Maraş Tarhanası TKDK Destekleriyle AB Standartlarında
Ekonomi 5.10.2015 12:52:38 0

Maraş Tarhanası TKDK Destekleriyle AB Standartlarında

Kahramanmaraş'a özgü, farklı bir yöntemle hazırlanan Maraş tarhanası bölge insanının vazgeçilmez gıdası haline gelmiştir. Türkiye'nin her bölge ve yöresinde bilinen tarhanalardan farklı gerek lezzeti, gerekse yapımı ve toplanması ile ülkemizde Kahramanmar

Kahramanmaraş'ta geleneksel anlamda tarhana farklı bir Kültür ögesi olarak şehir hayatında önemli bir yer tutar. Yapım aşamasında komşu hanımların imece usulü ile bir araya gelmeleri, sabahın erken saatlerinde kalkıp çiğ adı verilen özel bir sergi üzerine tarhana sermeleri, birer özveriye dayalı kültürel özelliklerdendir. Kahramanmaraş tarhanasının diğer bölgelerdeki tarhanalardan tat ve kalite olarak ayrılmasının en belirgin özelliği olarak Temmuz Ağustos aylarında yapımına başlanması, tarhananın bu aylardaki hava şartlarının güzel ve rüzgarlı olmasına bağlanır. Bu aylar içinde Türkiye de Kahramanmaraş'tan başka hiçbir yörede bulunmayan (firik) adı verilen (tarhananın tam olarak kurumadan önceki hali) tarhanası Maraşa özgü bir çeşittir.

İlimizde modern anlamda, Kurumumuzun da hibe desteği verdiği yatırımcımız, tarhana imalatı sırasında tarhana işletmesinin; mevsimsel olarak serin, su kaynaklarına uzak olmayan, nem oranının düşük olduğu, hammadde ve ürünlerin rahatlıkla taşınabileceği, ulaşım problemi olmayan ve şehir merkezine uzak olmayan yatırım yerlerini tercih etmek gerekliliğini vurgulamıştır. Maraş tarhanası imalatı 5 ay kadar gerçekleştirilebilen sezonluk bir gıda üretimidir. Yatırımcımız kurduğu işletmede yıllık 60 ton üretim gerçekleştirmektedir. Tarhana üretimi sezonunda hammaddelerinden en önemlisi olan yoğurt temini zor olmaktadır. Bu nedenle sezon harici dönemlerde yoğurt temin ederek soğuk hava ünitelerinde depolanarak hammadde temin zorluğu aşılmıştır. İşletme tarhana imalatı sezonunda 1 günlük tarhana üretimi için 500 kg dövme, 1500 kg yoğurt, 20 kg tuz, 2 kg kekik, 1728 ton su ihtiyacı olmaktadır. İşletmemiz tarhanayı pişirirken dövme, tuz ve su karıştırarak dövme aşı elde etmektedir. Üretimin bir diğer aşamasında 2 adet dinlendirme kazanı kullanılarak pişmiş dövme aşına yoğurt ve kekik ilave edilir. Sonrasında tarhana sezonu için kullanılacak olan 18000 adet çiğ üzerine tarhana serme işlemi yapılır. Günlük bazda 500 kg kadar kurutulmuş tarhana elde edilebilir. Firik tarhana olarak düşünülen kısımları 2-3 saat sonra çiğlerle birlikte satış noktalarına ulaştırılarak günlük olarak tüketicilerle buluşturulur. Diğer tarhanalar 2-3 gün sonra sabaha karşı çiğlerden çıkartılır. Üretimi yapılan Maraş tarhanası kurutulmak için serildiği çiğden sıyırılması sırasında büyük parçaları çerezlik, kırılan küçük parçalar ise çorbalık olarak ayrılarak değerlendirilmektedir. Faaliyete geçen işletme ilimiz genelinde tarhana üreticilerine örnek olarak merdiven altı üretimden kurtulmaları, AB standartlarında hijyen, kalite ve üretim şartlarını sağlayan işletmeler haline gelmelerine ve proje kültürüne sahip olmalarına öncülük etmeyi amaçlamaktadır.  Kahramanmaraş'ta bir aileye misafir olduğunuzda mutlaka badem ve ceviz ile tarhana ikram edilir.


Bu gün Türkiye'nin her bölgesinde ve yöresinde tarhana yiyebilirsiniz ama bu kadar ince, lezzetli ve özel tarhanayı Kahramanmaraş'tan başka yerde yiyemezsiniz.

Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi konusuna destek verilmesi suretiyle; geleneksel ve özgün yerel tarım ve gıda ürünleri(şıra ürünleri imalatı, kırmızı biber imalatı, domates-biber salçası imalatı v.b) ile geleneksel el sanatlarının(demir bıçak imalatı, kuyumculuk, demir tencere, bakır kap imalatı v.b) değerlendirilmesi ve işlenmesi desteklenmektedir. Bu programda üretim, işleme ve paketleme yapacak işletmeler destekten faydalanacaklardır. Mevcut işletmelerin modernizasyonu veya yeni işletme kurulumu da uygun proje konularıdır. Yatırımın kırsal alan olarak tanımlanan yerlerde olması şartı ile kdv'siz yapılan harcamaların %50' sine, karşılıksız hibe desteği sağlanmaktadır. 

 

TKDK Hibesi ile ilimizde AB standartlarında ilk "Maraş Tarhanası" imalathanesi kuruldu.

11. Başvuru Çağrı Döneminde İl Koordinatörlüğümüze "Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi" destek programı kapsamında proje sunan Reyhatad limited şirketi,  proje kabulü yapılan "Maraş Tarhanası" işletmesi ile Tarhana imalatı tesisi kurmuştur. Kurumumuzdan hibe desteği alarak ilimizde AB standartlarında ilk profesyonel Tarhana üretimi işletmesini faaliyete geçirmiştir. Merkez Dulkadiroğlu ilçemizde girişimci olan Yunus Köse tarafından kurulan " Maraş Tarhanası imalatı" işletmesinde kullanacağı özel hammaddelerle hizmet veren üretim yerinde başta K.Maraş olmak üzere tüm Türkiye'ye sağlıklı ve hijyenik "Maraş Tarhanası"    sunulması hedeflenmektedir. Söz konusu yatırımın toplam proje tutarı 385 bin 745 lira olup, bunun  % 50'lik kısmı olan 192 bin 872 liralık kısmı karşılıksız hibe olarak yatırımcımızın daha önce projede belirttiği banka hesabına yatırılmıştır. Ayrıca bu gün itibarı ile dönem dönem 15-22 kişi arasında değişen sayılarda kadın istihdamınında öncelik tanındığı, iş imkanları da sağlanmaktadır. İlimiz istihdamına katkı sağlayan bir işletme niteliği gözlemlenmektedir.

 

İlimizin Yerel Ürünleri Üretimi TKDK Kahramanmaraş Tarafından Destekleniyor

 

TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN "Ülkemizin kırsal kalkınma hamlesi olarak tanımlanan benzer yatırımların, ilimiz ekonomisi için oldukça önemli ve ekonomisine katma değerler katan yatırımlar olduğunu söyledi. Yatırımlarınızı TKDK aracılığı ile yaparsanız, sağlam temeller üzerinde kurduğunuz işletmenizle, sürdürülebilir ekonomik kazançlar sağlayabilirsiniz. Yöresel Ürünlerin üretimi kapsamında, yeni yapılacak yatırımlara hibe destek oranının, önümüzdeki aylarda başlayacak olan IPARD II programında, yapılan harcamaların %65'nin yatırım sonunda destekleneceğini belirtti. Yöresel Ürünler kapsamında Kurumumuzun destekleri; yapılacak olan inşaat harcamalarına, imalat işlemlerinde kullanılacak tüm makine- ekipman (tarhana makinesi, dinlendirme tankı, tarhana kurutma rafı, tarhana serme makinesi)  harcamalarına, proje hazırlığı ( mimari çizim, statik çizim, elektrik ve sıhhi tesisat çizim masrafları ile danışmanlık hizmetleri) harcamaları uygun harcama kapsamında değerlendirilerek desteklenecektir.

Bu sektörde bulunan tüm girişimcileri ve ilimizdeki tarhana üreticilerini merdiven altı işletmecilikten kurtularak hijyen, kalite ve AB standartlarında üretim yaparak profesyonel üreticiliğe teşvik ediyorum. Üretim yerinizi tüketicilere gönül rahatlığıyla dolaştırarak piyasada güvenilirliğinizi arttırın. İlimizde tarhana üretimi yapan tüm işletmeleri devlet teşviklerinden faydalanarak "Maraş Tarhanası'nın" tüm ülke çapında ve yurtdışında tanıtım faaliyetlerinin arttırılabileceğini belirtti. Kurumun destek verdiği yatırımlarda KDV muafiyetinin devam ettiğini söyledi. Ayrıca alınan hibe tutarlarından da herhangi bir gelir ya da kurumlar vergisi kapsamında bir vergi alınmayacaktır" dedi. (HABER MERKEZİ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

19.1° / 8.7°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı