Kahramanmaraş Dosyası 17
Gündem 21.10.2014 10:18:31 0

Kahramanmaraş Dosyası 17

Bir tarafta vehimler yaşanırken diğer tarafta farklı şeyler oluyordu.

Vali Bey bir gün bana, Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili görüşümü sormuştu. O zaman binalar daha yapılmamış, hatta arsaların birçoğu işlem bile görmemişti. Vali Bey'in sorusuna cevaben ben de;"Benim yetkim olsa o bölgeye organize sanayi yapmaktan derhal vazgeçerim."demiştim. Sebebini sorduklarında ise;"Orası, bir defa başta, kentin hâkim rüzgârı önündedir, dolayısıyla fabrikalar çalışmaya başladığında kentin havası önemli ölçüde kirlenecektir. Bu, çevre koruma yasasına aykırıdır. Sonra o bölge heyelan bölgesidir. Etrafı baraj alanı olmasından dolayı da toprak devamlı nem almaktadır. Barajdan gelen suyu kirletme olasılığı yüksektir. Ulaşım çok da kolay olmayacaktır, karayoluna bağlantıda sıkıntı vardır."demiştim. Vali Bey, aynı görüşte olduğunu belirtmiş fakat kendisine destekçi bulamamıştı.

Bu gelişmeden sonra sanayiciler mecbur tutularak ve bir bakıma zorlanarak, binalarını yaptırmaları, sonra da taşınmaları sağlanmıştı.

Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi'nin yer tespiti hangi tarihte yapıldı bilmiyorum. Ancak buraya OSB yapılmasına nasıl izin çıkmışsa onu merak ediyorum, çünkü;

Yönetmelikte; OSB'lerde yer seçimi yapılırken, dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanmış ve:

" Altyapı maliyetinin yüksek olmadığı alanlar tercih edilmelidir. Birinci, ikinci, üçüncü sınıf tarım arazileri üzerinde ve DSİ tarafından planlanmış veya proje aşamasına gelmiş sulama alanlarında OSB kurulamaz. OSB'lerin sağlam zemin üzerinde kurulması gerekir. Fay hatlarının bulunduğu bölgeler kesinlikle tercih edilmemelidir. Kuru dere ve dere yataklarıyla bölünmemiş alanlar olmak zorundadır.

Hâkim rüzgâr yönü nedeniyle sanayi, kenti olumsuz etkilememelidir. İçme suyu amaçlı barajların kısa ve orta mesafeli alanlarında kurulmamalıdır. Turizm alanlarını olumsuz etkilememelidir. Doğal sit alanlarını, arkeolojik sit alanlarını, kentsel sit alanlarını etkileyecek veya bunların içinde olan alanlar seçilememelidir. Ana ulaşım akslarına yakın olan kuruluş yerleri tercih edilmelidir. OSB'lerin atık su boşaltmasıyla kirlenme olasılığı olan su havzalarına bağlantılı dereler dikkate alınmalıdır. İhtisas OSB projelerinde ÇED raporu bulunmalıdır. Koruma altına alınmış alanlar kuruluş yeri olarak seçilemez. OSB'nin kurulacağı arazinin yeterli büyüklükte ve genişlemeye uygun olmasına dikkat edilmesi gerekir. Enerji ve su tesisi kurulmaya müsait alanlar tercih edilmelidir." denilmektedir. Şimdi burada sayılan kriterlerden birkaçı hariç hâlihazır OBS bu yönetmeliğe ne kadar uyumludur?

Kavlaklıda arazi denilse organize sanayii yapılacak konumda bir arazi yok, Kahramanmaraş'ın hâkim rüzgârı batı taraftan eser. Hele yaz günlerinde, ikindiden sonra esen garbi yelinin Kahramanmaraş için hayati önemi vardır, bu rüzgâr Kahramanmaraş'a Allah'ın bir lütfü ve ikramıdır. Rüzgârın yönünü değiştirmek imkânsız olduğuna göre diğer şartlar bir tarafa bırakılsa bile bu şartı görmezlikten gelmek mümkün müdür?

Aradan geçen zaman içerisinde vali değişti, bir süre sonra ikinci organize sanayi bölgesi kurulması gündeme geldi. Alan belirlemek üzere valilikçe bir komisyon kurulmuş, komisyonda valilik oluru ile ben de görevlendirilmiştim.

Ticaret Sanayi Odası ikinci organize sanayi bölgesi için Karacasu'dan yer verilmesini talep ediyordu. İlk toplantıda gündeme gelen bu talebin, Karacasu bölgesinin birinci sınıf tarım arazisi olması sebebiyle uygun olmadığını, insanların sanayiden önce tarıma, dolayısıyla toprağa ihtiyacının olduğunu, yöneticilerin; olumlu ve olumsuz bütün yönleriyle yapılacak işleri değerlendirmeleri gerektiğini, olası bir kıtlıkta sanayinin değil topraktan gelecek ürünün karın doyuracağını söyledim. Komisyon üyesi ziraatçı arkadaşlara da bu görüşümü onaylattım. Bunun üzerine Komisyon Başkanı olarak Vali Yardımcısı, bir gidip arazinin yerinde görülmesini, ondan sonra üzerinde konuşulmasını istedi.

Özel İdare'nin minibüsü ile topluca Karacasu mevkiine gittik. Bir hayli dolaşıp tur attığımız arazide genelde pamuk ekiliydi. Bir ara tarlada pamuk sulayan bir adamın beyaz şapkasını gördüm. Pamukların boyu adamın boyunu aşıyordu. Vali Yardımcısı'na, adamın şapkasını göstererek;"Sayın Valim, ileride, pamuk tarlasında beyaz bir şey görünüyor, bakar mısınız, o nedir ki acaba?"diye sordum. Vali Yardımcımız da ;"Adam pamuk suluyor, görünen de adamın şapkası."dedi. Bunun üzerine;"Sayın Valim, böyle verimli bir  arazi kurban edilebilir mi ? Tarım, bir ülke halkının hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için her zaman birinci sırada yer alır, sanayi ondan sonra gelir."dedim. Komisyondaki diğer arkadaşlar da zorunlu olarak da olsa benim sözümü desteklediler. Zorunlu dememin sebebi, bazı arkadaşlar aynı zamanda Ticaret Sanayi Odası'nın üyeleri olmasından dolayı çekingen davranmalarındandır. Burada şunu söylemeliyim; Bir defa istenilen yer birinci sınıf tarım arazisi, sonra arazi ana yola çok uzak mesafede, istenilen araziye ulaşmak için OSB arazisi kadar arazi de yola gidecek, hiç rantabl değil, bir diğeri de bu talepte bulunan kuruluş TSO' dır.Daha başka bir söze gerek var mı?

Buradan sonra bizi Fatmalı yolu üzerinde, kısmen hazine arazisi olan bir alana götürdüler.

Arazi kodu baraj sahası alanından yüksekte ve arazi yukarıya doğru sivrilen tepe şeklinde, çok fazla meyilli. O arazi üzerine organize sanayii kurulsa ihtiyacı olan suyu barajdan almak zorunluluğu var, bu da enerji demektir, o da maliyet demektir. Ayrıca hazine arazisi dışında bir hayli arazinin kamulaştırılması gerekliydi. Her halükarda rantabl değildi. Bunları değerlendirdikten sonra o arazinin de bu iş için uygun olmadığı görüşü ağırlık kazandı.

Belli ki buralar için bir ön çalışma yapılmış. Vali Yardımcısı sanki güç durumda kaldı. Bunun üzerine ben;"Sayın Valim, ben çok güzel bir organize sanayi bölgesi yeri biliyorum."dedim. "Neresi?" diye sorduklarında "Tomsuklu" dedim.

Komisyondaki arkadaşların bir kısmı yeri biliyorlardı ama kimsenin de aklına burası gelmemişti. Maraşlı olmayanlar ise Tomsuklu neresi bilmiyorlardı.

Komisyon başkanı olarak Vali Yardımcımız teklifimi kabul ederek hep beraberce araziyi görmeye gittik. Alana vardığımızda yer herkesin çok hoşuna gitti. Arazi, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve daha ilerisi birçok illerimizin güzergâhı sayılacak yol üzerinde. Organize Sanayi Bölgesi için mükemmel bir yer. Arazi neredeki düz. 

O sırada suyun nereden alınacağı soruldu. Komisyonda bulunan DSİ Bölge Müdürlüğü mühendislerinden rahmetli Osman Can'a, Kartalkaya Barajından su alınabileceğini teyit ettirmek istedim. O da ;"Buraya su verebiliriz, hem de cazibeyle su gelir."dedi.

Ancak o anda başka bir sorun çıktı.50-60 ya da 100 kadar, boyları 30 cm.yi geçmeyen fidanları görünce Orman Bölge Müdürü Celal Bey;"İçimde bir endişe oluştu, burası orman alanı olabilir, yakın zamanda kadastro bu bölgede çalıştı, araziyi orman arazisi olarak tapuya işlemiş olabilirler, bir inceleyelim."dedi.

Altı ay kadar önce kadastro tarafından Tomsuklu orman alanına dâhil edilmiş. Şu anda konu mahkemede(Ekim 2014).Sonuçlanacağı ümit ediliyor, umarım inşallah sonuç alınır.

Son zamanlarda burayla ilgili beyanatlar veriliyor. Sahiplenilmesine seviniyorum, kimseyi de kabahatli bulmaya çalışmıyorum.

Mahkeme olumlu bir sonuca varır da kararını verirse bu işten kentimiz ve halkımız adına sadece mutlu olur, bu yönlendirmeden dolayı da onur duyarım.

Burada şunu ifade etmek istiyorum: Yönetici, hele de üst yönetici, yönettiği kenti, konumunu, ihtiyaçlarını, sosyal ve kültürel yapısını çok iyi bilmeli, bilmiyorsa da çok acilen bilgi sahibi olmalıdır. Yukarıdan beri anlattığım ilgili kişilerden birçoğu Maraşlıdır. Ancak, işleri ile ilgilenmekten bu tür işlerin takibi ile ilgilenme fırsatı bulamamış olabilirler. Özellikle de yerel yönetici kenti bütün yönleri ile çok iyi bilmeli ve tanımalıdır.

Komisyon bir başka gün toplandığında Tomsuklu için mahkemeye gidilmesi yönünde görüş birliğine varılmış olmakla beraber müspet bir karar çıkmaması durumunda ne yapılabilir konusu üzerinde duruldu.

Müspet bir karar çıkarsa üçüncü, çıkmaz ise ikinci OSB için şimdiden çalışma yapılmasını ve bu iş için de Türkoğlu ilçesinin seçilmesini önerdim. Organize Sanayi Bölgesi'nin merkezde kurulmasını arzu edenler, biraz çekinerek itiraz eder gibi oldularsa da hemen; "Türkoğlu da bizim ilçemiz. Orası merkeze bağlanır, merkez de büyükşehir olur, Türkoğlu merkez ilçe olur, bu, er ya da geç zaten olacaktır."dedim. Bunun üzerine teklifim uygun görüldü. Ben belediyedeki görevimden ayrıldıktan sonra Türkoğlu ilçemizde çalışmaların başladığını, ancak alanın küçük tutulduğunu duydum, "Neden bizim ufkumuz yeteri kadar mesafeyi kaplamamaktadır ki?" diye de üzüldüm.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

29.6° / 14.2°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı