Kapalı Çarşı Esnafı Canından Bezdi
Gündem 11.08.2015 09:16:33 0

Kapalı Çarşı Esnafı Canından Bezdi

Geçmişi Osmanlı Dönemine dayanan 500 yıla aşkın süredir ayakta kalmayı başaran Tarihi Kapalı Çarşının restorasyonu yapılırken düşünülmeyen ayrıntılar Kapalı çarşı esnafını canından bezdirdi.

Tarihi Kapalı Çarşıda bulunan Semerciler, Bakırcılar ve Bezirgancılar çarşısındaki esnaflar çarşının çatısının cam olmasından şikayet ediyor. Çarşını makûs talihini değişmesini bekleyen kapalı Çarşı esnafları çarşının sorunları için ortak akıl çalıştayı yapılarak, çarşının talihini değiştirecek projeler hazırlanmasını talep ediyor.

YETKİLİLER ÇÖZÜM BULAMADI

KATARDER topluluğu Başkanı Mutlu Bolat, "Tarihi Kapalı Çarşının restorasyonu Kahramanmaraş'a bir değer kattı ancak güzel şeylerin yanında bir takım eksiklikler var." dedi.

Kapalı Çarşı esnaflarından Mutlu Bolat, Çarşının restorasyonu sırasında çatı uygulamasındaki sıkıntıyı zaman zaman esnaflar olarak zaman zamanda bireysel olarak yetkililere bildirdiklerini ama yetkililerin herhangi bir çözüm bulamadığını söyledi.

Çarşının çatısındaki camların yazın güneş ışınlarının vurmasıyla mercek görevi gördüğünü söyleyen Bolat, polerize sistemin olmamasından dolayı camlardan vuran sıcağın çarşı esnafı ve ziyaretçilerini bunalttığını aktardı.

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde vatandaşların ilkel yöntemlerle güneşten korunmaya çalıştığını aktaran Bolat, esnafın sıcaktan korunmak ve ürünlerini korumak için çatıya branda açtıklarını bu görüntünün ise Tarihi dua kubbesinin görselliğini bozduğunu söyledi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'a bu sıkıntıları söylediklerini bildiren Mutlu Bolat, Belediyeden ekiplerin gelip fotoğraf çekip gittiklerini ancak herhangi bir çözüm yoluna gidilmediğini dile getirdi.

BELEDİYELER BİZİ SAHİPSİZ BIRAKTI

Tarihi Kapalı Çarşıda manifaturacılık yapan Mahmut Doğan, "Çarşının restorasyonu başladığı zaman çatıya cam konulmasının doğru olmadığını söylememize rağmen bizi dikkate almadılar." dedi.

Kahramanmaraş büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi bizi sahipsiz bıraktı diyen Mahmut Doğan, Belediyelerin yaşanan sorunlara çözüm üretmediklerini söyledi.

Çarşıdaki dükkânların hep şahıs malı olduğunu ancak sit alanı olduğu için çivi dahi çakamadıklarını söyleyen Doğan, Osmanlı mirası olan bu çarşını kıymeti ne zaman bilinecek?" dedi.

CAMLARA ÇEKİLEN FİLM HİÇ BİR İŞE YARAMADI

Tarihi Kapalı Çarşıda Aktarlık yapan Mehmet Bilgiç, "Restorasyon çalışmaları kapsamında çatının cam olması kararına karşı çıktık. Ahşap olması gerektiğini söyledik ancak yetkililer projenin değiştirilemeyeceğini söylediler." dedi.

Sıcak havalardan esnafın etkilenmemesi için camlara film takıldığını dile getiren esnaf Bilgiç, Camlara takılan filmin esnafa herhangi bir faydası olmadığı gibi o camlar için harcanan paralarında heba olduğunu söyledi.

Tarihi Kapalı Çarının Kahramanmaraş'ı tanıtan bir vitrin olduğunu aktaran Bilgiç, yağmur suyu giderleri için konulan boruların içler acısı olduğunu ve bu boruların tarihi dokuyu yok ettiğini belirtti.

ÇARŞI ESNAFI VE ZİYARETÇİLER RAHATSIZ

Tarihi Kapalı Çarşıda turistik ürün satışı yapan Sıddık Darendeli, "Kapalı çarşı esnaflarının yazın sıcaktan kışın yağmurdan mağdur oluyoruz." dedi.

Kışın yağan yağmurla beraber akmaların başladığını söyleyen Darendeli, akmalar sebebiyle oluşan görüntü kirliliğinden çarşı esnafı ve çarşıya gelen ziyaretçilerin rahatsız olduğunu bildirdi.

Çarşıya gelen yerli yabancı turistlerin çarşıdaki bu olumsuz görüntüler karşısında şaşırdıklarını aktaran Darendeli, yerdeki yürüme yollarındaki su oluklarının da sıkıntı oluşturduğunu, yaşlı, genç, bayan, erkek birçok vatandaşın bu su oluklarında düştüklerini aktardı.

VATANDAŞ BURADAN GEÇMEYE ÇEKİNİYOR

Tarihi Kapalı Çarşıda Hediyelik ürün satışı yapan Mustafa Ceyhan, "Geçtiğimiz günlerde poyrazında etkisi ile çatının altındaki duvardan taş düştü. Yoldan geçen vatandaş saniyelerle kurtuldu. Vatandaş buradan geçmeye çekiniyor" dedi.

"Yağmur yağdığı zaman ürünlerimizin üzerine naylon çekiyoruz" sözleri ile devam eden Ceyhan, Kışın yağan yağmur sularından yazın ise camında etkisi ile güneş ışınlarının bakır ürünlerinin rengini değiştirdiğini ve ürünlerin ellerinde kaldığını bildirdi.

Çatını ahşap olmasını talep ettiklerini bildiren "Ceyhan, Çatını cam olması bizi mağdur ediyor." dedi.

(SİBEL ATICI)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.1° / 16.9°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı