Yaşam

Yaşam Haberleri

Pazarların küçük emekçileri

Pazarların küçük emekçileri

Semt pazarlarında el arabasıyla eşya taşıyan çocuklar, küçük yaşlarına rağmen omuzlarına aldıkları ağır yükü taşımaya çalışıyor.

Kahramanmaraş semt pazarlarında yaşları küçük olmasına rağmen çalışmaya devam eden çocuklardan kimisi eve ekmek parası götürmek için kimisi de okul masraflarını karşılamak için çalıştıklarını söyledi. Ücret olarak belirli bir fiyat olmadığını anlatan küçük emekçiler, bu işi yaparken hem eğlendiklerini hem de para kazandıkları için mutlu olduklarını anlattı.

Mehmet Ali ismindeki çocuk neden çalıştığını anlatırken şunları söyledi: " pazarlarda el arabamızla akşama kadar alış veriş yapanların eşyalarını evlerine kadar taşıyoruz. Belli bir ücretimiz yok, kimisi bir lira veriyor kimsi üç lira, daha cömert olanlar daha fazla para veriyor. Okul masraflarımı karşılamak için çalışıyorum. Aileme fazla yük olmadan kendi masraflarımı karşılamak hoşuma gidiyor. Çok para kazanamıyorum ama şükür ediyorum. Dilenmektense veya serserilik yapmaktansa burada çalışmak daha iyidir."

Pazarda satış yapan esnaflarda çocukların akşama kadar yük taşıdığını söyledi. Satıcılar, yaşları küçük olmasına rağmen çalışan bu çocukların duyarlı olmasının ve ailelerine katkıda bulunmalarının çok güzel olduğunu ifade etti. Çocuklar havanın soğuk ya da sıcak olmasına aldırış etmeden sabah erken saatlerde gelerek akşam pazar bitinceye kadar çalıştıklarını anlattı.


Mustafa ismindeki küçük taşıyıcı ise şöyle konuştu: " ailemin durumu çok iyi değil abi. Ben de okula gidiyorum, benim masraflarım da eklendiğinde ailem zor durumda kalıyor. Burada çalışarak aileme katkıda bulunmak istiyorum. Ne kadar kazanırsam götürüp anneme veriyorum. Kazandıklarımla evimizin bir ihtiyacını gideriyoruz. Aslında okuluma daha çok önem vermek istiyorum, derslerime daha çok çalışmam gerekir. Ancak ailemin maddi durumu iyi olmadığı için ben de çalışmak istiyorum. Akşama kadar çok bir para kazanamıyoruz, az da olsa eve bir şeyler götürmek bizi mutlu ediyor. İşte pazarda durmadan geziyoruz, boş araba diye bağırıyoruz. İhtiyacı olanlar da bizi çağırıyor, onlar alışverişini yapıyor eşyaları arabamıza dolduruyor ve sonra evlerine kadar götürüyoruz. Ben üç lira alıyorum evin uzak ya da yakın olması fark etmiyor. Yük ağır olsa da taşımak zorundayız çünkü para kazanıyoruz."

Pazarlarda yaşları sekizden başlayıp 14 yaşına kadar değişen çocuklar çalışmaya devam ediyor. Bütün amaçlarının vakitlerini güzel bir şeyler yaparak değerlendirmek olduğunu söyleyen çocuklar küçük yaşlarına rağmen ailelerinin sorumluluğunu kendi omuzlarında hissediyorlar. Bazen kendilerine kızılsa da, insanlar iyi davranmasa da çalışmaya devam edeceklerini söylüyorlar. 

(Fatih YALÇIN)



Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı