Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tasmacı, Doğu Akdeniz bölgesinin Türkiye'nin en önemli tekstil merkezlerinden biri olabileceğini söyledi.
Tasmacı, yaptığı açıklamada, tekstilin ham maddesi olan pamuğun Türkiye'de üretiminin artırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin halen 1.2 ile 2.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Tasmacı, tekstil sanayinde ham maddenin giderek önemli hale geldiğini belirtti.
Tasmacı, Türkiye ile birlikte Türkmenistan, Özbekistan, Pakistan ve Azerbaycan'ın dünya pamuk üretiminin 5'te birini üretebilecek rezerve sahip olduğunun bunun için de bu ülkeler arasında pamuk birliğinin kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Kendisinin bölüm başkanlığına 1 ay önce atandığını hatırlatan Tasmacı, Kahramanmaraş'ın tekstil sektöründe çok önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Kentte dünya çapında işletmelerin bulunduğunu hatırlatan Tasmacı, ''Ama böylesine alt yapısı olan bir kentte yeri olmayan tekstil bölümünün olması çok garip. Belki de şimdiye kadar dertler anlatılmamış. Fiziki imkanlar yetersiz. Bizim öğrencimiz sanayinin ana malzemesi. Biz yetiştirdiğimiz öğrencileri fabrikalara gönderiyoruz. Ne kadar iyi yetişirlerse onlara hizmet verecek. Dolayısıyla böylesi bir kentteki tekstil bölümünün ekipmanının, laboratuvarının ve öğretim kadrosunun olmaması düşündürücü. Onun için diyoruz ki bu bölümün tekstil fakültesine dönüştürülmesi lazım. Acil olarak fizik şartların iyileştirilmesi gerekiyor'' dedi.
Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kayseri üçgeninde pamuk yetiştirme bölgesi oluştuğunu dile getiren Tasmacı, yapılacak ciddi çalışmalarla Doğu Akdeniz bölgesinin Türkiye'nin en önemli tekstil merkezlerinden biri olacağını kaydetti.
Tasmacı, tekstil mühendisliğindeki öğrencileri fabrikalara yönlendirmeye başladıklarını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: ''Orada pratik eğitim almaları gerekiyor. Sonuçta oraya gidecekler. Çünkü yaşayacakları yer orası. Sanayiciler de görüşüyoruz destek veriyorlar. Öğrenci yaşayacağı yerde eğitim görecek. Biz de onları alıştıracağız.'' AA