KSÜ DNA Günü Etkinlikleri 2015 Gerçekleşti
Gündem 4.05.2015 14:24:11 0

KSÜ DNA Günü Etkinlikleri 2015 Gerçekleşti

DNA Günü, 1953 yılında DNA çift sarmalının James Watson ve Francis Crick tarafından keşfinin Nature dergisinde yayınlandığı gün olan 25 Nisan'ı anmak için 2003 yılından bu yana tüm Dünya'da kutlanan DNA Günü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bünyesind

İlk defa 25 Nisan 2003'te A.B.D'de senato kararıyla kutlanmaya başlanan DNA günü her yıl farklı ülkelerde bu günün anısına çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Türkiye'de ise ilk defa Hacettepe Üniversitesi tarafından 2011 yılında kutlanmıştır ve her yıl tekrarlanmaktadır.

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde ise ilk defa Prof. Dr. Musa GÖĞEBAKAN (KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Cemil KARA (KSÜ Biyoloji Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Şengül KARAMAN (KSÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Yusuf Oğuzhan GÜNAYDIN (Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı), Arş. Gör. Lütfi TUTAR, Y. Biyolog Esen TUTAR ve Arş. Gör. Emel DIRAZ'ın yer aldığı düzenleme kurulu öncülüğünde ve Erdem LAB sponsorluğunda 27 Nisan 2015 Günü Fen Edebiyat Fakültesi ve Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk önce, etkinlik çerçevesinde sabah saat 9:00'da katılımcıların kayıtları Mehmet Akif Ersoy Amfisi önünde yapıldı.

Kahramanmaraş'ın çeşitli ilk ve orta dereceli okullarından yaklaşık 70 kadar öğrenci ve öğretmenler, KSÜ öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü öğrenciler olmak üzere ilgi duyan birçok kişi katıldığı KSÜ DNA Günü 2015 Etkinlikleri'nde, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa GÖĞEBAKAN ve ardından Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil KARA açılış konuşmaları yaptılar.

 

Öğleden önce Mehmet Akif Ersoy Amfisi'nde Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi KAMÇI "Sentetik Biyoloji", Emekli Biyoloji Öğretmeni Sabahat KÜPELİKILIÇ "DNA - Gen - Kromozom üçlüsünün yapısal ve fonksiyonel ilişkisi" ve Biyoloji Bölümü Arş. Gör. Lütfi TUTAR "DNA ve DNA Günü" konulu konuşmalar yaptılar. DNA Konulu Resim Yarışması'nda dereceye giren Özel Yeni Rekor Ortaokulu öğrencileri Şule KARAOKUR, Elif Ülkem KARA ve Ilgın Doğa YILDIRIM'a ödülleri takdim edildi.

Öğleden sonra Mehmet Akif Ersoy Amfisi'nde yapılan Biyolojik Bilimler Soru-Cevap Paneli'nde katılımcılar Prof. Dr. Şengül KARAMAN, Prof. Dr. Cemil KARA, Doç. Dr. İsmail AKYOL, Yrd. Doç. Dr. Hamdi KAMÇI ve Emekli Biyoloji Öğretmeni Sabahat KÜPELİKILIÇ'a biyolojik bilimler hakkında sorular yönelterek bilgi aldılar.

 

Panelin ardından Biyoloji Bölümü öğrenci laboratuvarına geçilerek öğrencilere Y. Biyolog Esen TUTAR rehberliğinde "Kivi ve Çilek'ten DNA İzolasyonu Deneyleri", "DNA Bileziği", "Oyun Hamurundan DNA Modeli" ve "Tüylü Telden DNA Modeli" yaptırıldı. Öğrenciler gün boyu süren etkinliklerin "her salisesinin verimli geçtiğini ve özellikle laboratuvar çalışmasında çok eğlenerek sıra dışı bir deneyim kazanarak DNA'nın önemini kavradıklarını" ifade ettiler.

 

Günün sonunda, KSÜ DNA GÜNÜ Etkinlikleri'ne teşrif eden bütün katılımcılara KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi yönetimi ve Biyoloji Bölümü Öğretim üyeleri tarafından Katılım ve Teşekkür Belgeleri takdim edildi. (HABER MERKEZİ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

29.6° / 14.2°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı