Tahta Beşiklere Gurbetçi İlgisi
Gündem 10.11.2012 15:25:43 0

Tahta Beşiklere Gurbetçi İlgisi

Gelişen Teknolojiyle Birlikte Üretimi Azalan Ancak Son Yıllarda Yeniden İlgi Görmeye Başlayan Tahta Beşikler Gurbetçiler Tarafından Hediyelik Eşya Olarak Satın Alınıyor

Bir zamanların vazgeçilmezleri arasında yer alan tahta beşiklere, insanların ilgisi yeniden artıyor. İlerleyen teknolojiye rağmen önemini korumayı başaran ahşap beşikler ustaların maharetli ellerinde şekil buluyor. Sağlıklı olması yanında geçmişe olan özlemi de çağrıştıran tahta beşikler evlerdeki yerini koruyor.Mesleği yaşatmaya çalışan son ustalardan biri de Elbistanlı marangoz Mahmut Kahraman... Son yıllarda tahta beşik siparişinde artış yaşandığını belirten Kahraman, mesleği babasından öğrendiğini ve uzun yıllar ahşap beşik yaptıklarını anlattı.Tahta beşiğe ilgi azalınca iş yerlerini marangoz atölyesine çevirdiklerini ifade eden Kahraman, ``Bugünlerde tahta beşik talebi neredeyse yüzde yüz artmaya başlayınca tamamen bu işe yöneldik. Özellikle kış ayının yaklaşmasıyla birlikte iş yoğunluğumuz iyice arttı. Halkımız hem geçmişe özlem duyuyor hem de bebeklerini sağlıklı bir ortamda büyütmek istiyor. Bundan dolayı insanımız tahta beşiğe özlem duymaya başladı.``
Gurbetçi ilgisi
Özellikle yaz döneminde Türkiye`ye gelen gurbetçilerin tahta beşik siparişi verdiğini anlatan Kahraman, ``Önceleri tahta beşikleri satın alma gücü olmayan aileler tercih ederdi. Gelişen teknolojiyle birlikte tahta beşik kullanımı giderek azaldı. Şimdi ise ekonomik durumu iyi olan aileler bize müracaat ediyor. İlçemize gelen gurbetçiler de müşterilerimizin başında geliyor. Bazıları da yabancı komşularına hediye götürüyor`` diye konuştu.Kahraman, beşiği selvi ağacından yaptığını ve gelen talep üzerine işini daha da geliştirmek istediğini kaydetti. Tanesi 80 TL`de satılan beşikten günde 5 tane üretebildiğini aktaran Kahraman, satışlardan memnun olduğunu dile getirdi.
``Her yörede farklı şekil``
İlçede 45 yıldır marangozluk yapan Halil Kahraman ise tahta beşiklerin her yörede farklı şekillerde üretildiğini ifade ederek, Elbistan`daki beşiklerin ise sade olduğunu söyledi.
Tahta beşiklerin geçmişte büyük ilgi gördüğüne işaret eden Kahraman, ``O tarihlerde yaptığımız işi stoklardık. Çünkü büyük rağbet vardı. Ancak hazır beşiklerin çıkmasıyla birlikte bu işi azalttık. Şimdilerde yeniden az da olsa sipariş veren oluyor. Biz de sipariş üzerine üretim yapmaya başladık`` diye konuştu.
Elbistan Marangozlar ve Hızarcılar Odası Başkanı Yunus Hurman da el sanatı gerektiren işlerin teknolojiyle rekabet edecek gücünün kalmadığını belirtti. Elbistan`da tahta beşik ustalarının giderek azaldığını anlatan Hurman, ``Talep olmayınca bir çok ustamız beşik yapmayı bırakmak zorunda kaldı. Dolayısıyla bu meslek unutulmaya yüz tuttu. Önceden ustalarımız yaz boyunca tahta beşik yapardı. Fakat son zamanlarda tahta beşiğe ilginin yeniden arttığını görüyoruz. İnşallah bu işi yapacak yeni ustalarımız çıkar`` dedi. (AA)

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı