Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Eserlerimizi sergileyeceğimiz, kendi topraklarımızda iftihar ettiğimiz müzelerimiz olmaya başladı. İnşallah bu süreç devam ederse dünyaya haksız biçimde götürülmüş olan bütün eserlerimizi geri alacağız'' dedi.
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'nde incelemelerde bulunan Bakan Günay, burada yaptığı açıklamada, bölgeyi bütünüyle Türkiye'nin kültür turizminin en önemli destinasyonu haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Hatay'da yeni bir müze yaptıklarını, Kahramanmaraş Müzesi'ni 3,5 milyon TL kaynakla yenilediklerini hatırlatan Günay, ''Şanlıurfa'da da inşallah yeni bir müzenin temelini atacağız. Gaziantep'te geçen yıl dünyanın en büyük mozaik müzesini yaptık. Diyarbakır'da tescilli varlıkların bulunduğu bir alanı restore ediyor ve tümüyle müze haline getiriyoruz. Van'da bir müzenin temelini atacağız. Bütün buralarda ören yerlerinin ayağa kaldırılması, müzelerin yenilenmesiyle bölge tamamen kültür turizmi destinasyonu haline gelecek'' dedi.
Akdeniz'in doğusundan Van'a kadar olan bölgeyi İspanya'nın güneyi Endülüs'e benzeten Bakan Günay, her iki bölgenin mimari, gastronomi ve tarihsel özelliklerinin bulunduğuna dikkati çekti. Türkiye'nin bu potansiyelini bir araya getirdiği zaman dünya çapında bir destinasyon ortaya çıkacağını belirten Günay, ''Bunun da temel şartı yurtta barış dünyada barış, bölgemizde esenlik, güvenlik, huzur ve asayiş'' dedi.
Bakan Günay, ''Sadece Türkiye'de değil komşularımızda avdet ederse sanıyorum bu bölge birbiriyle dalaşmak yerine bereketini çoğaltarak dünyanın en varlıklı, en esenlikli, bereketli ve rahat bölgesi haline gelebilir'' diye konuştu.
''BİR GÜN İNSANLIĞIN BÜTÜN ESERLERİ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA DÖNECEK''
Türkiye'de geçen yıl 9 müzenin açılışını gerçekleştirdiklerini, şimdi 29 müze üzerinde çalıştıklarını ifade eden Günay, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin bir müze şantiyesine dönüşeceğini belirtti.
Tarih zenginliği açısından Türkiye'nin, dünyanın müstesna ülkelerinden birisi olduğunu anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Geçmiş yıllarda bize, 'eserlerinizi nerede sergileyeceksiniz' diyorlardı. Şimdi eserlerimizi sergileyeceğimiz, kendi topraklarımızda iftihar ettiğimiz müzelerimiz olmaya başladı. İnşallah bu süreç devam ederse dünyaya haksız biçimde götürülmüş olan bütün eserlerimizi geri alacağız. Bu konuda çalışıyoruz. Tabi bu karıncanın hacca gitmesi gibi... Belki bütün eserlerin döndüğünü ben göremeyeceğim ama yolunda öleceğiz. Bir gün insanlığın bütün eserleri ait olduğu topraklara dönecek.''
Bakan Günay, turizm yolları planı üzerinde de çalıştıklarını ve özellikle Kahramanmaraş'tan başlamak üzere Şanlıurfa ve Gaziantep'i kapsamayan kültür ve inanç yolu güzergahıyla ilgili düşüncelerinin olduğunu, bununla ilgili Kahramanmaraş İl Özel İdaresi'nin çalışması bulunduğunu bildirdi.
ABDÜLHAMİT HAN HEP ÖN YARGIYLA ANLATILMIŞ, YANLIŞ ANLAŞILMIŞ BİR PADİŞAHTIR.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Abdülhamit Han hep ön yargıyla anlatılmış, yanlış anlaşılmış bir padişahtır. Cumhuriyet döneminde yapılan birçok yeniliğin de ilk denemelerini yapan bir padişahtır'' dedi.
Günay, Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi'ndeki incelemelerin ardından Türkiye'nin en büyük üçüncü camisi Abdulhamithan Camisi'ni ziyaret etti.
Abdulhamithan Camii Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şirikçi'den bilgi alan Bakan Günay, Abdülhamit Han'ın çok uzun süre hükümdar olduğunu hatırlatarak, ''Abdülhamit Han Osmanlı'nın gelişmesi ve imparatorluğun bir arada tutulması için özellikle eğitimin gelişmesi için büyük gayretler göstermiş bir padişahımızdır. Ama Abdülhamit Han hep ön yargıyla anlatılmış, yanlış anlaşılmış bir padişahtır. Cumhuriyet döneminde yapılan birçok yeniliğin de ilk denemelerini yapan bir padişahtır'' diye konuştu.
Osmanlıyı parçalamak isteyenlerin ürettikleri ön yargıların daha sonda tarih bilgisi olarak okutulduğunu belirten Günay, bunların doğru olmadığını ve bugün Abdülhamit Han'a karşı manevi borcun aşikar olarak görüldüğünü belirtti.
Günay, Abdülhamit Han'ın isminin cami ile ölümsüzleştirilmesinin güzel bir kadirbilirlik örneği olduğunu ifade ederek, bundan sonra yapılacak çalışmalarda bilim ve eğitim kurumuyla isminin ölümsüzleşmesi temennisinde bulundu.
Abdülhamit Han'ın tıbbiye, mülkiye ve mühendishaneye çok büyük önem verdiğin dile getiren Bakan Günay şöyle konuştu:
''Osmanlı'da kadınların eğitimine önem veren bir padişah olarak tarihe geçmiştir. Bu yönüyle hiç bilinmez. Çünkü O 'eğer kadın eğitilmez ve kadın bilgi sahibi olmazsa onun yetiştireceği çocuktan da her hangi bir şey beklemek çok zordur' diye, kadınlarını eğitimini de ilk defa gündeme getirmiş bir padişahtır.''
ÇAMLICA'YA CAMİ PROJESİ
Gazetecilerin Çamlıca'ya yapılması düşünülen cami projesiyle ilgili sorusu üzerine Günay, çoğu kişinin İstanbul'a müstesna, çok güzel, bir başka eserin kopyası olmayan yeni mabetler yapılmasından yana olduğunu belirterek şunları söyledi:
''Bakınız Abdulhamithan çok güzel bir cami. Ama biz buradaki caminin aynısını İstanbul'a yaparsak hem bu camiye hem de İstanbul'a haksızlık yapmış oluruz. İstanbul Çamlıca da çok özel bir mekan. Oradaki cami için de farklı yapılar için de dünya çapında yeni proje arayışlarına girmemiz gerekiyor. Hem her yerden görülecek hem de zarafetiyle dünyada emsal teşkil edecek olan bir eser yapmamız gerekir. Herkesin arayışı sadece buna yöneliktir. Başka bir tepki değil.''
SURİYE'DEKİ OLAYLAR
Bakan Günay, gazetecilerin Suriye'deki olaylara ilişkin sorusu üzerine, Suriye'deki olayları hem üzüntü hem de şaşkınlıkla takip ettiğini söyledi.
Arap halklarından bazılarının katılımcı yönetim anlayışına daha kısa uğraşlarla vardığını belirten Günay, şunları kaydetti:
''Suriye'de daha kansız anlayışlı biçimde yeni bir sisteme geçilebilir umudunu taşıyordum. 40 yıllık bir Baas yönetimi vardı, ama daha genç bir yönetici vardı. Dünyayı ve zamanın ruhunu okuyabilir diye düşünmüştüm. Çok büyük şaşkınlık yaşıyorum. Kendi halkıyla savaşan bir lideri hepimiz dehşetle izliyoruz. Bir an önce sona ermesini temenni ediyorum. Çünkü en yakından Suriye bizi ilgilendiriyor. Suriye'de yaşayan akrabalarımız var. O yüzden halkın yaşadığı her sorun bizi yakıyor.''
Suriye'deki sorunun kısa sürede çözülerek bölgenin bir an önce huzura kavuşmasının herkesin ortak ihtiyacı olduğunu ifade eden Günay, bölgede atılacak her türlü iyi adımın temel şartının ''barış'' olması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA'NIN RUSÇA TEST YAYINI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu Ajansı'nın (AA) Rusça test yayınına başlamasıyla ilgili olarak, ''AA'nın farklı dillerde yayın yapması bizim dünya ile iletişimimizi arttıran bir çalışmadır. Rusya bizim turizm açısından partner ülkedir. 2011 yılında 3,5 milyon turist geldi. Bu tür çalışmalar bizleri ekonomik açıdan rahatlatıyor ve güçlendiriyor. AA'ya teşekkür ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
Daha sonra Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki mozaik alanında incelemelerde bulunan Bakan Günay, Vali Şükrü Kocatepe ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ı makamında ziyaret ettikten sonra karayoluyla Adana'ya hareket etti.
Günay'ın, Kahramanmaraş'taki temaslarına TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç ve Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu da katıldı.AA