Söndürme çalışmalarına tabiat engeli

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesindeki Elmadağ'ı zirvesinde Ramazan Bayramı arifesinde başlayan orman yangını bölgenin coğrafi yapısının zorluğu nedeniyle bu güne kadar söndürülemedi.

Söndürme çalışmalarına tabiat engeli

Yıldırım düşmesi sonucu başlayan yangına karadan müdahale imkanı neredeyse imkansızlaşırken, 2 helikopter gün içerisinde onlarca sorti yaparak alevlerin daha da büyümesini önlemeye çalışıyor.

Elmadağ'ının bin 800 rakımlı zirvesinde Ramazan Bayramı arifesinde başlayan orman yangını aradan geçen 12 güne rağmen halen kontrol altına alınamadı. Bölgenin kayalık yapısı nedeniyle arazözlerin girmekte güçlük çektiği yangına 2 helikopterle müdahale ediliyor. Yangın söndürme helikopterleri bölgede bulunan yangın müdahale havuzundan aldıkları sularla gün içerisinde onlarca sorti yaparak alevleri söndürmeye çalıştı.

Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Kilis, Kozan ve Andırın ilçelerinden gelen yaklaşık 25 arazöz ve yangın söndürme ekipleri ile bölgedeki köylü vatandaşlarda imkanlar ölçüsünde alevlere müdahale ediyor. Diğer yandan iş makineleri ile de yangının uç noktalarında şeritler oluşturularak alevlerin yayılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Rüzgarın da olumsuz yönde etkilediği söndürme çalışmaları için alevlerin bulunduğu bölgeye giden bir yol açılıyor. Çınarpınar Köyü Orman Kooperatifi Başkanı Bekir Fındık, Köknar ağaçları bulunan bölgede söndürme çalışmalarının güçlükle yapıldığını kaydetti. Orman çalışanları ve köylülerin ellerinden geldiğince söndürme çalışmalarına katıldığını belirten Fındık, yangında 200 hektardan fazla alanın zarar gördüğünü tahmin ettiklerini söyledi. Fındık, şöyle konuştu:

"Burada bayram arifesiydi. Bir yağmur başladı ve dağın zirvesine yıldırım düştü. Ben Andırın Orman İşletmesine ve 177'ye bilgi verdim. Geldiler ve çevresini bastırdılar, yangını söndürdüler. Bu arada aşağıda da yangın vardı. Oraya da helikopterle müdahale edildi ve 4 sorti yaparak yangın söndürülmüştü. 3 gün sonra tekrar tutuşma yaptı. O günden bugüne de dağın zor olması nedeniyle helikopter dışında müdahale yapılamıyor. Köylülerle birlikte dereden zirveye bin metre hortum döşedik. Ama arazinin dik olması nedeniyle hortumlar da patladı. O günden bu güne dozerler, kırıcılarla beraber köylü vatandaşlarımız, üyelerimiz, çevre köylerin sakinleri hep müdahale edip yangını söndürmeye çalışılıyor. Tahminen 200 hektarın üzerinde alan zarar gördü. Çok geniş bir arazi."

Bölgede bu güne kadar yaşanan en büyük yangına tanıklık ettiklerini kaydeden Fındık, "Benim yaşım 50'ye yakın. Tarihte böyle büyük bir orman yangını çevremizde olmadı. Buralar balta girmedik ormanlardı. Hiçbir kesim bu ormanda yapılmamıştı bu güne kadar. Yüzlerce yıllık ağaçlardı. Belki 500 yaşında Katran ağacı vardı. Ormanımız acı bir şekilde yanıyor. Önlemeye çalışıyoruz ama yangın devam ediyor" diye konuştu.

Büyük bir gayretle müdahale edilen yangının zarar bilançosu, söndürme çalışmalarının tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.

İHA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer