Kahramanmaraş'ın merkeze bağlı Önsen beldesindeki orman köylüsü, ağaçlandırma sahasında topladıkları fıstık çamı kozalağı ile geçimlerini sağlıyor.
Doğal ağaçlandırma sahasındaki yaklaşık
Önsen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cengiz Pişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen fıstık çamı sayesinde halkın iyi bir gelir sağladığına işaret etti.
Fıstık çamı kozalağı toplamaya 13 yıl önce başladıklarını belirten Pişkin, ''Önceleri düzenli bir toplama yoktu. Sonra kooperatif kurup kurumsallaştıktan sonra topladığımız kozalakları tüccarlara pazarlamaya başladık. Halen 300'e yakın aile, kozalakla geçimini sağlıyor. Çok şükür işimizden memnunuz. Sezonda iyi paralar kazanıyoruz'' dedi.
Bir kişinin yılda yaklaşık 6 bin lira para kazandığını kaydeden Pişkin,
Bölgedeki fıstık çamlarının yaşlandığını ve genç ağaçların yetiştirilmesi gerektiğini bildiren Pişkin, Orman Bölge Müdürlüğü'nden bu konuda destek beklediklerini söyledi.
Toplanan kozalakların açık artırma usulüyle satıldığını vurgulayan Cengiz Pişkin, ''Özellikle Aydın, Denizli ve Gaziantep'ten gelen tüccarlar bizi tercih ediyor. En yüksek ücreti verene de kozalağı satıyoruz'' diye konuştu.
Pişkin, gelecek yıllarda beldeye üretim tesisi kurabilmeyi de hedeflediklerini sözlerine ekledi.
ÇAM FISTIĞI
Daha çok Akdeniz ve Ege'de köylülerin geçimini sağladığı fıstık çamı, genel olarak yüksek miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içeriyor. Yüksek bir enerji değerine de sahip olduğu belirtilen çam fıstığının her yaş grubu için oldukça önemli bir besin maddesi olduğu belirtiliyor. Çam fıstığı, pilav, kek, pasta, kurabiye, şekerleme gibi değişik gıdaların içine katılarak lezzet verici malzeme şeklinde de kullanılabiliyor. Tesislerde işlenen çam fıstığının, özellikle Orta doğu ülkelerine de ihracatı gerçekleştiriliyor.AA