Uğur böcekleri zirveyi kırmızıya bürüyor
Yaşam 17.08.2015 12:49:06 0

Uğur böcekleri zirveyi kırmızıya bürüyor

Nesillerini devam ettirebilmek için her yıl yaz başında Kahramanmaraş`ın 2 bin 273 metre yüksekliğindeki Çimen Dağı`na göç eden uğur böcekleri, konuşlandıkları tepeyi adeta kırmızıya boyuyor.

Fotoğraf sanatçıları tarafından 2007`de Uludaz tepesinde tesadüfen keşfedilen uğur böcekleri, bulundukları alanı kırmızıya dönüştüren haleleriyle izleyenlere adeta görsel bir şölen sunuyor.

Genellikle taş ve kayaların altında barınan böceklerin göçü haziranda başlıyor. Kışı Uludaz tepesinde geçiren uğur böcekleri, üremek için ise daha aşağılara gidiyor. Yaklaşık 6 ay zirvede kalan böcekleri görmek isteyen çok sayıda fotoğrafçı ve doğa sever bölgeye akın ediyor. Son dönemde kentin sembolü haline gelen uğur böcekleri için temmuzda zirveye yakın alanda festival de düzenleniyor.

Bölgedeki varlığı ortaya çıkartılan uğur böceklerinin araştırılması için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Valilik desteğiyle de başlatılan bilimsel çalışmalar ise devam ediyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl öncesine kadar Kahramanmaraş`ta görev yaptığını, bu süre içinde üzerinde çalıştıkları uğur böceklerinin hikayesini ''European Journal of Entomology'' adlı bilimsel dergide yayımladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş`ın uğur böceklerinin dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Güven, halk arasında, ''Gelin Böceği'', ''Uğur Böceği'', ''Nişan Böceği'' veya ''Uç Uç Böceği'' olarak bilinen bu böceklerin, kışın çoğu zaman kalabalık gruplar halinde kış uykusuna yattıklarını belirtti.

Her yıl çok sayıda uğur böceğinin Çimen Dağı Uludaz tepesine göç ettiğini vurgulayan Güven, özellikle bin 900 metre yükseklikte gözlenmeye başlanılan böceklerin 2 bin 273 metre olan zirvede çok sayıda bulunduğunu dile getirdi.

Nisan ve mayıs aylarında az olan popülasyonun haziran başlarında yeni neslin gelmesi ile arttığını dile getiren Güven, ''Uğur böcekleri baharda çiftleşmeye girerler, yumurta verirler. Bu süre içerisinde vücutlarına besin depolarlar. Büyük çoğunluğu ağaç kabuklarına ve kuytu yerlere saklanır. Bir kısmı da Uludaz gibi yerlere göç ederler. Yaşam döngüleri bir yıldır. Bu bölgeyi tercih etmelerinin nedeni rüzgar almayan ve kuytu kayalıkların olmasıdır. Kayalıkların altında kendilerini güvende hissediyorlar'' diye konuştu.AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı