamasını yaparak işkur ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. E-KPSS kursumuzla birlikte barajın üstünde puanlar alındı. E-KPSS ile birkaç arkadaşımızı memur olarak gönderdik. Tabi tüm katılanları memur etmek istiyoruz ama engelli bireylerin çalışma alanları kısıtlı olduğu için başarımız günden güne daha iyiye taşıyoruz.

İskep Projemiz ile İşyeri Açmak İsteyen Engelli Kardeşlerimize Hem Kurs hem de Maddi İmkan Sağladık

Yine İSKEP projemizle birlikte dezavantajlı vatandaşlarımızın kendi iş yerlerini açması için girişimcilik projesi ile destek sağladık. 45 boyunca hocamız randevu sistemiyle girişimcilik kursuna katılan vatandaşlarımız için proje hazırlanmasından hibe alımına kadar destek gerçekleştirdi. Anahtar teslimi iş imkânı diyebiliriz. Dezavantajlı bireylerin yapacakları iş konusunda tüm araştırmalar yapılarak İskep ile 6 dezavantajlı kursiyerimiz işyerini açtılar.
Adrese teslim kurslar yapmazsak eğer, ne olursa o işi yaparım maalesef yok ve kaldı ki dezavantajlı vatandaşlarımız için bu imkânsız. Bunun içinde yoğun bir şekilde hem kurslarımızı gerçekleştiriyoruz hem de farkındalık programları düzenliyoruz. Yasal zorunluluk olarak zaten iş yerlerinde kamu kurumlarında mutlaka engelli çalıştırmak zorunluluğu var. Ama özel sektör de engelli vatandaşı nerede çalıştırabilirim düşüncesi hâkim. Bunun içinde kurslarımız bu sorunu ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaktadır.

İşkur ile Birlikte Sertifikalarını Başarılı ile Alanlara İş İmkanı Sağlamayı Düşünüyoruz

Yine diksiyon kursu düzenleyerek, görme engelli bireyler genelde santral de görev aldıkları için bu kursumuzu gerçekleştirdik. Sertifikalarını vereceğiz. İŞKUR ile görüşerek engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik  kurslar düşünüyoruz.

E-KPSS, İSKEP, Halk Eğitim ile ortaklaşa düzenlediğimiz kurslar ile birlikte istihdam sağlamaya çalışıyoruz.


-Düzenlenen Konferans ve Farkındalık Programlarının Başarı Oranı Nedir? Soruyu biraz daha açacak olursak, güncel hayatta ulaşımda olsun normal yaşam alanlarında ve alışverişte olsun artık daha rahat edebiliyorlar mı?


Bu gün baktığınız zaman eskiden aileler engelli bireyleri saklıyorlardı. Bu gün Devletimizin yaptığı çalışmalar ve yardımlar ile daha rahat bir yaşama kavuştular diyebilirim. Bu gün ulaşımda tüm araçlarımızda engelli yeri ve engelli rampası mevcut.  Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç Bey'in ulaşımda düzenlediği imkânlar ile dezavantajlı vatandaşlarımız artık dışarı çıkıp sosyal hayata katılabiliyor. Devletimiz, ağır engelli vatandaşlarımıza bakan ailesine bakım maaşı veriyor. Yine eğitim konusunda devletimizin desteği var. Özel rehabilitasyon okulları ile engelli vatandaşlarımız sorun olmaktan çıktı. Aileler üzerinden yarı yarıya yük alındı. Şube Müdürlüğümüzde danışmanlık hizmeti vererek sorunları doğru çözüm ile daha kısa zamanda çözüme kavuşturuyoruz. Engelli Vatandaşlarımızdan gelen yardım talepleri yerinde incelenerek komisyonca değerlendirilip en kısa sürede çözüme kavuşturulyor. Engelli vatandaşlarımıza danışmanlık yaparak hak ve hukuk işlemleri için her türlü desteği veriyoruz.

2014 yılından bu güne çalışmalarınızı gerçekleştiriyorsunuz. Engelli Vatandaşlara yönelik çalışmalardan bahsettik. Peki,Engelli vatandaşların Aileleri için ne gibi çalışmalar düzenliyorsunuz?


Ailelerimize de bun anlamda bilgilendirmeler yapıyoruz başlatmış olduğumuz Engelliler Akademisi kapsamında her hafta Cuma günleri belirlenmiş başlıklar altında bilgilendirme sunumları yapılmaktadır hatta bire bir görüşmeler yapılarak Engelli bir bireye sahip aile ile engellilere yönelik çözüm odaklı sonuçlar çıkarıyoruz. Alanında uzman kişiler tarafından ailelere bilgiler verilmekte ve ailelere engelli bireylerin günlük yaşam eğitimini nasıl verecekleri konusunda eğitimler sunuyoruz. Engelli akademisinde; Engellilik ve kabul süreci, Engelli ailelerin karşılaştıkları sorunlar, Engelli çocuğa sahip olan anne ve babanın tutumu, Engelli bireylerin aile ve toplumla iletişimi, Engelli bireylere sosyal beceri kazandırma, Özel eğitim ve önemi, Engelli çocukların istismarı ve istismara karşı refleks kazandırma, engelli kardeşi olan çocuklarda kardeşler arası ilişkiler, Engellilerin proplemli davranışları ile baş etme yöntemleri, Otizm nedir? Otizmli çocuğu olan aileye öneriler, Disleksi Nedir? Engelli yasal hakları, İslam da Engellilere bakış ve engelli sahabeler. Bu bilgilendirme seminerleri ailelerimize büyük kolaylıklar sağlıyor.

Değerler Eğitimi konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor.  Bunlardan bahsedelim istiyorum…

Engelliler Akademisi adlı programımızda her Cuma saat 15:00 da toplumun tüm kesimlerine hitap eden her hafta ayrı ayrı başlıklarla sunumlar yapılmakta ve sunum eşliğinde videolar ve hikayeler kullanılarak engelli bireylere karşı saygı, sevgi, hoşgörü, barış, yardımseverlik vb. değer yargılarımız hakkında bilgiler verilmektedir. Elimizden geldiği kadar içten ve samimi bir şekilde anlatmaya ve göstermeye çalışıyoruz. Eminim ki bu kardeşlerimiz burada aldıkları ve gördükleri eğitimleri hayatları boyunca unutamayacaklardır.


2014 Yılından beri çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Yola çıkarken engelliler konusunda neleri hedefliyordunuz? Şuan hedeflerinizin neresindesiniz?


İlk bu yola çıktığımızda engellilik kavramının ortadan tamamen kaldırılarak bu kişilerin hem sosyal hem kültürel hem de eğitim hayatında diğer bireyler gibi varoluşlarını sağlamak asıl amacımızdı. Bizim bir sloganımız var ‘Engelli birey bir toplumun en önemli sorunu değil o toplumun en önemli parçasıdır' bunun bilincinde olarak hareket etmeye çalışıyoruz. Engelli kardeşlerimizin önündeki tüm engelleri elimizdeki imkânlar doğrultusunda kaldırmaya çalışıyoruz. Şuan için doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyorum çünkü toplumumuz tarafından çok olumlu tepkiler alıyoruz. Aynı zamanda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç beyefendinin bu konuya olan hassasiyeti bizim çalışmalarımızın önünü gerçekten çok ciddi anlamda açmaktadır.


Sizde iz bırakan mutlaka anılarınız vardır. Bunlardan bize bahseder misiniz?


Bir görme engelli vatandaşımız gece geç vakitte aradığında yolda kaldığını iletmişti bana. Tabi numaramız engelli kardeşlerimizde var. Karlı ve soğuk hava da saat kaç olursa olsun yardıma koşuyoruz. Gidip alıp evine bıraktığımda o sevinç ve ettiği dua bize yetiyor. Tüm yorgunluğumuzu üzerinden alıyor. Yine Andırın ilçemizde bir öğretmenimiz ulaşmıştı bize bilgi verdi, 43 yıldır dışarıya çıkmayan bir engelli vatandaşımız vardı. Gittik gördük ve tüm eksikleri temin ederek mutluluğuna ortak olduk. Arabaya bindirip ilk dışarı çıktığımızda onun mutluluğu beni çok etkilemişti. Bizler de bunun etkisinde kalıyoruz. Engelli vatandaşlarımızda ufak şeyler çok mutluluk yaratıyor. Dualarını alıyoruz. Devletimiz engelli vatandaşlarımıza pozitif yaklaşım ile engelli vatandaşların sorunlarını ortadan kalkıyor. Sokaklar da dilenen engelli vatandaşlarımızı sokaktan kurtardı.


Kurum olarak amacımız engelli vatandaşlarımızın bağımsızlaşmalarına destek olmak, çevre koşullarını iyileştirmek, kapasitelerini geliştirmek, toplumsal gelişmelerden pay almalarına sahip olmak, toplumsal üretime katkıda bulunmalarını sağlamak, bakım ve korunma konusunda özel ihtiyacı olan bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek, temel amacımızdır. Bunu hep beraber yapmak ve başarmak zorundayız. Acıyarak değil severek yardım yapalım.


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürümüz Mehmet Fatih Akşam Bey ve ekibine yaptıkları çalışmalarda başarılar dilerken, bizlere verdikleri bilgiler için Yorum Gazetesi olarak teşekkür ederiz. RÖPORTAJ: MUSTAFA ALYAZ



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı