Ağız Otu Sigaradan Daha Zararlı

4.08.2015 12:08:28

Diş Hekimi Tansu Özkan, Ağız (Maraş) Otu'nun zararları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Tüm tütünlerin zararlı olduğunu belirten Diş Hekimi Tansu Özkan, "Ağız (Maraş) Otu diş eti başta olmak üzere tüm vücudumuza zarar veriyor. Kullanım şeklinden dolayı Ağız Otu diş etiyle uzun süre temas ettiği için diş etine çok zarar veriyor. Ağız Otu kullananlarda estetik sorunlar olarak dudak sarkmaları, dudak titremeleri ve dudak hareketlerinde bozulmalar gibi durumlar gözlemleniyor. Ağız Otu atıldığı zaman bölgeyle doğrudan ilişkiye giriyor ve oradaki hücrelerin yapısını, beslenmesini dolayısıyla sağlığını bozuyor. Sağlığı bozulunca diş eti çekilmeleri başlıyor. Diş eti çok çekildiği zaman dişlerde sallanmalar meydana geliyor, bu sallanmalar sonucunda hasta diş kaybediyor. Bu dişler çekiliyor, onun dışında estetik olarak yine zararları var. Dişlerde ağızda renklenmeler yapıyor. Dudaklarda titreme, dudak hareketlerinde bozulma, dudaklarda sarkmaya neden olabiliyor." dedi.

"AĞIZ HASTALARININ 10'DA 3'Ü AĞIZ OTU KULLANIYOR"

Ağız Otu'nun yeterince gündemde olmadığını ifade eden Özkan, "Ağız Otu'nun neden olduğu hastalıklar konusunda kapsamlı bir araştırma yok. Son zamanlarda araştırma yapılmaya başlandığını duyuyoruz. Bildiğimiz kadarıyla Ağız Otu'nun içerisine tütün dışında maddeler de koyuyorlar. Bu durumu daha vahim hale getiriyor. İçerisine ne konulduğunu bilmediğimiz bir şeyi vücudumuza almamalıyız. Erkek hastalarımızın en az 10'da 3'ü muhakkak Ağız Otu zararlarından dolayı başvuruyor. Çok nadir de olsa kadın hastalarımızdan da Ağız Otu kullananlara rastlıyoruz. Ağız Otu kullanan hastalarımıza ağızlarındaki problemlerin Ağız Otu'ndan kaynaklandığını söylüyoruz ama genellikle ikna edemiyoruz. Ağız Otu kullanan hastalarımız problemlerini başka durumlara yoruyorlar. Oysaki Ağız Otu problemlerinin temel nedeni." dedi.

Ağız sağlığı konusunda eğitimlerin artması gerektiğini dile getiren Özkan, "Elbette sigara da Ağız Otu da zararlı ama Ağız Otu'nun sigaradan daha zararlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ağız Otu dilaltı yoluyla tükürük bezlerinden kan dolaşımına geçerek çok hızlı bir şekilde etki ediyor. Ağız Otu sadece ağız sağlığını değil iç organlarımızı da çok kötü etkiliyor. Vatandaşlara sigaradan da Ağız Otu'ndan da uzak durmalarını öneriyorum. İkisi de sağlıkları için çok büyük tehditler oluşturuyorlar. Ağız bakımı konusunda eğitim çalışmaları güçlendirilirse gençlerin Ağız Otu kullanımlarını bitirebiliriz." dedi. (SAFA GAYRET)



1

Hemşehrimiz Işıksalan “ULUSAL TV”de

2

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

3

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

4

Başkan Akpınar, Mahalle zi̇yaretleri yaparak vatandaşlarla hasbi̇hal etti

5

“Kazandığımız belediyelerinde kazanmadığımız belediyelerinde ensesinde olacağız”