Kahramanmaraş Dosyası  54
Gündem 21.08.2015 10:34:34 0

Kahramanmaraş Dosyası 54

Herkes nasıl değerlendirirse değerlendirsin işin o tarafıyla ilgilenmiyorum, bunu baştan söylemeliyim; yukarıda da belirttiğim gibi asla övünmek ya da kendime pay çıkarmak için de söylemiyorum, kabul edilsin edilmesin, o da önemli değil ama Kahramanmaraş'ın kalkınması ve gelişmesine engel durumların, sebeplerin bilinmesi bakımından, izninizle şunu söylemem gerektiğine inanıyorum:

Bizden önceki belediye yönetimlerinden bize gelene kadar ve bizden sonra, bu yazıyı kaleme aldığım saate kadar (ben demekten utandığım için biz diyorum), her ne sebepten olmuşsa, özellikle sosyal belediyecilik açısından, bizim yaptığımız işlerin bir benzeri daha yapılmamıştır bu kentte. Bunlardan bir kısmı şehrimizde ilktir, bir kısmı da ülkemizde ilktir.

Bir defa yönetici sorumluluğunu aldığı yer kadar çalıştığı alanı ve ekibini iyi tanımalıdır. Ayrıca işini bilen ya da işini severek ve inanarak yapan bir ekiple çalışılmalı ve bir yanlışı olmadığı sürece de yönetici ekibine hem güvenmeli hem de gerekirse arkalarında durmalıdır.

Eğer yöneticiler kamu görevi üstlenmişlerse, işlerini üstlendikleri halkın ihtiyaçları olan hizmetleri ya tam zamanında yapmalı, ya da daha ihtiyaç ortaya çıkmadan önce o ihtiyacı sezebilmeli ve tespitini yapabilmelidirler.

Bir defasında Ramazan paketi dağıtılırken, ekiplere manevi bir destek olsun diye onlara uğrayıp selam vermiştim. O sırada, bir evde yatalak bir hasta olduğu bilgisi bana ulaştırılmıştı. Bu bilgi bana ulaştığı anda, çalışmalarımızda bir alanı boş bıraktığımızı anladım. Hemen orada ve o anda, arazide çalışan ekipteki arkadaşlara; dağıtım yaparken; bakıma muhtaç, kimsesiz, hasta, ihtiyar, engelli hatta bir yakına olmasına rağmen yakınlarının bakmakta zorlandığı kişiler de dâhil her kim varsa, isim ve adreslerinin tespit edilmesini söyledim. O yılın Ramazan ayı çalışması tamamlandıktan hemen sonra da elde edilen bilgileri dikkate alarak, bu tespit alanının dışında kalan kısmın da taramasını yaptırdık. Hatırımda kaldığı kadarıyla bir başkasının bakımına muhtaç durumda olan yüz doksan kişi, adresleriyle birlikte tespit edilmişti.

Bu gelişmelerle birlikte yöneticiliğin sorumluluğunu daha farklı bir şekilde hissettim.

Hizmet Alımı yöntemiyle marangoz, duvarcı, sıvacı, boyacı, tesisatçı gibi elemanlardan oluşturduğumuz Evinde Bakım Ünitesi 2007 yılında aktif olarak çalışmaya başladı. Bu hizmet yöntemi, kesin olarak Türkiye'de bir ilkti. Kısa zamanda çok iyi hizmetler üretildi. Halen devam etmekte olduğunu mutlulukla takip etmekteyim.

Oluşturduğumuz ekip, el attığı her metruk yeri, kısa sürede lüks denilebilecek hale getiriyordu. Hatta evlerin eski halinden sonra yeni halini görenler hayranlıklarını gizleyemiyorlardı. Bu ekibe destek veren bir de kadın ekip vardı. Yapım ve onarım işleri dışında, kişisel bakıma ihtiyacı olanlardan kadın vatandaşlarımıza kadın ekibimiz, erkeklere de erkek ekibimiz noksansız hizmet veriyorlardı.

Bakım yapılan evler, her yönüyle, rahatça yaşanılacak hale getirilirken, kişilerin diğer ihtiyaçları da diğer ekipler tarafından karşılanıyordu. Takibe aldığımız kişiler, periyodik olarak berbere, hamama, doktora gidecekler doktora götürülüyor, ilaçları alınıyor, gerekli hizmetler yerine getirildikten sonra evlerine bırakılıyorlardı.

Duruma göre, yeteri kadar birkaç günlük yemekleri çeşitleriyle birlikte yapılıyor, dolaba yerleştiriliyordu. Bu hizmetler sadece hastalara değil engelli vatandaşlarımıza da aynısıyla veriliyordu.

Sağlık Bakanlığı Evinde bakım Ünitesini 2011 yılında faaliyete geçirebilmişti. Sağlık Bakanlığı'nın bu alanda başlattığı çalışma ile bizim başlattığımız çalışma arasında dört yıllık bir zaman farkı vardır. Üstelik Sağlık Bakanlığının yürüttüğü çalışma sadece sağlık alanında, dar kapsamlı iken bizim başlattığımız çalışma, yaşamın bütün gereksinimlerini karşılayan çok kapsamlı bir hizmet şeklinde yürütülüyordu.

Ben belediyeden ayrıldıktan belki iki yıl sonra idi, bir vakit namazı çıkışında ayaküstü bazı arkadaşlarla sohbet ederken, yakınımıza gelip duran bir araçtan, engelli bir arkadaş bana seslenerek hâl hatır sormuştu. Arabanın ön camında da ‘Engelliler Hizmet Aracı' yazıyordu. O arada, birlikte olduğumuz arkadaşlardan birisi merak ederek işin mahiyetini sormuş, ben de açıklamada bulunmuştum.

Biz, o günkü şartlardaki dar imkânlarla bizden çok daha fazla imkânlara sahip olan devlet kurumlarından diğerlerinin vermedikleri hizmeti veriyorduk, hem de ülkemiz genelinde ilk olarak! Bu işlerin dışında olmayan arkadaşıma; belki biraz da yeteri kadar anlaşılamamanın verdiği kırılganlıkla, bu hizmetlerin, devletin diğer kurumlarının yapmadığı hizmetler olduğunu söyledikten sonra bu hizmetlerin yeteri kadar anlaşılmadığını ve takdir görmediğini de açıkça söyledim. O da bana: "Yaptıklarınızı Allah bilsin yeter!" türünden sözler söylemişti.

Amenna, ben de çok iyi biliyorum ki Allah, yapılan her şeyi, üstelik hakkıyla bilir ve Allah'ın değerlendirmesi açısından Allah'ın bilmesi elbette ki yeterlidir. Bilineni ayrıca tarif etmeye de gerek yoktur. Ancak, burada görülmeyen bir şey vardır ki, o da; devlet işlerini yürütme ve idare etme işi kişilere tevdi edilirken, kısa ifadesiyle ehil kişilere teslim edilmesi ve iş yapma kabiliyetine sahip olanların tespit edilip değerlendirilmesi de üst yöneticilerin asli görevlerindendir. Kimseden en ufak çapta bir iltifat beklemedim ve beklemem de. Ama bir görev verilirken, kim olursa olsun, mutlaka ehil olan kişilere görev verilmesini beklemek ve istemek herkes için hem bir sorumluluktur hem de bir haktır. Ayrıca, ehil ve liyakatli kişilerin önlerine engeller koymak hiç kimsenin hakkı değildir, böyle bir davranış zulümdür. Her iş ve işlemin bir sorumluluğu ve vebali vardır. Üstelik hizmetlerin geciktirilmesine de hiçbir kimsenin hakkı yoktur.

Biz burada bunları anlatırken, kentimizin yıllarını nasıl kaybettiğine bir ışık tutmaya çalışıyoruz. Kentler, üzerinde yaşayan herkesindir, hiçbir kimse diğerlerinden daha fazla hakka sahip değildir. Bir de bu yanlış anlayışın çözülmesi gerekir.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

19.1° / 8.7°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı