Balcıoğlu: ?Arıtılmayanatık su yok?
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, kentte faaliyet gösteren tüm sanayi kuruluşlarının ön arıtma yaptığına dikkat çekerek, ?Arıtılmayan atık su yok.? dedi.
KMTSO Meclis Salonu?nda düzenlenen ?Boyarmadde İçeren Atıksular İçin Deşarj Renk Standardının Belirlenmesi ve Arıtım Teknolojilerinin Araştırılması' projesi bilgilendirme toplantısında konuşan Balcıoğlu, insanların bilgi sahibi olmadan bu konu üzerinde yorum yaptığına dikkat çekti. Bu konuda bilgi sahibi insan sayısının çok az olduğuna vurgu yapan Balcıoğlu, şöyle konuştu:
?Bu konuda herkes çevre müdürü, herkes çevre mühendisi, herkes bu işi çok iyi bilir ama maalesef bu işi bilen çok az insan var. Özer hocam bunlardan bir tanesidir. Biliyorsunuz çevre mevzuatı Avrupa Birliğinin olmazsa olmazlarından bir tanesi. Bunun sebebini zannederim hepiniz biliyorsunuz. Çok çabuk yasa çıkan, çok çabuk uygulanan bir mevzuat. Henüz Avrupa?nın dışında çok uygulanan bir mevzu değil. Yani Avrupa Birliği için iyi bir Pazar. Krizlerin yaşandığı günümüzde kimse bu pazarı kaybetmek istemiyor. Bu da bizim işimize geliyor. Biz bu arada çevreye olan uyumu ve çevreyle olan ilişkilerimizi, yapımızı çok daha rahat ve kıyaslanabilir yapabiliyoruz. Ama bunun şöyle bir dezavantajı var. Bu işi bilen çok az insan olduğu için soracak, bilgi alacak insan sayısı çok az. Ama aşılmayacak bir şey değil.?
Kahramanmaraş?taki sanayi tesislerinde kullanılan suyun arıtılmadan atılmadığına dikkat çeken Balcıoğlu, ?Çevre yasası artık bunu sanayiciye bıraktı. Sanayiciler bunu ayda üç kez kontrol ettirmek, laboratuarda bunu analiz ettirmek ve çıkan sonuçları da dijital ortamda saklamak zorunda. Hem de bakanlığın dosyasına gönderip onların incelemelerine sürekli açık tutmak zorunda. Dolayısıyla bunun artık çevre mühendislerinin, müdürlüklerinin elinde değil. Analizler akredite laboratuarlara gönderiliyor. Çıkan sonuçlarda açık bir şekilde Bakanlıkla paylaşılıyor. Fakat aynı şeyi şehir için söyleyebilir miyiz? Hayır. Sanayi atığı gibi olmayan ama şeffaf, beyaz olmasına rağmen daha da kirli olan atıklar var. Maalesef bunlar da var. Ama bunları zamanla düzenleyeceğiz. Hep beraber düzelteceğiz. Bu nedenle bu toplantı Ticaret ve Sanayi Odası içinde çok önemli bir toplantı. İyi sonuçların çıkmasını diliyorum.? diye konuştu.
Daha sonra Prof. Dr. Özer Çınar ?Boyarmadde İçeren Atıksular İçin Deşarj Renk Standardının Belirlenmesi ve Arıtım Teknolojilerinin Araştırılması? projesi bilgilendirme sunumunu gerçekleştirdi.(İHA)