Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Üstüner, organik tarım ve diğer avantajları yönünden ''siyah plastik örtü yönteminin'' bir çok avantaja sahip olduğunu söyledi.
Üstüner, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde, bodur elma bahçelerinde yapılan bilimsel çalışma neticesinde, yabancı otlarla mücadelede 5 farklı yöntemin kullanıldığını belirtti.
Çiftçilikte yabani otlarla mücadelenin bir sorun olduğunu dile getiren Üstüner, bütün bu sorunların üstesinden plastik örtü yönetimini hayata geçirdiklerini ve yüzde yüze yakın başarı sağladıklarını ifade etti.
Meyvecilik yapan çiftçileri plastik örtü yönetimini uygulamaya davet eden Üstüner, şöyle konuştu:
''Yabancı otla mücadelede en etkili yöntem plastik örtü uygulamasıdır. Özellikle siyah plastik örtü yöntemi Mart ayı sonu veya Nisan ayı başında
ORGANİK TARIM İÇİN AVANTAJ
Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçların bir takım kimyasal kalıntılar bırakacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Üstüner, organik meyvecilik için örtü yönteminin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.
Ağaçların hastalık riskine karşı da kapatma yöntemini öneren Üstüner, sözlerini şöyle tamamladı:
''Organik tarım açısından ve diğer avantajları yönünden siyah plastik örtü hem kimyasal mücadele hemde mekanik mücadele ile mukayese edildiğinde bir çok avantajlara sahiptir. Yabancı otlara karşı yabancı ot ilacı uygulamasında ise toprakta, suda ve havada bir takım kimyasal kalıntılar olabileceği, bu durum insan ve çevre sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturacağı da unutulmamalıdır. Ayrıca yabancı otlarla çapa ile mücadele yapıldığında ağaçların kök ve gövdelerinde yaralanma riskini beraberinde getirir.'' AA