Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Açıldı
Sağlık 14.08.2017 12:49:01 0

Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Açıldı

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde '' Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi '' hizmete açıldı.


Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi hakkında açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Opr. Dr. Semih Yancar, Tıbbi Genetik bölümünde poliklinik hizmetleri ve danışmanlık hizmetlerinin daha önce verilmeye başlandığını belirterek laboratuvarın kurulumu ile ilgili alt yapı çalışmalarının yaklaşık 1,5 yıl önce tamamlandığı ancak Genetik Hastalıklar Tanı Merkezleri Yönetmeliğindekibazı değişiklikler nedeniyleSağlık Bakanlığınca ruhsat çalışmasının uzun süre yapılmadığını mevzuat çalışmasının tamamlanmasına mütakip09/08/2017 tarihinde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Teşhis ve Tedavi Merkezleri Daire Başkanı M. Zafer Kalaycı veProf Dr. M. HamzaMüslümanoğluBaşkanlığındakiinceleme heyetince gerekli değerlendirmelerin yapılarak, ruhsat işlemlerinin tamamlanmasına mütakiplaboratuvarın faaliyete geçmesiyleGenetik Bölümünde önemli bir eksikliğin giderildiğiniifade etti.


Necip Fazıl Şehir Hastanesinde hizmete giren genetik laboratuvarı sayesinde genetik testlerin artık şehir dışına gönderilmeden Kahramanmaraş'ta yapılabileceğini ilde ilk ve tek Genetik Hastalıklar Tanı Merkezinin Necip Fazıl Şehir Hastanesinde olduğunubelirten Genel Sekreter Yancar,son yıllarda genetik alanında yaşanan gelişmelere rağmen tedavisi zor ve uzun bir süreci alanbirçok genetik hastalığın önlenmesinde doğum öncesi teşhisin önemini vurgulayarak,  ailesinde kalıtsal bir hastalık bulunan kişiler, kendilerinin de aynı genetik hastalığı taşıyıp taşımadığını ya da risk grubunda olup olmadığını laboratuvarda yapılan testler sayesinde kısa sürede öğrenebileceklerini, gen kaynaklı birçok hastalığınerken teşhis ve tedavisinin sağlanabileceğini sözlerine ekledi.


Tıbbi Genetik Bölümünde her yaş grubundaki hastaya poliklinik, genetik danışma ve laboratuvar hizmeti sunulduğunu kaydeden Necip Fazıl Şehir Hastanesi Tıbbi Genetik Uzmanı Uzm. Dr. Hale Önder Yılmaz, hizmete giren Genetik Laboratuvarında, kromozomal hastalıkların doğum öncesi ve sonrası tanılarının konulabileceğini, hematolojik hastalıklarda kromozomal anomalilerin saptanabileceğini, özellikle ülkemizde sık görülen genetik hastalıkların tanısının konulması ve çeşitli kanserlerin tanı ve takiplerinin yapılması amacıyla çok çeşitli testlerin yapılabileceğini belirterek bu sayede gen hastaklıkları ve akraba evliliklerinden kaynaklanan sakat doğumların önüne geçileceğini ifade etti.


Uzm. Dr. Hale Önder Yılmaz, Laboratuvarda yapılabilecek testler arasında gebelikte anne kanından bebekteki downsendromu riskinin, talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının doğum öncesi tanısının, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde kısırlık nedenlerinin araştırılması, kalp hastalıkları, kalıtsal kan pıhtılaşma bozuklukları, alzheimer hastalığı, kas hastalıkları, kalıtsal şeker hastalığı ve obezite gibi birçok metabolik hastalıkta yatkınlık ve öngörü testleri yapılabileceğini ayrıca akciğer, kolon, meme kanserinin, kemik iliği hastalıklarının, kalıtsal demir eksikliği ve demir depolanma hastalıklarının da testlerinin yapılabileceğini belirtti. Son dönemlerdeki en büyük problemlerden olan infertilite ve çoklu düşük yapma problemlerinde de yine genetik polikliniğinde danışmanlık hizmeti verildiğini sözlerine ekledi.


Genetik laboratuvarına müracaatların daha çok dahiliye, çocuk, kadın doğum, hematoloıji, romatoloji, üroloji gibi bölümlerin yönlendirmeleri ile olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yılmaz hastaların direk olarak da genetik polikliniğine başvurabileceklerini bildirdi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

22.5° / 10.7°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı