Tarihi konağın durumu içler acısı
Yaşam 12.12.2012 10:32:26 0

Tarihi konağın durumu içler acısı

Yücel Çakmaklı'nın yönettiği sahibini arayan madalya filmine ev sahipliği yapan konak yıkılmaya yüz tutmuş haliyle ilgi bekliyor.

Kahramanmaraş Şeyh Turan Mahallesi Şehit Gazez Mehmet Çavuş sokakta Milli Mücadele dönemine şahitlik etmiş ve bu dönemde karargâh evi olarak kullanılan Hayri Bey Konağı ilgisizlikten dolayı yıkılma noktasına gelmiş.

Milli mücadele döneminde Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesinde önemli hizmetlerin görüldüğü bir yer olma özelliğine sahip olan konak, bakımsızlıktan dolayı tarihe şahitlik eden özelliğini kaybetmekle karşı karşıya gelmiş. Milli Mücadele döneminde şehrin merkezinde olmasından dolayı yoğun olarak kullanılan konakta kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış ve direnişin kahramanları olan çetelerin yiyecek ihtiyaçlarının karşılanma görevini üstlenmiş. Çetelerin yiyecek ve cephane ihtiyaçları bu konakta hazırlanmış, silahlar ve cephanenin bir kısmı burada toplanarak dağıtılmış. 1986 yılında Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini yaptığı ‘Sahibini Arayan Madalya' filmine de ev sahipliği yapmış. Şehirdeki birçok konakta olduğu gibi burada da şanlı tarihin izlerini ve o dönemlere ait kahramanlık destanını bulmak mümkün.


KORKU FİLMLERİNDEKİ DEKOR GİBİ

Dış duvarları taştan yapılan konak iki katlı ve 14 odadan oluşuyor. Çatısı toprak olduğu için artık binayı koruyamaz duruma gelmiş. Geçen yıllardan sonra bakımsız kalan konağın ahşap kısımları çürümüş ve çatısına koruma amaçlı branda çekilmiş. Ancak yağışlar ve kış şartları dolayısıyla konağın bazı kısımları akmaya başlamış. Çürüyen ahşap kısımlar bir an önce tadilat bekliyor. Şanlı bir geçmişin izlerini taşıyan konak son haliyle korku filmlerinin dekorunu andırıyor. Evin içinde gezerken çürüyen ahşaplardan dolayı her anmışlar. Ondan sonra tamamen bakımsız kalan konak yılların çetin şartlarına yenik düşmüş. Odaları sular içinde kalmış, duvarlar yer yer çökmüş, ahşap olan merdiven artık çürümeye başlamış.


BİR DÖNEME ŞAHİTLİK ETMİŞ TARİHİ ESER YOK OLMASIN

2007 yılında restorasyon çalışmalarının bir kısmı için Kültür Bakanlığı'ndan ödenek ayrıldığını belirten konakla ilgilenen Cahit Altıgöz şunları söyledi: " burası dedeme ve nineme ait, ben de bir tarihin kaybolmaması için ilgilenmeye çalışıyorum. Kahramanlık destanlarının yazıldığı bir döneme şahitlik etmiş bu konağın bu şekilde durması bizi üzüyor, onun için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Konak özel mülkiyete ait olduğu için bakım ve restorasyon çalışmalarını da şahsın yapması gerekiyor. Kültür Bakanlığı restorasyon çalışmalarının bir kısmını karşılamak için ödenek ayırdı. Biz de hemen bir müteahhitle görüşüp çalışmaları başlattık. Ancak daha sonra müteahhit burayla ilgilenmedi birkaç yıl o şekilde kaldı. Daha sonra ilgili bu kişi hayatını kaybettiği için artık hiçbir şey yapamaz duruma geldik. Burası sadece bizim gayretimizle ve maddi gücümüzle ayakta tutulamaz. Tarihimize değer veren kişilerden ayrıca yardım bekliyoruz. Belediyemize teşekkür ediyorum, çökmüş durumda olan çatı için bize yardım ettiler ve branda çektiler. Zaman zaman bize yardım ediyorlar ancak yapılan bu işler konağı ayakta tutmak için yeterli değildir. Sadece artık yıkılma aşamasına gelmiş bu konağın sonunu biraz geciktirir. Bu konak tarihi bir eser olduğu için, yıkılsa dahi kanunen yerine aynısının yapılması gerekiyor. Biz de istiyoruz ki yıkılmadan önce bakımı yapılsın ve konak eski özelliğinden bir şey kaybetmeden ayakta dursun." 

(Fatih YALÇIN)



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

24.7° / 15.2°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı