Bedeli ölçülemeyen hizmetler (Eğitim)
Gündem 16.01.2012 11:09:37 0

Bedeli ölçülemeyen hizmetler (Eğitim)

Bedeli ölçülemeyen hizmetler (Eğitim)

Eğitim, kitaplarda her ne kadar Pedagoji olarak geçerse de, biz burada Türkçe karşılığı, eğitim bilimi, eğitme, bilme, daha doğrusu eğitme sanatı olarak bilmemizde yarar vardır.  Burada işin içine bir de sanat girmektedir. Bana göre sanat ve sanatçı toplumun bir adım önünde gidendir. Yani sanatçı toplumu yönlendiren, mesaj veren kişidir. Buna karşılık da gene Ulu Önder: ?Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir,? sözüyle perçinlemiştir. Namık Kemal: ?Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini/Yok mudur Kurtaracak bahtı kara maderini??diye sızlanırken Gazi Mustafa Kemal mesajı almış taa o zamandan bu yana Milli Mücadele ruhu yerleşmiştir.  ?Vatanın bağrına dayasın düşman hançerini/Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini,? diyerek zihninde oluşan düşüncesini Çanakkale Savaşı?da, daha bir alt rütbede iken azim ve kararlılığını göstermiştir. 

Türkiye Cumhuriyetini kuran, yepyeni bir ulus yaratan o büyük insan, Türk toplumunun her alanda olduğu gibi, eğitim ve öğretimde de müspet bilimlerin ışığında hareket edilmesinin doğru olacağını ?Hayatta en hakiki mürşit ilimdir,? diyerek noktayı koymuştur. Belki de Gazi Mustafa Kemal, kendinden önce yaşayan toplum önderlerinin düşüncelerinden etkilenmiş olabilir. ?İlim dışı gidilen yol karanlığa giden yoldur,? diyen Hacı Bektaş Veli?nin düşüncesiyle ne kadar örtüştüğü görülmektedir.

Müspet ilimin dışında, körü körüne hurafelerle toplumu karanlıklara sürüklemenin ne kadar tehlikeli olduğunu görmüş ve işaretini de vermiştir. Toplumu geleceğe hazırlamaya yalnız başına ?eğitim? yeterli mi? Elbette ki yeterli değildir. Bunun yanı sıra gene müspet ilimlere dayanarak öğretim de çok önemlidir. Eğitim ve öğretimin de toplumun, halkın kamunun, çıkarlarına hizmet edebilmesi için ?Milli? olması gerekir. Yani burada herhangi bir karşılık beklenilmeden toplumumuzu ayakta tutmasını, düşlediğimiz bir toplum yaratmak için, milletine, ordusuna, bayrağına, diline, dinine, toprağına bağlı; hatta kültürünü, sanatını en üst seviyeye yükselten, kendi öz varlıklarından bir şey kaybetmeden (Dış güçlerin tesirinde kalmadan) yürütmesini sağlamak devletin temel görevlerindendir. Son günlerde gazetelerde boy boy haberler yayınlanıyor. Melleden (Molladan) söz ediliyor. Ne idiğü belirsiz. Körü körüne toplumun mollaya biat etmesi istenmektedir.  Bu toplumun bastığı yeri, ne yaptığını bilmesi için, bilimle donatılmış, eğitilmiş, ışık saçan öğretmenlere ihtiyacı vardır. Adım adım Cumhuriyet değerlerini unutturmak, kimsenin işine yaramaz. Bindiğimiz dalı kesmekle kendimize zarar vermiş olmuyor muyuz?

Bir bilim adamı: ?Bana üç çocuk teslim edin, birini serseri, birini doktor, birini mühendis yetiştireyim,? demiş. Demek ki küçükten alınan eğitim ve öğretim çok önemlidir. İstenirse bir çocuk serseri de olabiliyor. Hiçbir anne baba çocuğunun serseri olmasını istemez. Bir milletin bakiyesi için eğitim ve öğretimin önemine değindikten sonra, bir de ?Milli? kavramı üzerinde durulmasında yarar görüyorum. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra aslında Ulu Önder toplumun öz yapısına dokusuna birçok yenilikler getirdi. Ama art niyetli kişi ve kurumlar bunu hep yanlış yorumladılar. Örneğin, ölçü ve tartılarda kesirli olan okka, arşın, gibi ölçüler yerine, kişilerin alış-verişlerinde daha adil ve anlaşılması kolay, diye ondalık sistemi getirmiştir. Dilimize uygun olmayan Arap harflerinin yerine, daha kolay ve anlaşılması için Latin harflerini yerleştirmiş ve toplum kısa zamanda birbirini daha iyi anlamıştır. Bütün bu değişimleri yaparken Türk ulusunun özünden bir şey kaybedilmesinden yana değildi. Örneğin,  Kahramanmaraş?ın her yıl Kurtuluş gününü kutladığımız bayramlarda, milli olan kıyafetlerimiz sergileniyor. Halk arasında ?Çete Bayramı? olarak bilinen kutlama gününde, erkekler çete kıyafetini giyerler, kızlarımız kadınlarımız, gene milli kıyafetleriyle törene katılırlar.  Kim bunların giyilmesine karşı çıkıyor? Çetelerimizin giydiği milli kıyafetimiz olan şalvarın rengi değiştiriliyor, ona ses çıkaran yok. Bizim şalvarımızın rengi mavi değil, siyahtır. Siyah frengi şalvar üzerinde sırmalar parıl parıl parlardı. İlköğretim okullarında öğrencilerimizin kıyafetleri de maviye boyandı, neden icap ettiyse... Bilemiyorum. Yoksa birilerine mesaj vermek için mi? Birilerine yaranmak için mi? Bilemiyorum. Onun için Eğitim ve Öğretim kurumumuzun genel adı Milli Eğitim. Milli kelimesi yalnız eğitim konusunda değil her konuda, kendimize ait olması için, her kurumda da yerleştirilmiştir. Milli İktisat, Milli Ekonomi, Milli Gemi, Milli Emlak, Milli Mücadele vb. daha uzatılabilir. Bağımsızlığımızı yitirmeden vatanına, milletine, bayrağına, dinine, tarihine, diline, kültürüne, milli değerlerine bağlı bir toplum yetiştirmek dileğiyle saygılar sunarım. 

 

BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE ...

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Progra...

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not ...

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Ta...

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziya...

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmes...

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı

“Bir Kardeşlik Hikâyesi” Sergisi Gaziantep Panora...

Elbistan’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Esnaftan ...

Türkiye’nin UNESCO Tescilli Tek Masal Anlatıcısı F...

Karatutlu: “Çevre Bakanı Murat Kurum’a Söyledim: “...

Kahramanmaraş’lı Minik Dâhiden Dünya Birinciliği

Afşin ve Göksun’da Miniklere Özel Tiyatro Gösteris...

Kır Ailesinin Acı Günü

Kasım’da Dermankart’lı Ailelere 23 Milyonu Aşan De...

KSÜ Kampüs Kablosuz Ağ Altyapısı Genişletildi

Goalball’da Gümüş Zafer

Ampute Futbol Türkiye Kupası Finali Kahramanmaraş’...

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Kadın Goalba...

Zafer Bayramı Coşkusu Gökhan Türkmen Konseriyle Ta...

Dulkadiroğlu Beledi̇yesi, Hizmet Fi̇losuna Yeni̇ S...

Rektör Yasım’dan YTB Başkanı Turus’a Hayırlı Olsun...

BlueLand’te Sınırsız Eğlence Artık Hafta İçi Her G...

Köroğlu: “Okul masrafları aileleri zorluyor, çözüm...

Onikişubat Belediyesi’nin Gündüz Bakımevi’nde kura...

BlueLand’te Pazartesi ve Salı Günleri Eğlence Dolu

MHP Kahramanmaraş İl Başkanlığında Mansur Metehan ...

Çam “ 15 Temmuz Milletin zaferidir ”

Başkan Görgel, Sanayi Sitesi Esnafıyla Bir Araya G...

Büyükşehir’in Glütensiz Gıda Desteği

Düğünde buzağı hediye edildi

Pazarcık Belediyesi İle Özel Sular Akademi Hastane...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

12.6° / 7.1°

BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE YENİDEN DİRİLDİ”

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Programı ve Anma Töreni Düzenlendi

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not aldı

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Tamamlanıyor”

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziyareti

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmesi

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı

“Bir Kardeşlik Hikâyesi” Sergisi Gaziantep Panorama Müzesinde Sanatseverlerle Buluşuyor

Elbistan’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Esnaftan Örnek Duruş

Türkiye’nin UNESCO Tescilli Tek Masal Anlatıcısı Fatma Önkol Konuşuldu