Safranbolu`da öğrendi, Kahramanmaraş`ta üretti

Safranbolu`da öğrendi, Kahramanmaraş`ta üretti

Safranbolu`da öğrendi, Kahramanmaraş`ta üretti

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde yaşayan bir işçi, merak edip öğrendiği safran bitkisini ilçesindeki bahçesinde yetiştirmeyi başardı.

Safranbolu'ya adına veren ve dünyanın en pahalı baharat bitkisi olarak gösterilen, kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde üretilmeye başlandı.

İlçede bir şirkette işçi olarak çalışan Sait Demirci (41), internet sitelerinde gezinirken rastladığı safran bitkisini araştırmaya başladı. Araştırmalarını geliştiren Demirci, Safranbolu ilçesine giderek üreticilerden ve konunun uzmanlarından safran bitkisinin hasadı ve nasıl yetiştirileceği hakkında bilgi aldı.

Aldığı bilgilerle ilçeye dönen Demirci, kendine ait 350 metrekarelik arazide yerde safran üretmeye başladı.

Demirci, yetiştirmesi çok zor bitki olduğu bildirilen safrandan ilk üretimde 40 gram kırmızı, 85 gramda sarı ürün almayı başardı. İkinci yıl 85 gram kırmızı, 180 gramda sarı ürün alan Demirci, bu yılki hasatta ise 215 kırmızı, 380 gram sarı ürün aldı.

Safran bitkisini Afşin'de üretmeyi başaran ve ürün elde etmeye başlayan Demirci, şöyle konuştu:

''Çok değerli olan safran bitkisini bahçemde 3 yıldan beri yetiştirmeye çalışıyorum ve bu sene çok güzel bir sonuç aldık. Bilindiği üzere safran, dünyanın en kıymetli tıbbi ve aromatik bitkiler grubuna girmektedir. İnternette gezinirken tesadüf eseri gördüm ve kendi imkanlarımla bahçemde nasıl üretebilirim diye bilgiler toplamaya başladım. Safran bitkisini daha önce Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde yetiştirmek isteyenler başarısız olmuş. Önce Safran'ın yetiştiği yer olan Safranbolu'ya giderek üreticilerden yetiştirilmesi hakkında bilgi topladım. Sonra, Harran Üniversitesi tarafından Harran Ovasında safran bitkisi ile alakalı çalışmaları olduğunu duydum. Bizzat Urfa'ya giderek onların yapmış oldukları bilimsel çalışmaları yerinde inceledim ve bilgiler topladım. Bu araştırmalarımın neticesinde bahçemde bu bitkiyi yetiştirmeyi başardım. Aslında ilk yılımda başarılı oldum ancak çok az bir hasat elde ettiğim için 3. yılımın sonunda çalışmalarımın karşılığını almaya başladım. Şu anda benim bahçemde ekili safran bitkisi 350 metrekare gibi bir alanı kaplamaktadır''

ALICISI HAZIR

Safranın hasat sonrası hazır alıcısı olduğunu kaydeden Demirci, safran bitkisinin, tıbbi ve aromatik bitkiler grubuna girdiğini, gıda boyaları, zerde tatlılarında, kanser araştırmalarında ve turizmde çok değerli bir bitki olduğuna dikkati çekti.

Safranın dünyanın en değerli baharatı olma özelliğini taşıdığına dikkati çeken Demirci, ''Bu bitkinin 1 gramı 10 lira. Hasat sonunda çiçeklerimizin kırmızı ve sarı kısmını birbirinden ayırıp oda sıcaklığında güneş görmeyecek bir şekilde kurutuyoruz. Elde ettiğimi ürünü hemen sattım. Yani alıcısı hemen hazır. Safranı 5 yaşındaki çocuk da 60 yaşındaki insan da çok rahat bir şekilde toplayabilir. Bakımı kolay olan bu bitki bir defa dikildiğinde aynı alanda 3 yıl kalabiliyor'' diye konuştu.

Afşin'de görev yapan Ziraat Mühendisi Şeyde Uluer ise safranın kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyadığını belirtti.

Safranın yetiştirilmesinin çok zor olduğunu anlatan Uluer, ''Safran bitkiler içerisinde en pahalısıdır. İlçemizde yetiştirilmesi büyük bir başarıdır. Bunun ilçemizde yaygınlaşmasını istiyoruz'' dedi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Gündoğdu ise Kahramanmaraş'ın değişik iklim özellikleri ile tarım potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek, ''Bu çalışma ilimizde bir çok bitkinin ekonomik olarak yetiştirilebileceğini göstermektedir. Bu arkadaşımızın çalışmasına ilçemizdeki tarım danışmamız da destek vermiştir. Kendisine de ayrıca teşekkür ediyoruz ve çalışmayı yakından takip ediyoruz. Safranın ilimizde yaygınlaşması ülke ekonomisine de katma değer yaratacaktır'' diye konuştu.

Safranbolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık da, safran bitkisinin Safranbolu ile anıldığını hatırlatarak, ''Farklı illerde bu bitkinin yetiştirildiğini biliyoruz. Zaman zaman bizden de bilgi alıyorlar ve her türlü desteği veriyoruz. Afşin'de yetiştirildiğini öğrendik. Biz de bu bitkinin yaygınlaşmasını istiyoruz. Ancak çok hassas bir bitki ve pazar konusunda da çalışma yapılması gerekiyor'' dedi.

Halen Safranbolu'da 35 dönüm alanda 34 çiftçinin üretim yaptığını kaydeden Ayvalık şöyle konuştu:

''İlçemizde de üretimin artmasını istiyoruz ve yetiştirdiğimiz soğanları çiftçilere dağıtıyoruz. Ancak İran, Hindistan gibi ülkelerden safran girişinin olduğunu biliyoruz. Onun için safran bitkisinin patent çalışmasını tamamladık ve tescil ettirdik. Safran üretimi iyi bir yatırım ancak pazar olayına dikkat etmek lazım. Eğer pazar araştırması yapmazsanız sorunlar yaşayabilirsiniz.''

SAFRAN

Dünyanın en pahalı baharat bitkisi olarak gösterilen safran, önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisi olarak tanınıyor.

Kanser araştırmalarında, bazı kanser türlerinin tedavisinde ümit vaat ettiği bildirilen bitkinin, dünya piyasalarında gramı altına eş değer tutuluyor. Özellikle ilaç ve gıda endüstrisine yönelik safran yetiştiren ve ürününü ihraç eden ülkeler, önemli oranda döviz girdisi elde ediyorlar.AA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer