Tarihi konağın durumu içler acısı

Yücel Çakmaklı'nın yönettiği sahibini arayan madalya filmine ev sahipliği yapan konak yıkılmaya yüz tutmuş haliyle ilgi bekliyor.

Tarihi konağın durumu içler acısı

Kahramanmaraş Şeyh Turan Mahallesi Şehit Gazez Mehmet Çavuş sokakta Milli Mücadele dönemine şahitlik etmiş ve bu dönemde karargâh evi olarak kullanılan Hayri Bey Konağı ilgisizlikten dolayı yıkılma noktasına gelmiş.

Milli mücadele döneminde Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesinde önemli hizmetlerin görüldüğü bir yer olma özelliğine sahip olan konak, bakımsızlıktan dolayı tarihe şahitlik eden özelliğini kaybetmekle karşı karşıya gelmiş. Milli Mücadele döneminde şehrin merkezinde olmasından dolayı yoğun olarak kullanılan konakta kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış ve direnişin kahramanları olan çetelerin yiyecek ihtiyaçlarının karşılanma görevini üstlenmiş. Çetelerin yiyecek ve cephane ihtiyaçları bu konakta hazırlanmış, silahlar ve cephanenin bir kısmı burada toplanarak dağıtılmış. 1986 yılında Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini yaptığı ‘Sahibini Arayan Madalya' filmine de ev sahipliği yapmış. Şehirdeki birçok konakta olduğu gibi burada da şanlı tarihin izlerini ve o dönemlere ait kahramanlık destanını bulmak mümkün.


KORKU FİLMLERİNDEKİ DEKOR GİBİ

Dış duvarları taştan yapılan konak iki katlı ve 14 odadan oluşuyor. Çatısı toprak olduğu için artık binayı koruyamaz duruma gelmiş. Geçen yıllardan sonra bakımsız kalan konağın ahşap kısımları çürümüş ve çatısına koruma amaçlı branda çekilmiş. Ancak yağışlar ve kış şartları dolayısıyla konağın bazı kısımları akmaya başlamış. Çürüyen ahşap kısımlar bir an önce tadilat bekliyor. Şanlı bir geçmişin izlerini taşıyan konak son haliyle korku filmlerinin dekorunu andırıyor. Evin içinde gezerken çürüyen ahşaplardan dolayı her anmışlar. Ondan sonra tamamen bakımsız kalan konak yılların çetin şartlarına yenik düşmüş. Odaları sular içinde kalmış, duvarlar yer yer çökmüş, ahşap olan merdiven artık çürümeye başlamış.


BİR DÖNEME ŞAHİTLİK ETMİŞ TARİHİ ESER YOK OLMASIN

2007 yılında restorasyon çalışmalarının bir kısmı için Kültür Bakanlığı'ndan ödenek ayrıldığını belirten konakla ilgilenen Cahit Altıgöz şunları söyledi: " burası dedeme ve nineme ait, ben de bir tarihin kaybolmaması için ilgilenmeye çalışıyorum. Kahramanlık destanlarının yazıldığı bir döneme şahitlik etmiş bu konağın bu şekilde durması bizi üzüyor, onun için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Konak özel mülkiyete ait olduğu için bakım ve restorasyon çalışmalarını da şahsın yapması gerekiyor. Kültür Bakanlığı restorasyon çalışmalarının bir kısmını karşılamak için ödenek ayırdı. Biz de hemen bir müteahhitle görüşüp çalışmaları başlattık. Ancak daha sonra müteahhit burayla ilgilenmedi birkaç yıl o şekilde kaldı. Daha sonra ilgili bu kişi hayatını kaybettiği için artık hiçbir şey yapamaz duruma geldik. Burası sadece bizim gayretimizle ve maddi gücümüzle ayakta tutulamaz. Tarihimize değer veren kişilerden ayrıca yardım bekliyoruz. Belediyemize teşekkür ediyorum, çökmüş durumda olan çatı için bize yardım ettiler ve branda çektiler. Zaman zaman bize yardım ediyorlar ancak yapılan bu işler konağı ayakta tutmak için yeterli değildir. Sadece artık yıkılma aşamasına gelmiş bu konağın sonunu biraz geciktirir. Bu konak tarihi bir eser olduğu için, yıkılsa dahi kanunen yerine aynısının yapılması gerekiyor. Biz de istiyoruz ki yıkılmadan önce bakımı yapılsın ve konak eski özelliğinden bir şey kaybetmeden ayakta dursun." 

(Fatih YALÇIN)




1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer