“Şehrimizi ve insanımızı tehlikeye atmayalım”
Ekonomi 4.12.2012 09:18:22 0

“Şehrimizi ve insanımızı tehlikeye atmayalım”

Sarıyer "Doğalgaz baca sisteminin kenetli, vidalı, puntolu olmasının ilerde büyük kazaların yaşanmasına sebep olacağı bellidir. TSE standartlarına göre bacalar lazer kaynaklı olmalıdır” dedi.

Kahramanmaraş'ta doğalgaz bacalarının yüzde 60"70 oranında kaynak kullanılmadan üretildiğini söyleyen Doğalgaz ve baca sistemleri üreticisi Selim Karayer konuyla ilgili şunları söyledi: " TSE standartlarına göre bacaların, krom 316 L kullanılarak ancak lazerli kaynakla üretildiği zaman kullanılabilir. Bu sızdırmanın engellenmesi ve ilerde meydana gelecek bir kazanın önleminin alınması için gereklidir. Bunun dışında kenetli, vidalı ve puntolu olarak üretilen bacaların TSE belgesi alması yasal olarak imkânsızdır. Eğer bu belge alınmışsa bu ürün için değildir, başka bir ürün için alınan belge bu ürün için de kullanıyordur. Bu da yasal sorumluluktur. İlimizde edindiğimiz bilgiye göre buna dikkat eden hiç kimse yok denebilir. Baktığımız zaman bacaların kenetli olduğunu görüyoruz. Bu gerçek anlamda ciddi bir risktir."

Merkezi sistem doğalgaz kullanılan binalarda bu durumun daha dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğinin altı çizildi. Kazanda sıcaklığın 500 ile1000 derece arasında değiştiği ifade edilirken ısınmayla beraber bacanın genleştiği ve bunun da kenetli ya da puntolu üretilen ürünlerde zamanla açılmayla beraber sızmaların yaşanmasına sebep olduğu ifade edildi.

ÇOK AZ MİKTARDA FİYAT FARKI İÇİN KİMSE HAYATINI TEHLİKEYE ATMAMALI

Baca konusunda halkın yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Karayer şöyle devam etti: " bu konuda halkımızın yeterli bilgiye sahip olmadığını görüyoruz. Örneğin; bir baca için benim 3 bin 700 TL olarak verdiğim fiyatı bir diğer işletme 2 bin 700 TL olarak vermiş. Aradaki bu fark için halk orayı tercih ediyor. Ama bizim kullandığımız malzeme ve yapılan işçilikle ürünlerimiz 60"70 yıl dayanır. Daha ucuz ve kaynak yapılmadan üretilen ürünlerin ise ömrü 8"10 yıldır. Daha önce anlattığımız gibi, kenetli, vidalı olarak yapılmışsa bacalar buradan sızdırma yapacaktır. Yakılmayan gazın bacadan dışarı atılması gerekir, ancak gaz dışarı sızdığı zaman bir patlanmanın yaşanmaması ancak doğaüstü olaylarla açıklanabilir. Daha önce ülkemizde doğalgaz sıkışması ya da gaz kaçağı sebebiyle birçok patlamalar yaşandı. Bunların temel sebebi bacaların standartlara göre üretilmemesidir. Şehrimizde de gördüğümüz kadarıyla bu şekilde üzücü olayların yaşanması çok geç sürmeyecektir. Bunların önüne geçmek için kullanıcıların bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Alınan TSE belgesinin hangi ürün için alındığı iyi kontrol edilmeli. Bacanın şartlara uygun olarak üretilip üretilmeğinin kontrol edilmesini biz önemle tavsiye ediyoruz."

"ON YIL SONRA BUNLAR ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLAYACAK"

İnsan hayatının birkaç bin liradan daha değerli olduğunu açıklayan Karayer sözlerine şu şekilde devam etti: " uzun süredir bu işi yapıyorum, bu konuda akademik bir çalışmamın olmamasına rağmen uzman olduğumu söyleyebilirim. Bunun için kullanılan malzemenin ve yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda insan hayatının paradan daha değerli olduğu kanaatindeyim. Bunun için hepimizin sorumluluk bilinciyle hareket ederek işimizi temiz yapmamız gerekir. İnsanımızın hayatını tehlikeye atmaya hiç birimizin hakkı yoktur. Kullanılan bacaların sitelerde ya da binalarda olduğunu düşünürsek onlarca vatandaşımızın hayatını tehlikeye atmış oluruz. Bu güne kadar bir kazanın yaşanmaması hiçbir problem olmadığı anlamına gelemez. Belirttiğimiz gibi yaklaşık on yıl sonra bunlar etkisini göstermeye başlayacak. Altını çizmek istiyorum burada hiçbir esnafımızı ya da kurumları hedef almış değilim. Tek amacım yediğimiz ekmeğin helal olmasıdır. Şehrimizi ve insanımızı tehlikeye atmayalım."  

(Fatih Yalçın)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı