Tarih: 11.12.2012 18:05

Kahramanmaraş Türk Ocağında seminer düzenlendi

Facebook Twitter Linked-in

Seminer, Yar. Doç. Dr. İzzet Sargın'ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Zekeriya Pak ve Prof. Dr. Abdülkadir Ergin'in sunumuyla gerçekleştirildi. Pazartesi günübaşlayan semire, Türk Ocağı Kahramanmaraş Şube Başkanı Abdullah Tekinşen, üyeler ve davetliler katıldı.

Seminerde ilk önce konuşma yapan Prof. Dr. Abdulkadir Ergin sünneti anlamada aklın rolü ve önemi hakkında bilgi verdi. Ergin konuşmasında kısaca şunları anlattı: " aklı, kişinin bu yetiyi devreye soktuğu zaman lehine ya da aleyhine olabilecek şeyleri ayırt etme yetisi olarak düşünebiliriz. Akıl, insanı insan yapan özelliktir. Dinin muhatabı da akıllı insandır. Aklını en iyi şekilde kullanan insana aslında mürüvvet sahibi diyoruz. Allah kulu üzerinde nimetini görmek ister diye bir hadis vardır. Burada en güzel nimet olarak aklı da değerlendirebiliriz. Allah'ın insana vermiş olduğu en önemli nimet olarak aklı düşünebiliriz." Prof. Dr. Abdulkadir Ergin hadislerden örnekler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Kuran'ı anlamada aklın rolü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Zekeriya Pak ise konuşmasında şunlara değindi: " Kuran'a baktığımız zaman aklın bir tanımını göremiyoruz. Net bir şekilde tanım verilmemiş, ancak farklı kavramlarla akıl zikredilmiştir. Akıl insanı bağlayan bir şeydir. İnsan, duygu ve düşüncede ifrat ve tefrit noktasında aşırı şeyler yapabilir. Akıl bu noktada bir özellikle devreye girer ve kötü şeylerin yapılmasına engel olur. Ayetlerde aklın tanımı yoktur, daha çok bir eylemin adı olarak, akıl etmek olarak geçer.  Allah her zaman insanlara aklı kullanmaları öğütler. Bunun için düşünmeye, akıl etmeye dair kavramlarla insanlara aklını kullanması öğütlenir. Ben derslerimde de öğrencilerime, aklınızı satmayın, onu kiraya vermeyin. Başkalarının sizin yerinize düşünmesine müsaade etmeyin diye tavsiyede bulunuyorum."

Seminer, Kuran'ı ve Sünneti anlamada aklın önemi ve rolü hakkında yapılan konuşmaların ardından sorulara cevap verilerek bitirildi. 

(Fatih YALÇIN)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —