Bir milyon 600 bin ton pamuğu kendimiz üretmeliyiz

Bir milyon 600 bin ton pamuğu kendimiz üretmeliyiz

Bir milyon 600 bin ton pamuğu kendimiz üretmeliyiz

Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Türkiye?nin pamuk üretiminde gerekli olan tüm toprak ve iklim şartlarına sahip olduğunu belirterek, ?İhtiyacımız olan bir milyon 600 bin ton pamuğu kendimiz üretmeliyiz.? dedi.

Balsuyu, yaptığı açıklamada Türkiye?nin ihracattaki en önemli sektörlerinden tekstilin hammaddesini oluşturan pamuğun üretiminin artırılması gerektiğini işaret etti. Elyafı ile insanı giydiren, çekirdeğinden çıkan yağla insanları besleyen, küspesi ile hayvanların yem ihtiyacını karşılayan ve linteri ile barut üretimini sağlayan pamuğun çok stratejik bir ürün olduğunu kaydeden Balsuyu, şöyle konuştu:

?1970 ve 1980?li yıllarda ülkemizde her yıl 1 milyon tona yakın pamuk üretilip ihraç ediliyordu. Bildiğiniz gibi 1990?lı yılların başından itibaren de ülkemizde tekstil ve hazır giyim sektörü hızla gelişti ve pamuk tarımı bu sektörün en önemli ürünü haline geldi. Ancak ne yazık ki pamuk tekstil sektörü ile beraber gelişmesi gerekirken talihsiz bir şekilde gerileyerek 360 bin tonlara kadar düşmüştür. Oysaki sanayisi gelişen ve stratejik öneme sahip bu ürünün tekstil sektörüne paralel gelişmesi gerekirdi. Bu durumu anlamakta güçlük çekiyoruz. Dünyada her geçen gün artan nüfusa, gelişen refaha bağlı olarak önemi artan pamuğun ülkemizde de içinde bulunduğu rehavetten kurtularak ihtiyacımız olan 1 milyon 600 bin ton pamuğu kendimiz üretmeliyiz.?

Türkiye?nin pamuk üretimi için gerekli toprak ve iklim şartlarına sahip olmasına rağmen, pamuk ithalatında dünyada Çin?den sonra ikinci sırada yer aldığını anlatan Balsuyu, ?Bu pamuğu üretme imkanımız var olmasına rağmen, pamuk ithalatı için her yıl ortalama 3 milyar dolar döviz ödemekteyiz. Ülkemizin bu ithalattan dolayı cari açık üzerine yaklaşık 3 milyar dolar daha yük binmektedir. Bu olumsuzluk, ülkemizin başlıca cari açık vermeyen, istihdamda ve ihracatta ön sırada olan tekstil sanayinin geleceğini tehdit etmektedir.? diye konuştu.

Pamuk üretiminin geleceği için önerilerde sunan Balsuyu, çiftçiye verilen destekleme primlerinin kısa vadede 70 kuruşa çıkması gerektiğini ifade etti. Türkiye Malzeme Ofislerinin mısır ve hububatta olduğu gibi uzun vadede balyalı pamuğu da destekleme adına alması gerektiğini kaydeden Balsuyu, şu önerileri sundu:

?Lisanslı depoculuk geliştirilerek tek balya tasnif sistemine geçilmelidir. Pamuk toplama makinelerine mutlaka teşvik verilmelidir. Çağın gerisinde kalmış çırçır işletmelerinin, devletin vereceği teşvik ve desteklerle, revize edilerek makineli hasata uygun hale getirilmelidir. Hasat ve çırçırlama esnasında yabancı elyaf karışımının mutlaka önüne geçilmelidir. Pamuk çırçırlama esnasında pamuğa hoyratça verilen su dünya standartlarına çekilmelidir.?

Balsuyu, bu gibi tedbirlerle birlikte pamuk üretiminin ilerleyen yıllarda 3 milyon tona kadar ulaşılabileceğini belirterek, tekstil sektörünün de 2023 yılında 120 milyar dolar ihracata yükseleceğini sözlerine ekledi. (İHA)



Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek