Metal sektörü gözünü 36 milyar dolarlık pazara dikti
Ekonomi 26.01.2012 11:36:34 0

Metal sektörü gözünü 36 milyar dolarlık pazara dikti

Metal sektörü gözünü 36 milyar dolarlık pazara dikti

Türkiye'nin metal mutfak eşya üretiminin yüzde 70'ni gerçekleştiren Kahramanmaraş'ta, hayata geçirilen ''KOBİ İşbirliği Kümelenme Projesi'' kapsamında, firmaların dünyada rekabet edilebilirliği ve ihracat performansının arttırılması hedefleniyor.

Türkiye'de pilot bölge olarak seçilen 5 ilde uygulanmaya başlanan ''KOBİ İşbirliği ve Kümelenme'' projesi kapsamında çalışmaları çerçevesinde Kahramanmaraş'ta metal mutfak eşya sektörü desteklenecek.

Proje Koordinatörü Aynur Öngel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansman desteğiyle hayata geçirildiğini belirtti.

Amaçlarının KOBİ'lerin rekabet gücünü arttırmak olduğunu ifade eden Öngel, ''Bilindiği üzere dünyada inanılmaz bir rekabet söz konusu. Dolayısıyla firmalarımızın bu rekabette iyi noktalara gelmesi gerekiyor. Ayrıca ihracat performansını artırmak istiyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'nin 2023 hedefi var. Dolayısıyla bu hedefe ulaşabilmek için bütün sektörlerin ihracat performanslarını artırması gerekiyor'' dedi.

Öngel, proje çerçevesinde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) ofis oluşturduklarını, metal mutfak eşya sektöründe üretim yapan firmalarla ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kahramanmaraş'ın bu sektörde önemli bir üst olduğuna dikkati çeken Öngel, şöyle konuştu:

  ''Burada bu sektörde ciddi bir kümelenme var. Türkiye'nin yüzde 70'lik bir üretimi gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla başta eğitim çalışmaları, toplantılar ve yurt dışı pazar arayışları konusunda verilecek çalışmalarla sadece yurt içine üretim yapan firmaları ihracata yönlendireceğiz. Dünyada metal mutfak eşya sektöründe 36 milyar dolarlık bir pazar bulunuyor. Gerçekten çok büyük bir pazar.

Biz KOBİ'lere bu pazarları anlatacağız. Nasıl ihracat yapılır, verimlilik, kalifiye eleman, insan kaynakları gibi konularda eğitimler vereceğiz. Bu pazardan pay alabilmenin zorluluğunu biliyoruz. Ancak ciddi bir emek sarf edilerek bunu başarabileceğimiz düşünüyorum. Ayrıca yapacağımız çalışmalarla firmalarımızın dünyaya açılmasını sağlayacağız. Bir sektörde üretim yapan firmalarımıza fahri danışmanlık hizmeti sunacağız.''

Öngel, projenin 2013'de tamamlanacağını, bu süre içerisinde kendileriyle birlikte çalışan her firmanın yüzde 20'lik ihracat artışı sağlamasını beklediklerini vurguladı.

Kahramanmaraş'ta firma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 50 firmaya ulaştıklarını bildiren Öngel, şunları anlattı:

''Firmaları dinliyoruz, hangi alanlarda iyileştirme istiyorlar onları not ediyoruz. Baktığımız zaman aslında sorunlar genel olarak aynı. İnsan kaynakları önemli bir sorun. Kalifiye eleman bulamıyorlar. Kurumsallaşma adına çaba sarf edemiyorlar. Firmaların hedefleri yok, planlama yapamıyorlar. Sadece günü kurtarma telaşındalar. Hedef pazarları yok. Oraya nasıl ulaşacaklarını bilmiyorlar. Alt yapıları yok. Bizler bu konuda danışmanlık hizmeti ve eğitimlerle iyileştirmeler yapmayı hedefliyoruz.''

 URGE PROJESİ

Öngel, Ekonomi Bakanlığı'nın yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesi kapsamında da metal mutfak eşya sektörüne yönelik ayrı bir çalışma yapacaklarını vurguladı.

Firmaların sadece ''bu projede yer alıyoruz'' demesinin kendileri için yeterli olduğunu, proje kapsamında pazar araştırması yapacaklarını ifade eden Öngel, şöyle devam etti:

''Bu projede yer alabilmek için minimum 5 firmanın olması yeterli. Bizim amacımız küme bilgi sistemi olarak sektöre yön gösterebilmek. Hibe programlarından yararlanmalarını sağlamak. İnanılmaz destekler var. Bu fırsatın değerlendirmemiz gerekiyor. Onların pazar bulmalarına yardımcı olacağız, ihracat yapmalarını sağlayacağız. İhracata başlamaları konusunda onları cesaretlendirip yönlendiriyoruz. İlk başta firmaların bu pazarlara tek başına ulaşmaları çok zor. URGE kapsamında hazırlanacak her bir projeye 2 milyon 250 bin dolarlık destek veriliyor. Bizim amacımız Kümelenme Projesi ile birlikte firmaların URGE projesinden de yararlanmalarını sağlamak. Zaten bakanlığımız bu 5 ile öncelik verme kararı aldı. Fırsatlar çok güzel ve firmalarımızın bunları kaçırmaması gerekiyor.''

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise amaçlarının bütün sektörlerde ihracatı artırmak olduğunu belirterek, projeyi çok önemsediklerini vurguladı.

Kahramanmaraş'ın metal mutfak eşya sektöründe ciddi bir altyapısı olduğunu, KOBİ'lerin proje sayesinde ihracatla ilgili çok şey öğrenebileceğini dile getiren Karaküçük, ''Zaten dünyada ciddi bir pazar var. Neden bu pazardan faydalanmayalım. Önümüzdeki dönemde bu sektörün ihracatının çok ileri noktalara geleceğine inancım tam. Bu nedenden dolayı bu sektörde üretim yapan firmaların bu çalışmalardan faydalanmalarını arzu ediyoruz'' diye konuştu.AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

4.5° / -1.6°

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi