Ahilik Haftası Etkinlikleri
Gündem 17.09.2012 19:20:08 0

Ahilik Haftası Etkinlikleri

Kahramanmaraş'ta Ahilik Haftası dolayısıyla esnaf ve sanatkarlar odalar birliği başkanlığı tarafından "Şed Kuşatma Töreni” düzenlendi.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, esnafın toplum içerisindeki önemine değinerek, "Elektrik kesilir fabrikayı çalıştıramayabiliriz veya bir başka sebeple tezgahımız işlemeyebilir ama çekicimiz ve örsümüz varsa eğer biz 7 düvele karşı koyabiliyoruz." dedi.

Kocatepe, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (KMESOB) Başkanlığı tarafından tarihi Taş Han'da düzenlenen "Şed Kuşatma Töreninde" yaptığı konuşmada, yeni eğitim öğretim yılının açılışı ve ahilik haftasının başlamasıyla özel bir gün yaşandığını belirtti.

Bu güzel günlerin artan terör olayları dolayısıyla gölgelense de terörün hiçbir zaman amacına ulaşamayacağını kaydeden Kocatepe, "Bazı sıkıntılarımız var, acılarımız var ama elbette toprağı vatan yapan kandır. Eğer bedel ödemek gerekiyorsa hepimiz bu bedeli ödemeye hazırız. Elbette bayrağı indirmeye, ezanı dindirmeye kimsenin gücü yetmez. Bu durumu, bunun için uğraşanlarda biliyorlar ama amaç zaten ortalığı karıştırmak, hızla gelişen ülkemizi zayıf düşürmek. Fakat onlar amacına ulaşamayacaklar ve bu vatanı bölemeyecekler." diye konuştu.

Ahiliğin ise güzel ahlakın, doğruluğun, azmin ve inancın bir araya gelerek yaşatılan bir gelenek olduğunu vurgulayan Kocatepe, esnafların önemine değindi. Esnafların sayıca eskisi kadar fazla olmasa da varlıklarının mutluluk verdiğini dile getiren Kocatepe, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ekonomimizin ve sosyal hayatımızın temel direği onlar. Elektrik kesilir fabrikayı çalıştıramayabiliriz veya bir başka sebeple tezgahımız işlemeyebilir. Ama çekicimiz ve örsümüz varsa eğer biz 7 düvele karşı koyabiliyoruz. Bunu geçtiğimiz yüzyılın başlarında bütün dünyaya ispatladık. Dolayısıyla hem ekonomimizin hem kültürümüzün ve varlığımızın temel direği esnaflarımızdır. Biz onlara uzun ömürler diliyoruz. Her birini alın terinin, göz nurunun timsali olarak gördüğümüzü ifade ediyoruz ve elleri öpülesi esnafımızın bugünün kutlu olmasını diliyoruz."

KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu ise esnaf ve sanatkarları geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak gördüklerini ifade etti. Büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan Türkiye'de esnafın da ölümsüz bir ışık kaynağı olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Kuybu, şu ifadeleri kullandı:

"Osmanlı Devleti'nin dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasına ve yüzyıllar boyu devam etmesine, ahilik sağlam bir zemin oluşturmuştur. Bugünde aynı anlayış ve felsefe görülürse aynı geçerliliğini sağlayacaktır. Ahilik sisteminde işyeri, sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı çalışanın alın teri kurumadan ödenir. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturmaktadır. Ahiliğin küreselleşen dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak, günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen eğitim, ekonomi, sağlık ve sosyal hayat gibi konularda ahilik teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu sağlam bir gerçektir. Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız Ahilik Kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden gelen gayreti yapmaktayız."

Konuşmaların ardından, mesleğe yıllarını vermiş ustalar şed kuşatılarak, plaket taktim edildi. Belediye bandosunun da seslendirdiği marşlarla renk kattığı tören, tiyatro gösterisi ile son buldu.

İHA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı