Tarihi ticaret bölgesinde restorasyon
Gündem 12.10.2012 10:02:43 0

Tarihi ticaret bölgesinde restorasyon

Kahramanmaraş Belediyesi Anadolu'nun en eski ticaret bölgelerinden Maraş Çarşılarının cephe iyileştirme ve alt yapı projeleri kapsamındaki restorasyon uygulamalarına devam ediyor.

500 yıllık bir geçmişe sahip Maraş tarihi çarşıları günümüze özgünlüğünü korumaya çalışarak gelmiştir. Ancak zaman içerisinde çarşıların özgünlüğünü bozan birçok ekler yapılmış olup bu ekler çarşı bütünlüğünü bozmuş ve görüntü kirliliğine yol açmıştır.

Kurtuluş Mahallesi Kentsel Sit ve Yenileme Alanında yer alan çarşılarımızda; "Tarihi Maraş Çarşıları Cephe İyileştirme Kentsel Tasarım ve Alt Yapı Projesi Uygulamasına",Bakırcı-Semerci Çarşısı, Saraçhane Çarşısı ve Mazman-Kazzaz Çarşılarında alt yapı çalışmaları sona ermiş olup Maraş Çarşısı(Suk-ı Maraş)-Belediye Çarşısındaki alt yapı çalışmaları ise uygulama sonunda tamamlanacaktır.

20.07.2012 tarihinde iş yeri teslimi yapılan Semerciler Çarşısı ve Mazman Çarşısının,  27.07.2012 tarihinde iş yeri teslimi yapılan Belediye Çarşısının Restorasyon uygulamaları hız kazanmış olup çarşının görsel olarak kötü görünmesine sebep olan muhdeslerin sökümüne başlanmıştır.

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalarda Kültür Varlığı olan ve olmayan yapıların cephelerinde ve üst katlarında projeye engel teşkil eden bölümler sökülerek çarşı projeye uygun hale getirilmektedir. Söküm çalışmalarına başlamadan önce arşiv çalışmalarından yararlanılarak ruhsatlı olan kat sahiplerinin mülkiyetleri, proje esas alınarak kamulaştırma kapsamına alınmıştır. Maraş Çarşısı(Suk-ı Maraş)-Belediye Çarşısında iş yerlerinin cephelerinde raspalar yapılarak tabela sökümlerine devam edilmektedir. Çalışmaların iklim koşullarından etkilenmemesi için ise mevcut çatının üstüne geçici çatı yapılarak çalışma rahatlığı sağlanmıştır. Bakırcı-Semerci Çarşısı ve Mazman-Kazzaz Çarşılarında ise yine proje kapsamında üst kat sökümleriyle birlikte iş yeri cephelerinde raspa işlemleri devam etmektedir.

Tarihi Ticaret Bölgesinin büyük ölçüde özgünlüğüne kavuşturulması amaçlanan bu uygulamalarda; çalışmaları, Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB uzmanları gün içerisinde yaya akışını engellememek ve esnafların çalışma düzenini bozmama ve yaya sirkülasyonu fazla olan bu bölgede vatandaşın ve esnafların güvenliğini sağlamak için mesai saatleri dışında yürütmektedir. 

(Murat Kavun)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 16°

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !

Karatutlu: “Adrese teslim ihaleler var!”