Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülat Çağlar, Türkiye'de kadın hakları konusunda son dönemlerde önemli gelişmelerin olduğunu söyledi.
Çağlar, Kahramanmaraş Valiliği tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde ''8 Mart Dünya Kadınlar Günü'' nedeniyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ve dünyada kadın hakları konusunda bilgiler verdi.
Türkiye'de bir kadın bakanın olmasının önemine dikkati çeken Çağlar, artık kadın milletvekillerinin olduğu Türkiye'de tüm bu olumlu gelişmelere rağmen kadınların yinede bir ayrımcılıkla karşılaştığını öne sürdü.
Çağlar, şöyle konuştu:
''Dünya genelinde eğitim konusunda kadınlar çok sıkıntı çekiyor. Sağlık, hukuksal ve yaşamsal sorunlar da var. Eğitim bir toplumun kalkınması için temel şarttır. Eğitim farkındalık demektir. Kadını, erkeği eğitimli olan ülkelerin incelendiğinde çok ileride olduğunu görürüz. Hindistan'da yıllık 500 bin kadın, kız çocuğu dünyaya getireceği için zorla düşük yaptırılıyor. Kızların daha dünyaya gelme hakkı bile elinden alınıyor. Bu konulara dikkat çekmek için 8 Mart önemlidir.''
Çocuk gelinler konusunda Türkiye'de bir dizi önlemlerin alınmaya çalışıldığını hatırlatan Çağlar, kadınların çalışma yaşamına katılmasında sıkıntıların bulunduğunu ve bin zeytin toplarken bile erkeklerin kadınlardan daha fazla para aldığını ifade etti.
Profesyonel işlerde çalışan kadın sayısı çok az olduğuna vurgu yapan Çağlar, eğitimli kadının hayatta her şeyin istenilen seviyeye gelmesi anlamı taşıdığını belirtti.
Çağlar sözlerini şöyle tamamladı: ''Eğitim, kadınların üretkenliği yanında geleceğimizin teminatı çocuklarımız için çok fayda getirecektir. Kadın haklarının üstü seviyede olduğu 200 ülke arasında ilk onda gelişmiş ülkeleri görürsünüz. Buralarda kadınların yüzde 75'den fazlası aktif olarak çalışıyor. Tüm bunlara rağmen Türkiye'de kadın hakları konusunda son dönemde önemli gelişler yaşanmaktadır.''
İl Müftüsü Muhammed Gevher ise bütün tavsiyelere rağmen toplumda kadına yönelik şiddet önlenemediğini kaydetti.
''Kadın, İslamın ve vicdanın gösterdiği önemli yeri alamamıştır'' diyen Gevher, ülkede kadın hakları konusunda ciddi gelişmelerin bulunduğunu belirterek, '''Kadın hakkı konusunda keşke inancımızdan ve vicdanımızdan aldığımız hakla kadın haklarını kanunlara bağlamasaydık. O zaman kadınlarımız daha güzel günler yaşardı'' dedi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Kurtul da konuşmasında, 8 Mart'ın kadınların hakkını savunma anlamında önemli olduğuna işaret etti.
Kadınların iş gücüne katılımı erkeklere göre çok az olduğunu dile getiren Kurtul, ''Biz Avrupa Birliği (AB) seviyelerine gelmek istiyoruz. Ülkelerin medeniyet seviyeleri kadın haklarına verilen önemle ilişkilendirilmelidir. Türkiye, yükselen bir yıldız ve gün geçtikçe gelişiyor. Kadın haklarında ve kadının iş gücüne katılım konusunda da yükselen bir yıldız olma hayaliyle yaşıyoruz'' ifadelerini kullandı.
ŞEHİT ANNESİ NİMET ÖZLER
Toplantıda konuşan şehit annesi Nimet Özler ise oğlunun 15 Mart 1999'da Siirt'in Pervari ilçesinde şehit düştüğünü ve bir anne olarak oğlunun Balıkesir'deki mezarına ziyarete gittiğini söyledi. Rahatsızlığı nedeniyle 4 yıldır oğlunu ziyarete gidemediği söyleyen Özler, oğlu için helallik dilediği esnada salonda duygusal anlar yaşandı.
Toplantıya, Vali Şükrü Kocatepe ve eşi Sultan Kocatepe, Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakçı, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Sadık Yıldız, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan ile eşi Şükran Karaaslan ve diğer ilgililer katıldı. AA