Kahramanmaraş?ın Önemli Tarihi Yerleri (1)

Kahramanmaraş?ın Önemli Tarihi Yerleri (1)

Kahramanmaraş?ın Önemli Tarihi Yerleri (1)

Binlerce yıllık tarihe sahip olan Kahramanmaraş'ımızın birçok eserleri eski zamanlarda yok olduğu söyleniyor..,Özellikle kurtuluş savaşı döneminde düşman ateşi tarafından zarar gören tarihi yapıların çoğu yanmış veya yıkılmıştır, her tarafı tarih kokan Kahramanmaraş'ın bugünlere taşıdığı tarihi yapılarını bugün ki yazımda araştırarak paylaşmak istedim.

Geçmişi Tarih Kokan Şehrimizin Önemli Yapıtları

Hatuniye Camii

Kurtuluş Mahallesindedir. Yavuz Selim Sultan (XV.yy) adına yaptırılmıştır. Avlu giriş kapısı üstünde XIX.yy. başlarından onarım yazıtı vardır. Kesme taştan, son cemaat yeri ve ana mekanı ahşap çatılı bir yapıdır. Son cemaat yerinin solundaki sivri tonoz örtülü, dikdörtgen planlı türbeye, birkaç basamakla inilen yalın kapıdan girilir.

İklime Hatun Mescidi Kurtuluş Mahallesindedir. Ala Üd-Devle Bey'in kızı İklime Hatun adına 1549'da yaptırılmıştır. Mescit ve Türbe kesme ve moloz taştandır. Ortada paye, yanlarda duvarlara dayanan iki sivri kemerden oluşan son cemaat yeri tonoz örtülüdür. Son cemaat yerinin sağında türbe, solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır. Silindirlik mihrap nişi sütunların taşıdığı yarım kubbeyle örtülüdür.Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Düzgün olmayan dörtgen planlı yapı, sivri kemerli tromplara oturan kubbe ile örtülüdür. Türbede iki gömüt vardır.

Taş Medrese (Padişah kızı mezarlığı)

'Bektutiye'Kalenin güneyindeki meydandadır.XIV.yy'da Ala Üd-Devle Bey'in kızı adına yapıldığı öne sürülen yapı yazıtsızdır. Türbedeki beş satırlık yazıt ise bozulmuştur. Taş Medrese, düzgün olmayan dörtgenplanlı açık avlu çevresinde sıralanmış bölümlerden oluşmaktadır. Avlunun sağında medrese odaları, girişin karşısında dikdörtgen planlı mescit ve solunda da piramit çatılı türbe yer alır. Medrese odaları dikdörtgen planlı, tonoz örtülüdür.Taş Medresenin Mescit ve Türbe kısımları vardır. Onarımı yapılmış olan Taş Medrese kentin önemli bir meydanında yer almaktadır.

Taş Han

Kapalı Çarşıya bitişiktir.Dulkadiroğulları döneminde yapıldığı öne sürülen, moloz taştan kare avlu çevresinde iki katlı bir yapıdır. Girişin karşısındaki çapraz tonozlu mekan, sivri kemerlerle avluya açılır. Kuzeydoğuda, hanın ambarı olduğu düşünülen tonozlu uzun bölüm vardır. Girişin sağındaki tonozlu mekanların sonuncusundan bir koridorla ahıra geçilir. Girişin solundaki küçük bölüm depodur. İkinci kat sonradan ahşap olarak yapılmıştır. Basamaklarla, arkasında han odalarının yer aldığı gezinti yerine çıkılmaktadır. Girişin karşısındaki bölümlerden belediye çarşısına ikinci bir kapı açılmıştır.Taşhanda halen küçük imalat ve depolar vardır. Bakımsız olup restorasyonu gereklidir.

Not:Şehrimizde tanıtımı yapılması gerek oldukça fazla eserimiz vardır.Bu yazının devamı gelecektir.Diğer önemli tarihi yapıtlarımızı gelecek yazılarımda paylaşacağım.

12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinliklerinde genç kardeşlerimi çete kıyafetlerini giyerek şehrimizi,ülkemiz ve dünyaya örnek olarak tanıtan gençlerimizi AK Parti İl Gençlik Kolları Başkan Yardımıcı ve Tanıtım ve Medya İl Başkanı olarak gönülden tebrik eder ve teşekkürlerimi iletirim?.



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer