Darbe mağduru baraj
Gündem 12.09.2012 15:27:20 0

Darbe mağduru baraj

1980 darbesinden nasibini alan sadece insanlar olmamış. Yıllar geçtikçe darbenin izleri, hikâyeleri, gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biri de darbeden sadece insanların mağdur olmadığını gösteren Menzelet barajı.

Kahramanmaraş'ta ki Ceyhan Nehri üzerine kurulan, Kılavuzlu köyünün topraklarını da içine alan Menzelet barajının törenle temelinin atılacağı gün darbe oldu. Temeli daha sonra sessizce işçiler tarafından atıldı ve inşasına başlandı.
Menzelet barajı 14 Eylül günü zamanın Başbakanı, Barajlar kıralı Süleyman Demirel tarafından temeli atılacaktı. Ama olmadı. Çünkü temel atılmasına 2 gün kalmıştı ki 12 Eylül'de darbe olmuş Başbakan Süleyman Demirel tutuklanmıştı.  Başbakan helikopterinin ineceği helikopter pisti de yapılmıştı. Şimdi O ‘ da sular altında kaldı. Hem Menzelet barajı hem de helikopter pisti darbe mağduru oldular.
1980'de Menzelet barajının temelini atamayan Demirel, ancak 1989'da barajın açılışını yapabildi.
Baraj inşaat temelinin atılacağı günü ve yapılan hazırlıkları anlatan Kılavuzlu köyü sakinlerinden Veli Sığırgüden, "Demirel gelecek diye şey yaptılar hazırlık yaptılar. Helikopter pisti yapıldı. Ama ihtilal oldu. Demirel'i tutukladılar, temel atma töreni de gerçekleşmedi."dedi
Kendisinin 1989'da kılavuzlu köyü muhtarı olduğu dönemde Demirel'in ancak barajın açılışına gelebildiğini belirten Sığırgüden, barajın yanındaki helikopter pistinin yerini göstererek," Şimdi o pistler sular altında kaldı. Anlayacağınız hem baraj hem de helikopter pisti darbe mağduru oldu."dedi.
Kılavuzlu köyünün şimdiki muhtarı,   Vahiddin Taşçı'da 1980'de yaşananları teyit ederek,"1980'de Menzelet barajının temeli atılmak üzere helikopter pisti yapıldı. Pisten sonra Demirel gelecek diye beklentiye girdik, bu arada ihtilal oldu. İhtilal olunca Demirel temel atmaya gelemedi."dedi.
İKİ MAĞDUR BİR ARADA
En az baraj kadar bir darbe mağduru da Kılavuzlu köyünden Yahya Köse. Sağ görüşlü olduğu için 12 Eylül ‘de idamla yargılananlardan.
Darbecilerin yargılanmasını isteyen ve yaşadıklarını anlatan Yasin Köse o zamanları şöyle anlatıyor," devlet tarafından mağduriyetimizin ve itibarımızın iade edilmesi lazım. O günkü mahkemelerin verdiği kararların, dosyaların meclis komisyonunu kurup incelenmesi gerek. Suçsuz yere yattığımız o zaman belli olacak."dedi.
Yargılandıkları mahkemelerin ve kendileri için verilen suçların sebeplerinin Meclis komisyonunca incelenmesi gerektiğinin söyleyen Köse,"   Adil bir mahkemede yargılansak bütün millet beraat eder. Hiç kimseye suç veremezler."dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Menzelet barajı yazısı, baraj görüntüsü değişik açılardan, baraja doğru bakan 12 Eylül mağduru,12 Eylül mağduru hapishane foto'larına bakarken, onları kameraya gösterirken. (Selçuk KILINÇ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı