28 Temmuz Dünya Hepatit Günü
Sağlık 26.07.2022 13:56:00 0

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü

KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Gümüşer, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Gümüşer, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. 

Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile her yıl 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiştir.

Doç. Dr. Fatma Gümüşer, 28 Temmuz Dünya Hepatit Gününe ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hepatit A, B, C, D, E ve G virüslerinin karaciğerde yaptığı iltihaplanma viral hepatit olarak adlandırılır. Hepatit A ve E virüsleri kişiye, hepatit A veya E enfeksiyonu geçirmekte olan kişiden doğrudan ya da virüs ile kirlenmiş yiyecek veya suların alınması ile bulaşır. Hepatit B-D, C ve G ise hepatitli kişinin kanının mukoza ya da sağlamlığı bozulmuş cilde teması, sterilize edilmemiş manikür-pedikür aletleri, dövme yapımı, cinsel ilişki, ortak tırnak makası, jilet kullanımı ve damar içi ilaç bağımlılarında ortak enjektör kullanımı ile bulaşır. Viral Hepatitler akut veya kronik seyirli olabilir. Akut Hepatitlerde virüse özgü bir klinik bulgu yoktur. Belirti ve bulgular ortaktır. Öncelikle halsizlik, kolay yorulma, kas ağrısı, bulantı, kusma, sigara içenlerde sigaraya karşı isteksizlik hali olur. Hafif bir ateş, dışkı renginde açılma, idrar renginde koyulaşma görülebilir. Bu bulguların ardından sarılık dönemi başlar. Kaşıntı, karın ağrısı, karında hassasiyet, ciltte ve göz aklarında sarılık görülür. 2-12 hafta içinde iyileşme görülür. Ancak hepatit B-D ve C virüslerinde kronikleşme olabilir.” diye konuştu.

Doç. Dr. Fatma Gümüşer, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Hepatit B, D ve C enfeksiyonunun kronikleşmesi halinde kullanılabilecek birçok tedavi seçeneği mevcuttur. B ve C’de tedavi ile virüsü vücuttan tamamen temizlemek mümkün değildir. Ancak üreme hızının ilaçlarla baskılanması sayesinde vücuda, özellikle de karaciğere uzun vadede verebileceği hasar önlenmiş, hasta karaciğer kanseri ve siroz riskinden korunmuş olur. Hepatit C tedavisinde ise B’ye göre tedavi süresi daha kısa ve sınırlıdır. Burada da yine virüsü tamamen yok etmek mümkün değildir. Ancak kısa süreli etkin tedavi ile tedavi sonlandırıldıktan sonra bile virüs üreme hızı durdurularak vücuda ve karaciğere vereceği hasar engellenmiş olur. Hepatit A ve E enfeksiyonlarından korunmada en önemli yol sanitasyon iken Hepatit B enfeksiyonu için aşılanmalıdır.”

 


Anahtar Kelimeler: Temmuz Dünya Hepatit

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı