Tarih: 31.01.2012 10:50

Köşkerlik sanatı yok oluyor!

Facebook Twitter Linked-in

Bir zamanların gözde mesleklerinden biri olan köşkerlik, tarihteki yerini almaya hazırlanırken; son dönem ustaları ise mesleği devam ettirecek çırak bulamamaktan yakınıyor.

Bir çok el sanatının olduğu gibi son dönem ustaları ile birlikte yakında tarihteki yerini almaya başlayacak olan ve yemeni, çarık gibi ürünleri ortaya koyan köşkerler, adeta  son zamanlarını yaşıyor. Giyimi rahat, ayak sağlığı için de bir o kadar faydalı olan yemenileri, el emeği göz nuru işleyen köşkerler, teknoloji karşısında yenik düşmenin burukluğunu yaşıyor. Yemeniyi artık insanlar giymek için duvarlarında ya da vitrinlerinde süs olarak barındırıyor.

Köşkerlik, bir zamanlar gözde mesleklerdendi. Ancak, son günlerde yeni çıraklar ve kalfalar bulamadığı ve talep olmadığı için bitmeye yüz tutmuş mesleklerin arasına girdi. Mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Mehmet Güvercin, şunları anlattı: ?Yemeni rahat bir ayakkabıdır. Dışı deri olduğu için içine su almaz ve bir ömür boyu kullanır. Şimdi genellikle yazıya yabana gidenler giyer oldu. Bu yüzden genelde yazın satılır, kış nedeniyle durgun olan işlerimiz yazın açılır. Bir çift yemeni normal bir ayakkabı fiyatına alınabilir. Yemeni unutulmaya yüz tutmuş bir meslek, çünkü artık çırak bulamıyoruz. Yeni dönem yok, biz bu mesleğin son dönemindeyiz. Bizden sonrası devam ettirir mi ettirmez mi bilemem ama görünüş devam etmeyeceğini gösteriyor, emekli maaşım olmasaydı bu meslekten geçimimizi sağlamamız mümkün olamayacaktı dedi.

(Haber: Mustafa Burhan KARAYİĞİT)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —