Türkiye'nin önemli tarım havzalarından olan Kahramanmaraş'ta ocak-şubat dönemindeki yağışlar, barajların doluluk oranını şimdiden, Ayvalı Barajı'nda yüzde 100'e, Kartalkaya Barajı'nda yüzde 82'ye, Menzelet Barajı'nda ise yüzde 68'e çıkardı. Bahar yağışları öncesi barajların dolması, çiftçileri şimdiden rahatlattı.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, il genelinde, 426 bin dekar alanda tarımsal üretimin yapıldığı ve hububat, pamuk, kırmızı biber, ayçiçeği, şeker pancarı, bakliyat ve meyveciliğin ön planda yer aldığını söyledi.
Özellikle ocak-şubat dönemindeki yağışların barajların doluluk oranını artırdığını belirten Temizkan, sulama amaçlı olarak da kullanılan Menzelet Barajı'nda doluluk oranının şimdiden yüzde 68'e, Ayvalı Barajı'nda yüzde 100'e ve Kartalkaya Barajı'nda ise yüzde 82'e ulaştığını bildirdi. Temizkan, bahar yağmurları öncesi barajlardaki doluluk oranının çiftçileri umutlandırdığını kaydetti.
Tarımsal üretimin ana unsurlarından birinin iklimsel durum olduğuna dikkati çeken Temizkan, ''Yıl içerisindeki yağışlar üretimi doğrudan etkiler. Onun için iklimsel durumu iyi değerlendirmek, iyi analiz etmek ve ona göre tedbirler almak gerekiyor. Türkiye'de özellikle 2007 ve 2008'de yaşanan kuraklıktan sonra bu konunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı'' dedi.
''HUBUBATTA EK SULAMA YAPILMAYACAK''
Türkiye genelinde kış döneminde kar ve yağmurun uzun süre devam etmesinin sulama açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Temizkan, ''Bu sene çiftçimiz yağışlarla umutlandı. Özellikle hububat üretimimizde tekrar artı bir sulama yaşanmadan çiftçimiz hasat yapacak. Çünkü sulama da ayrı bir maliyet getireceği için çiftçilerimiz ek maliyetten kurtulmuş olacak'' diye konuştu.
Barajların doluluk oranlarının, Kartalkaya, Menzelet ve Ayvalık barajlarında geçen yıla oranla çok yükseldiğini belirten Temizkan, ''Bu da önümüzdeki dönem içerisinde tarımsal sulama açısından çok önemlidir. Dolayısıyla çiftçimizin de yüzü güldü'' dedi.
Bahar yağışlarıyla nisan-mayıs aylarında barajların tam kapasiteye ulaşmasını beklediklerini ifade eden Temizkan, bahar yağışlarının iyi takip edilmesi uyarısında bulundu. Temizkan, aşırı yağışlarla ortaya çıkacak rutubetten dolayı pas hastalığına karşı dikkatli olunması, ayrıca süne ile mücadeleye de önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
''KAR YILI VAR YILI''
Baharda alınacak yağmurla hububatta yüksek verim beklediklerini ifade eden Temizkan, geçen yıla oranla yüzde 15-20 verim artışı beklediklerini söyledi. Kuraklık dönemlerinde büyük sıkıntılar yaşandığını, 2007'deki kuraklıkta Türkiye genelinde 3 milyon ton hububatın verim düşüklüğüne uğradığını, mecburen ithalata yönelmek zorunda kalındığını anlatan Temizkan, ''Özellikle kış ayında yeterince yağış almadığı zaman hububatta sulama ihtiyacı doğuyor. Kuru alanları sulamak imkanı da güç. Bu da yüzde 50'ye ulaşan verim düşüklüğüne neden oluyor. Hem kalite hem verim anlamında düşüklük yaşanmaktadır. İnşallah bu sene bunu yaşamayacağız'' diye konuştu.
DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın ise sadece Kahramanmaraş'ta değil kendilerine bağlı Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'da da barajların dolululuk oranının geçen yıla göre ''fevkalade'' olduğunu söyledi.
Pazarcık'ta bulunan Kartalkaya Barajı'ndan emniyet açısından su bırakmaya başladıklarını ifade eden Aydın, kar yağışını yakından takip ettiklerini ve bahar ayında barajların yüzde yüz kapasiteye ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Sadece ocak ayında metrekareye 325 kilo yağış düştüğüne dikkati çeken Aydın, ''İl genelindeki yıllık yağış ortalaması metrekareye 707 kilogramdır. Dolayısıyla sadece bir ayda bunun yarısı kadar bir yağış almış olduk. Buna en yakın rakam 1968 yılında
Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu da, bu yıl tarımsal üretim açısından verimli bir sezon geçireceklerini söyledi. Topçuoğlu, ''Gerçekten bu dönemde yağışlar çiftimizin yüzünü güldürdü. Ayrıca zararsız bir kış geçirmiş olduk. Büyüklerimiz 'kar yılı var yılı' der. Hakikaten öyle oldu. 35-40 senedir böyle yağış almıyorduk'' diye konuştu.
Yağışların hem ürün hem de sulama açısından çok faydalı olacağını ifade eden Topçuoğlu, yağışların hasat döneminde verime de olumlu yansımaları olacağını kaydetti.AA