Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, depresyon riskinin kayınvalideleriyle yaşayan kadınlarda 2,8 kat, ev işlerine müdahale edilen kadınlarda ise 4,1 kat artış gösterdiğini söyledi. Karaaslan, üniversite tarafından Kümbet Mahallesi'nde 200 ev kadını üzerinde yaptıkları bir araştırmanın sonucunu, 'Kahramanmaraş'ta Kadın' konulu çalıştayda açıkladı. Baytorun Salonu'ndaki çalıştayda konuşan Karaaslan, halen kadının toplumdaki yeri ile ilgili durumun önemli bir problem olarak yerini koruduğunu söyledi. Her gün basında yer alan haberlerin acı verici olduğunu ifade eden Karaaslan, şöyle konuştu:
'Bu noktaya nasıl geldiğimiz ise üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir durumdur. Bir kadın yazarımız, kendi düşüncesini açıklarken, 'Erkekler, kadınların günümüzde elde ettiği kazanımları, kendilerini giderek daha fazla geliştirmelerini ve sosyal hayatta daha iyi konumlara gelmelerini hazmedemiyor' diye yazmıştı. Bu, bence tartışılması gereken bir değerlendirmedir. Bu çalıştayın yararlı sonuçlar üretmesi dileğiyle emeği geçenleri kutluyor ve bir araştırmamızın sonucunu burada paylaşmak istiyorum.
Ev kadınlarıyla yaptığımız bu çalışmada kayınvalideleriyle birlikte yaşayan kadınlarda depresyon riski 2,8 kat artış göstermektedir. Ev işlerinde kendisine müdahale edilen kadınlarda ise bu risk, edilmeyenlere oranla 4,1 kat artmış bulunmuştur. Bunu, ev kadınlarının yaşadığı bir zorluk olarak, belki onları anlamamızda yararı olur düşüncesiyle bilgilerinize sunmak istedim'.
Çalıştayda konuşan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise halen toplumda cahiliye döneminin izlerinin yer aldığını söyledi. Kadına yönelik nahoş olayları halen medyada üzüntüyle takip ettiklerini ifade eden Poyraz, şunları kaydetti:
'Eğer bu gün kadınlarımızla alakalı toplumumuzda, ailemizde, çevremizde bir takım sorunlar varsa ki var. O bizim eksikliğimiz. Demek ki halen daha cahiliye düşüncesinin anlayışını, zihnimizden atamamışız demektir. Çünkü her şeyden önce kadın bir annedir. Bizim dünyaya gelmemize sebep olan varlıktır. Yani annelerimiz olmasa kadınlarımız olmasa ne ehemmiyeti olur toplumun. O zaman hepimize düşen görev yaptığımız bir işi maslahat için yapmadan yani yapmak için yapmadan işin ruhuyla birlikte meseleye sahip çıkacağız'.(İHA)