Dijitalleşen Dünya Gözlerde Ciddi Sorunlara Neden Oluyor
Sağlık 20.05.2020 13:43:30 0

Dijitalleşen Dünya Gözlerde Ciddi Sorunlara Neden Oluyor

Özellikle daha çok evde olduğumuz, tüm iletişimi akıllı telefonlar ve uygulamalar üzerinden kurduğumuz, işleri bilgisayar, tablet ve telefonlarla yürüttüğümüz bugünlerde gözleriniz kızarıyor, kuruyor, bulanıklaşıyor, omuz ve sırt ağrıları gibi sorunlar ya

Günümüzde dijitalleşme, gözlerde farklı birtakım sorunları da beraberinde getirdi. Tüm dünyanın hızla adapte olduğu, tüm bilgi, ticaret ve sosyalleşmenin dijital ortamda yaşandığı bu çağda gözler doğal yapısının dışında bir etkileşimin içinde. İnsan gözünün doğal odak uzaklığı uzak mesafe iken, dijitalleşmeyle birlikte görme gereksinimleri bu yeni duruma uyum sağlama adına değişimler geçirdi. İş, sosyal yaşam, iletişim, etkileşim, eğlence, haber ve günlük araştırmalar dijital dünyayı içine alan akıllı telefon, tablet ve gittikçe küçülen, fonksiyonları artırılan diz üstü ve masa üstü bilgisayarların içinde, parmaklarımızın ucunda.

 

Bu süreçten gözler nasıl etkileniyor? Gözleri korumak için neler yapılmalı? Dijitalleşen dünyaya gözler hazır mı?

Günümüzde hayatın vazgeçilmezi oldu akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar… İşimiz telefon, tablet ve çeşitli uygulamalar sayesindefiziki olarak ofiste bulunmaya gerek kalmaksızın mobil hale geldi. Bilgiye erişim kolaylaştı. Tüm bu dijital dünyaya gözlerin adaptasyonu doğal bir akış içinde gerçekleşmiyor. Telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen süre arttıkça dijital ekran kullanımına bağlı gelişen semptomlarda artmaya başladı. Dijitalleşme ile literatüre yeni bir kavram girdi: ‘Dijital Göz Yorgunluğu'.

 

Modern dünyada dijitalleşme sonucunda ortaya çıkan,‘Dijital Göz Yorgunluğu' nedir? ‘Dijital Göz Yorgunluğu' gerçekten bir toplum sorunu mudur?

‘Dijital Göz Yorgunluğu', dijital ekranlara 2 saat veya daha fazla süre bakmaktan kaynaklı olarak hissedilen ve yaşam konforunu olumsuz etkileyengöz yorgunluğu olarak tanımlanıyor. Bulanık görüş, gözlerde batma, sulanma, çift görme, ışık hassasiyeti, yorgunluk, kuruluk, gece görüş zorluğu ve kaşıntı gibi semptomlar oluşturan ‘Dijital Göz Yorgunluğu' baş, boyun, sırt ve omurga ağrıları gibi ekstraoküler ve oküler sorunlara sebep olarakyaşam konforunu olumsuz etkiliyor. Dünya çapında 60 milyona yakın kişiyi etkileyebilen bu sendrom, artık bir toplum sorunu haline gelmiş durumunda.

 

Baş, boyun, omurga ağrılarının sebebi göz problemleri olabilir

Seiko Optik TürkiyeSatış ve Pazarlama Direktörü Faruk Ulusoy, ‘Gözlerin tüm bu dijital dünyaya adaptasyonu doğal bir akış içinde gerçekleşmiyor. Dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın göze zarar vermesini ve gözde kuruluğu önlemek ve akomodasyona destek olmak açısından özellikle yoğun dijital kullanıma maruz kalanların herhangi bir kırma kusuru bulunmasa da gözlük kullanması son derece önemli. Normalde dakikada 25 kez gözlerimizi kırpıyoruz. Dijital cihazlara sürekli odaklanarak bakıldığında bu sayı dakikada 10'un altına, hatta dikkatlı bakıldığında 5-6'ya kadar düşebiliyor. Bu da gözlerin kurumasına ve gerekli nemi sağlayamamasına neden oluyor. Dijital ekranlar karşısında geçirilen uzun saatler bulanık görüş, gözlerde batma, sulanma, çift görme, ışık hassasiyeti, gözlerde yorgunluk, kuruluk, kaşıntı gibi semptomların yanı sıra baş, boyun, omurga ağrılarına sebep olarak yaşam konforunu da olumsuz etkiliyor. Dijitalleşmenin yarattığı problemlerin farkında olan Seiko Optik,günümüz dijital dünyasına çözüm olarak geliştirdiği SmartZoom SuperResistantBlue (SRB kaplama) ile daha uzun saatler bilgisayar ve ekranlar karşısında rahatlıkla ve herhangi bir semptoma maruz kalmadan çalışılmasına olanak sağlıyor'dedi. Ulusoy, yaşam konforunun artırılması açısından özellikle daha çok evde olduğumuz ve dijital ekranlar karşısında uzun saatler geçirdiğimiz bu günlerde göz sağlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sürecin sonunda göz muayenelerini atlamayın şeklinde uyardı.

