Kahramanmaraş?ın Önemli Tarihi Yerleri (2)
Şehrimizin önemli tarihi yerlerini,mekanlarını araştırarak tanıtmaya 2.yazımla devam ediyorum.Çoğumuz kendi tarihimizden ve yapıtlarımızdan maalesef haberdar değiliz.
Bu konuyla ilgili ilk yazımda paylaştığım Hatuniye Cami,İklime Hatun Camisini ve Taş Han?ı görmeyen,nerde olduğu,tarihi özelliklerini bilmeyen birçok hemşerimiz olduğunu üzülerek görüyorum.Kahramanmaraşlı vatandaşlarımızın duyarlılıkla tarihi mekanlarımızı öğrenmelerini ve sahip çıkmalarını isterim...
Geçmişi Tarih Kokan Şehrimizin Önemli Yapıtları (2)
Şeyhadil Çeşmesi
Kahramanmaraş mutasarrıflarından İsmail Kemal Bey tarafından 1913-1915 tarihleri arasında, 3X6 metre ebadında kesme taştan yaptırılmıştır. Güney cephesinde ikiz kemerli iki diş açılmış, bu kemerlerin ayaklarından çıkan ikiz sütunlarla cephe teşkilatlandırılmıştır. Doğu ve Batı cephelerinde birer kemerle açılmış nişlerle de çeşme mimarisi tamamlanmıştır.
Haznedarlı Camii (Duraklı Camii)
Duraklı Mahallesindedir. Camideki çok sayıda yazıt yapımla ilişkili değildir. Mimari ve bezemesinden XV. yy. yapısı olduğu sanılmaktadır.Ayrıca mihrabın olduğu düşünülen mermer kesme taşlardaki bezemeler de aynı yüzyıl özellikleri göstermektedir
Katip Hanı
Ulu Caminin güneyindedir. XVIII. yy.da yapıldığı sanılmaktadır.Belediye, Bakırcılar ve Demirciler Çarşılarının yer aldığı Çarşıbaşı kesimindedir. Yapının iki kapısından biri, bu çarşılara açılmaktadır. Kapıdan hole, buradan da üç yanı ahşap revaklı kare avluya geçilmektedir. Güneyi revaksızdır. Avlunun çevresinde iki katlı han odaları vardır. Batıdaki kargir, tonoz örtülü iki büyük odanın solunda sivri kemerli niş içinde çeşme ve helalar yer alır. Güneybatıda depo olarak kullanılan ortaları tek sütunlu iki oda bulunmaktadır. Bunların solundaki odadan ahıra geçilir. Hanın ikinci katı yangından sonra ahşap olarak yapılmıştır.
Hışırhan
Yıkılan eski bedestenin
Tarihi Mekanlarımıza Sahip Çıkalım?.