AKEDAŞ Sayaç okuma işlemi tüm aboneleri kapsamıyor
Gündem 6.04.2020 13:17:45 0

AKEDAŞ Sayaç okuma işlemi tüm aboneleri kapsamıyor

Korona Virüs salgını sebebiyle alınan tedbirler üst seviyeye çıkarken, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu bazı sayaçların 3 ay süreyle okunmayacağını ve son iki yıl dikkate alınarak aynı döneme göre kullanılan sarfiyatın ortalamasının baza alınacağını duy

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de korona virüsle etkin mücadele kapsamında alınan kararlar bir bir uygulamaya girdi. Türkiye'deki elektrik abonelerinin mağdur olmaması için yeni bir karar alan Enerji Piyasası Denetleteme Kurumu bazı abonelerin sayaçlarının 3 ay süreyle okuma işleminin olmayacağını, son iki yılda aynı dönemde kullandığı sarfiyatın ortalamasının fatura edileceğini belirtmişti. Kahramanmaraş ve Adıyaman'ın Enerji dağıtım işlemini yürüten Akedaş Elektrik Dağıtım A.Ş  ise özellikle sosyal medyada bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için sayaç okumama işleminin tüm aboneleri kapsamadığını belirterek konuya açıklık getirdi.

 

Karara ilişkin Yazılı bir açıklamada bulunan AKEDAŞ, Kovid-19 ile mücadele kapsamında salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun en iyi şekilde sağlanması amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik sayaç okumalarına ilişkin yeni bir düzenleme olan ve sınırlı bir süre için uygulanacak olan ‘Kıyasen Fatura Düzenlemesi' uygulaması getirildiğini ifade etti.

 

Bu uygulama tüm sayaç okumalarında değil sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda gerçekleştirileceğine dikkat çekti.

 

Açıklama şöyle; "Elektrik dağıtım hizmeti vermiş olduğumuz Adıyaman ve Kahramanmaraş İlleri genelinde idari kurumlar tarafından alınmış herhangi bir karantina uygulaması kararı bulunmadığından dolayı dağıtım bölgemizde hâlihazırda "Kıyasen Fatura Düzenlemesi" uygulaması yapılmadan rutin sayaç okuma işlemlerine gerekli tüm tedbirler alınmış şekilde devam edilmekte olup ancak yukarda bahsedilen durumların oluşması halinde bu yönteme başvurulacaktır.

EPDK tarafından duyurulduğu üzere Elektrik faturalarına ilişkin Kıyasen Fatura Düzenlemesinin detayları şu şekildedir:Kurumumuz (EPDK) tarafından yapılan Kıyasen Fatura Düzenlemesi'nin önceliği hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerimizin sağlığının korunmasıdır. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacaktır.

Alınan kararla vatandaşlarımızın faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılması söz konusu değildir. Sayaçlarda yer alan değerlerin okunması esas olmakla birlikte okuma esnasında yaşanabilecek yakınlaşma, sosyal mesafenin ortadan kalkabileceği durumları ortadan kaldırmak hem vatandaşların hem de çalışanların korunması sağlanacaktır.

 

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkemizin tamamında uygulanmayacaktır.

İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir. Hataen fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacaktır.

Meskenler için ise tüketimin olmadığı şirketler tarafından tespit edilebilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu olamaz, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecektir. 

Özellikle tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimlerimiz nedeni ile geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını arttıracağı endişesi ise yersizdir. Şöyle ki geçmiş aylar değil geçmiş 2 yılın aynı tüketim döneminin ortalaması üzerinden hesap yapılacağı, geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza Ocak veya Şubat tüketimleri baz alınarak Haziran ayında fatura çıkartılamaz.

Aşağıda yer alan bölgeler dışında ülke genelinde rutin sayaç okuma işlemleri devam edecektir.

KARANTİNAYA ALINAN BÖLGELERDE

İdari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde

Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde

Mahsuplaşma sonucu fazla alınan tutar olursa ya da itiraz edilir ise tüketicilere muhakkak defaten iade edilecektir.

Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecektir. (Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.)

Sayaçların uzaktan okunabildiği uzaktan sayaç okuma sistemleri kurulmuş olan tüketicilerimiz (ki bunlar sanayi ve ticarethane yoğunlukludur) için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edeceğinden bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacaktır."


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı