Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) 31. yönetim kurulu toplantısı Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah başkanlığında Dörtyol'da yapıldı.
Ev sahibi olarak bir konuşma yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, 2008 yılından itibaren DOĞAKA?nın Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay bölgelerine bir hareketlilik getirdiğini söyleyerek, 'İnsan unsuru olmadan ne kadar sermayemiz olsa da kalkınmak mümkün değil. Son dönemde Asya kıtasında serbest piyasa uygulaması nedeniyle üretimde Avrupa ülkelerini geçmiştir? dedi.
Vali Lekesiz, ilde eğitim, kültür, yatırım, istihdam alanında projelerine destek veren DOĞAKA sayesinde ilin bir gelişim gösterdiğini kaydetti.
DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah?da 2011 yılı mali destek programları çerçevesinde tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, mali destek programı ve turizm alt yapısının geliştirilmesi, küçük ölçekli mali destek programının ilan edildiğini belirterek, 'Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, mali destek programına Hatay'dan 60 Osmaniye'den 51 Kahramanmaraş'tan 27 olmak üzere toplam 138 başvuru alındı. Türkiyenin önemli tarımsal merkezlerinden biri olan bölgemizde tarımsal ürünlerin işlenerek katma değerin arttırılmasını amaçlayan bu program kapsamında gıda sanayine yönelik makine üretimi de desteklenecektir' dedi.
Vali Cerrah, bölgenin bir diğer önemli potansiyeli olan turizm konusunda da turizm altyapısının geliştirilmesi, küçük ölçekli mali destek programı kapsamında proje başvuruları alındığını ve Hatay'dan 62, Kahramanmaraş'tan 15 ve Osmaniye'den 11 olmak üzere toplam 88 başvuru yapıldığının altını çizdi. Bu projelerin önümüzdeki günlerde değerlendirileceğini de belirten Cerrah, 'Sosyal Destek Programı (SODES) ve Teknik Destek Programı Kapsamında başarılı projeler ilan edilmiş ve proje sahipleriyle sözleşmeler imzalanarak uygulamaya başlanılmıştır? dedi.
Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, bölge kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla Osmaniye'de bölge illerini kapsayan bir zeytincilik çalıştayı ile ve devamında Balıkesir'e yapılan DOĞAKA yönetim kurulu üyeleriyle bürokratlar ve işadamlarının katıldığı Burhaniye'deki ziyarette zeytinin ilk ürün olarak toplanmasından başlayarak sofralık zeytin, zeytin yağı ve en son atık yönetimine kadar tüm süreçlerin yerinde incelendiğini belirtti. Cerrah, 'Bu ziyaret hem işletme sahipleri hem de önümüzdeki dönemlerde bu konuda yatırım yapmayı düşünen girişimciler için önemli kazanımlar sağlamıştır' dedi.
Geçtiğimiz hafta İstanbul?da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMİTT) DOĞAKA olarak katıldıklarını 60 ülkeden çok sayıda turizm acentesi ve profesyonellerin katıldığı fuarda Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin doğal, tarihi ve kültürel turizm değerlerinin katılımcılara tanıtıldığını söyledi.
Cerrah, 2012 yılında da ajansın çalışma programının Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından çalışmaların artarak devam edeceğini söyledi.
Toplantıya, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Hatay Belediye Başkanı Lütfi Savaş, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Acar, Kahramanmaraş İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Özsoy, Hatay İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Gülen, DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcı ve DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti katıldı.
Katılımcılar daha sonra Botaş'ta incelemelerde bulundu.(İHA)