 

Dijital Göz Yorgunluğu iş gücü kaybına sebep oluyor

Yoğun dijital ekran kullananların birçoğu gözlerde yorgunluk, yanma, kızarıklık, kuruluk, kaşıntı, sulanma, bulanık veya bazen çift görme, nesnelerin etrafında hareler görmegibi oküler semptomların yanı sıra duruş bozukluğu, baş ağrısı, omuzda ve sırtta ağrı ilekonsantrasyonda azalmagibi ekstraoküler şikâyetler yaşamaktadır. Görmede yaşanan bu semptomlar vücut ve mental yorgunluk yaratarak işgücü kayıplarına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar bu durumun iş yaşamındaki üretkenliği %40'a kadar azaltabileceği yönündedir.

 

Yoğun dijital cihaz kullanımı çocukların göz sağlını tehdit ediyor

Yeni nesil çocuklar doğal olarak dijital dünyaya doğuyor. Bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Hatta eğitimleri bile dijital olarak görüyor. Oyunlarla bilgisayar, tablet ve telefonlarda çok fazla zaman geçiriyor. Çocukların %65‘e yakını günde 2,%33‘e yakını 3 saatten fazla dijital cihaz kullanıyor. Dijital ekranlarda aşırı zaman geçiren çocuklarda miyopi, astigmat, alerji, kirpik dibi iltihabı ve göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların oluşma riski oldukça yüksek. Bunun yanı sıra çift görme, bulanıklık, göz yorgunluğu gibi etkiler öğrenme güçlüğü vekonsantrasyonda azalma gibi problemler yaratacağından ebeveynlerin dikkatli olması çok önemli. Görme duyusu çocukluk döneminde öğrenilen bilgilerin %80'den fazlasının algılanmasına yardım ediyor. Bu açıdan çocukların düzenli göz muayenelerinin yaptırılması, farklı aktiviteler ile çocukların dijital odaklardan uzaklaştırılması ve belirli aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi oldukça önemli.

 

Bu adımları atarak yaşanan şikayetler minimize edilebilir

* Kırma kusurları, özellikle mavi ışıktan kaynaklı ağrılar ve yakından yakına geçişlerin olumsuz etkilerini azaltmak için gözlük kullanılmalı.

* 20 dakikada bir yaklaşık 20 saniye boyunca gözleri 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzağa odaklayarak dinlendirmeli.

* TV ve bilgisayar ekranları ile minimum 50cm mesafesi korunmalı. Duruş pozisyonunu korunarak dik oturulmalı.

* Ekran parlaklığı gözleri rahatsız etmeyecek şekilde ve ortam ışığına göre ayarlanmalı. Yansımaları azaltan ekran veya ekran koruyucular kullanılmalı.

* Üst kapağın dinlenmesi, gözyaşı ile gözün nemlenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyinin kayganlaşarak net ve berrak görüşün sağlanması için düzenli olarak gözler sık sık kırpıştırılmalı.

* Her iki saatlik çalışmadan sonra yaklaşık 10 dakika kalkıp dolaşılmalı. 

* Rutin göz muayeneleri aksatılmamalı, şikayetler yaşandığı taktirde gerekli merkezlere müracat edilmeli.

* Gerekirse hatırlatıcı alarm kurulmalı ya da uygulamalardan ekran kullanım süresi takip edilmelidir.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

19.1° / 8.7°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı