“Kahramanmaraş'ın planlanması Ankara'dan masa başında yapılmamalı”

KALİDA Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gemci, "Kahramanmaraş'ın büyükşehir olma hususunda Kahramanmaraş'ın planlanması Ankara'dan masa başında yapılmamalıdır.”dedi.

“Kahramanmaraş

Gemci, "Hükümetimizin söylemlerinde mahalli idarelerin güçlendirilmesi ve yetkilerinin artırılması meselesini öteden beri destekliyoruz. Fakat, her meselenin Ankara'dan halledilmeye kalkışılmasının yanlış bir uygulama olduğu kanaatindeyiz. Bu manadaki büyükşehir olma yaklaşımını olumlu ve sevindirici bulmuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının ve yöre insanının görüşleri alınmadan Kahramanmaraş'ın büyükşehir olması ve ilçe sınırlarının belirlenmeye çalışılması yanlış olacaktır.  Yerelle ilgili uygulamalar, yörede yaşayanların görüşü alınmaksızın nasıl yapılandırılır? Yeteri kadar konunun tartışılmadığını ve hemşerilerimizin nelerle karşılaşacağını bilmediğini düşünüyorum. Büyükşehir olmadan, büyükşehir bilinci kazanmalıyız ki isabetli adımlar atılsın ve planlama yapılsın.

 Yoksa şehrin sakinlerine, ekonomik külfet getiren bir emrivakilik ile karşı karşıya bırakılmanın şehircilik ilkeleriyle bağdaşmayacağını belirtmek isterim."dedi.

Gemci, "Kahramanmaraş'ın planlanması Ankara'dan masa başında yapılmamalı. Bu tasarı örneğin Başkonuş Yaylası'na ve köylerine ne getirir? Fırnız'daki balıkçıya, turizmciye ne getirir? Sanayicilerimizin beklentilerine bakan yönü nelerdir? Bunlar burada konuşulmadan belirlenmemeli.

Fakat; her yeni oluşumla birlikte yeni fırsatların da doğacığını düşünüyorum. Kahramanmaraş `ın Büyükşehir Belediyesi olması da beraberinde bir takım avantajları getirecektir. Ekonomik ve sosyal anlamda dengeli dağılımı dikkate almayan yönetim anlayışının ve politikaların sadece sosyal adaletten uzaklaşmış olmayacağını, aynı zamanda istikrarı temin etmekte zorlanacağını ve sürdürülebilir bir gelişme performansı yakalayamayacağını düşünüyorum.

Bu avantajlardan bir tanesinin Kahramanmaraş`ın bütçeden daha fazla pay alması şeklinde yansımasıdır. Bölge planlamasının tek elden yapılması, bölge kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ve hizmetlerde bütünlüğü sağlayacaktır. Alt yapı hizmetleri daha koordineli ve bütün bölgeyi kapsayacak şekilde gelişecek, bu durumda yatırımcıların bölgeye ilgisini artıracaktır. Bütün bölgenin planlanmasının yapılması, atıl durumda bulunan kaynakların aktif hale gelmesini sağlayacak, yeni gelir ve istihdam kapıları açılacaktır. Büyükşehirler, yapılacak altyapı ve kültür yatırımları ile cazibe merkezi durumuna geleceklerdir."dedi. 

(Selçuk KILINÇ)



1

Kahramanmaraş’ta Kadın Girişimciliğinin Sembolü KİGEM Açıldı

2

KSÜ Oto Ekspertiz Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştirildi

3

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

4

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

5

Büyükşehir, DOĞAKA’nın Destekleriyle 3 Yeni Yatırımı Daha Şehre Kazandırıyor