Ekonomi

Ekonomi Haberleri

``Acı``nın hasadı başladı

Aroması, kendine has tadı ve insan sağlığına faydası dolayısıyla mutfaktaki yerini hiç kaybetmeyen ``Maraş biberi``nin hasadı başladı.

``Acı``nın hasadı başladı

Kahramanmaraş`ın verimli topraklarında yıllardır ekimi yapıldığı için şehrin adıyla anılan ``Maraş biberi``, Türk damak tadının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.

Türk yemek kültürünün önemli ürünlerinden acı biber, yaklaşık 6 aylık zorlu sürecin ardından kimi zaman marketlerin rafında kimi zaman bir lokantanın en güzel köşesinde kimi zaman da mutfağın en kolay ulaşılabilecek bir yerinde kendine kolayca yer bulabiliyor. Bahar aylarının ilk günlerinde ekilmeye başlanan ``Maraş biberi``nin sofraya ulaşmasında sarf edilen büyük çaba dikkat çekiyor.

Tadı acı olsa da bakımı bir o kadar narin olan ``Maraş biberi``nin hasadı eylül ayının ilk günlerinde başlıyor. Nasırlı elleriyle tarlaya giden işçiler, acının hasadıyla evinin geçimini sağlıyor.

``ÜRETİCİ BİBERDEN VAZGEÇMİYOR``

Son yıllarda fiyat değişkenliği nedeniyle ekimi bir miktar azalsa da Kahramanmaraşlı çiftçiler, biber üretiminden hiç vazgeçmiyor. Kentin geleneksel ürünü haline gelen acı biber, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, ``Maraş biberi``nin kent için çok önemli bir ürün olduğunu belirtti. Kahramanmaraş denince akla gelen 3-4 üründen birinin kırmızı biber olduğunu ifade eden Emiralioğlu, ``Mart ayında başlayan sürecin artık yavaş yavaş sonuna geldik. Şu andan ilimizde birinci kırım dediğimiz kırmızı biber hasadı başladı. Çiftçilerimiz biber üretiminden vazgeçmiyor. Biz de Kahramanmaraş`ın geleneksel ürününün daha da katma değer kazanması için gayret ediyoruz`` diye konuştu.

Biber sanayisinin Kahramanmaraş`ta geliştiğinin altını çizen Emiraliolu, kentte 60`a yakın biber üretim tesisinin bulunduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

``Maraş biberi Türk ekonomisine çok ciddi katkı sağlıyor. Ayrıca Maraş biberi 2002 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiş bir ürün. Yıllar itibariyle 5 bin ila 10 bin dekar arasında bir üretim söz konusu. Tabi burada fiyat dengesi üretimi doğrudan etkiliyor. Zaman zaman bu rakam artarken bazen azalma da söz konusu olabiliyor. Bugün baktığımız zaman çiftçimiz fiyattan memnun.``

Emiralioğlu, ``Maraş biberi``nin tarladan mutfağa zorlu bir süreçten geçtiğini de ifade etti.

Yıllardır ``Maraş biberi`` yetiştiren Mehmet Güler ise acı biber üretiminin zahmetli bir iş olduğuna vurguladı.

Hasada yeni başladıklarını ve en büyük sorunlarının işçi bulmak olduğunu dile getiren Güler, ``Maraş biberinin çocuk gibi bakımı gerekiyor. Mart ayından bu yana tarladayız. Hasat dönemini de 2 ay gibi bir süreyi buluyor. Bazen sıkıntılar çeksek de bu işi yaptığım için çok memnunum`` diye konuştu.

AA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer