Kahramanmaraş`ta kapatılan camiler ``kışla``ya çevrilmiş

Kahramanmaraş`ta kapatılan camiler ``kışla``ya çevrilmiş

Kahramanmaraş`ta kapatılan camiler ``kışla``ya çevrilmiş

Kahramanmaraş'ta 1940'lı yıllarda camilerin ibadete kapatılarak, askeri amaçlarla kullanılması, dönemin şahitleri tarafından acı birer hatıra olarak anlatılıyor.

O dönemde kentte gazetecilik yapan 85 yaşındaki Ahmet Biber, yaptığı açıklamada, Hatuniye, Şekerli ve Uyuzpınar camilerinin ibadete kapatılmasına şahit olduğunu söyledi.

Biber, 1940 yılında Saim Emirmahmutoğlu'nun sahibi olduğu ''Demokrasiye Hizmet'' gazetesinde muhabirlik yaptığını ifade eden Biber, ''Kurtuluş Mahallesi'nde Hatuniye Camii vardı, o zaman burasını kapatıp, içerisine asker koydular. Ayrıca İsa Divanlı Mahallesi'nde bulunan Uyuzpınarı Camisi de ibadete kapatıldı. Yine Şekerli Camii de aynı durumdaydı, içerisine asker koydular, bir nevi karakol oldu. O zaman Hatuniye Camisi'ndeki askerlerden 60 kuruşa ekmek satın alıyorduk'' diye konuştu.

İbadete kapatılan camilerin kapısında nöbetçi askerlerin bulunduğunu ve içeriye giremediklerini dile getiren Biber, o döneme ilişkin bir anısını şöyle anlattı:

''Bir gün merak edip Hatuniye Camisi'ne gittim. Askere 'Camiyi içerden görmek istiyorum' dedim. Asker de 'Neresini merak ediyorsun, çok mu önemli-' dedi. Neden ibadete kapatıldığını sordum ve içeri girmek istedim. Caminin penceresinden baktığımda içerinin tamamen boşaltıldığını gördüm ve içim acıdı.''

Bir gazeteci gözüyle o dönem çekilen sıkıntıları gazete ve dergilerde yazdığı yazılarda kaleme aldığını anlatan Biber, şunları kaydetti:

  ''O dönemde kaç kere askerler evlerde Kur'an-ı Kerim okurken baskın yaptı. Bizi evimizden dağıttılar. Ben de korkudan kaçtım. O dönem Kur'an-ı Kerim okunmasına ve öğretilmesine karşı olunduğunu gördük ve yaşadık. O günleri çok acı bir şekilde yaşadık'' ifadelerini kullandı.

O dönem tren garında şef olarak çalıştığını söyleyen 95 yaşındaki Kamil Abacıoğlu da Kahramanmaraş'ta o tarihlerde ''18 caminin kışlaya çevrilerek, ibadete kapatıldığı''na şahit olduğunu söyledi. Abacıoğlu, o günlerde yaşananları günlük olarak kaleme aldığını dile getirerek, ''Allah o günleri bir daha milletimize yaşatmasın. Çok zorluklar çektik'' dedi.

''ULU CAMİ BENZİN DEPOSU OLDU''

Türkoğlu ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Yusuf Gök ise ilçedeki Ulu Cami'nin 1945 yılında askerlerce benzin deposu olarak kullanıldığını ifade etti.

Bu durumun 1948 yılına kadar devam ettiğini, daha sonra dönemin mahalle muhtarı İmirza Türk'ün girişimleriyle caminin yeniden onarılarak, ibadete açıldığını anlatan Gök, ''O dönemde Türkoğlu'nun adı Eloğlu idi ve 100 hanelik bir yerleşim biriminden oluşuyordu. Başka da cami olmayınca çok zorluklar çektik. Kadir Güncan diye birinin evinde namazlarımızı kılmaya başladık'' diye konuştu.AA




Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”