28 Temmuz Dünya Hepatit Günü
Sağlık 26.07.2022 13:56:00 0

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü

KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Gümüşer, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Gümüşer, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. 

Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile her yıl 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiştir.

Doç. Dr. Fatma Gümüşer, 28 Temmuz Dünya Hepatit Gününe ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hepatit A, B, C, D, E ve G virüslerinin karaciğerde yaptığı iltihaplanma viral hepatit olarak adlandırılır. Hepatit A ve E virüsleri kişiye, hepatit A veya E enfeksiyonu geçirmekte olan kişiden doğrudan ya da virüs ile kirlenmiş yiyecek veya suların alınması ile bulaşır. Hepatit B-D, C ve G ise hepatitli kişinin kanının mukoza ya da sağlamlığı bozulmuş cilde teması, sterilize edilmemiş manikür-pedikür aletleri, dövme yapımı, cinsel ilişki, ortak tırnak makası, jilet kullanımı ve damar içi ilaç bağımlılarında ortak enjektör kullanımı ile bulaşır. Viral Hepatitler akut veya kronik seyirli olabilir. Akut Hepatitlerde virüse özgü bir klinik bulgu yoktur. Belirti ve bulgular ortaktır. Öncelikle halsizlik, kolay yorulma, kas ağrısı, bulantı, kusma, sigara içenlerde sigaraya karşı isteksizlik hali olur. Hafif bir ateş, dışkı renginde açılma, idrar renginde koyulaşma görülebilir. Bu bulguların ardından sarılık dönemi başlar. Kaşıntı, karın ağrısı, karında hassasiyet, ciltte ve göz aklarında sarılık görülür. 2-12 hafta içinde iyileşme görülür. Ancak hepatit B-D ve C virüslerinde kronikleşme olabilir.” diye konuştu.

Doç. Dr. Fatma Gümüşer, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Hepatit B, D ve C enfeksiyonunun kronikleşmesi halinde kullanılabilecek birçok tedavi seçeneği mevcuttur. B ve C’de tedavi ile virüsü vücuttan tamamen temizlemek mümkün değildir. Ancak üreme hızının ilaçlarla baskılanması sayesinde vücuda, özellikle de karaciğere uzun vadede verebileceği hasar önlenmiş, hasta karaciğer kanseri ve siroz riskinden korunmuş olur. Hepatit C tedavisinde ise B’ye göre tedavi süresi daha kısa ve sınırlıdır. Burada da yine virüsü tamamen yok etmek mümkün değildir. Ancak kısa süreli etkin tedavi ile tedavi sonlandırıldıktan sonra bile virüs üreme hızı durdurularak vücuda ve karaciğere vereceği hasar engellenmiş olur. Hepatit A ve E enfeksiyonlarından korunmada en önemli yol sanitasyon iken Hepatit B enfeksiyonu için aşılanmalıdır.”

 


Anahtar Kelimeler: Temmuz Dünya Hepatit

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı