Modern tarım sistemlerinin kullanımı yaygınlaşıyor
Ekonomi 19.12.2012 13:33:13 0

Modern tarım sistemlerinin kullanımı yaygınlaşıyor

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nca 2009 yılından itibaren ilçemizde uygulanmaya başlatılan Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında İlçemiz çiftçilerine 2,16 Milyon TL hibe desteklemesi yapıldı.

Göksun İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Mesut KIRAÇ, İnsanoğlunun gelecekte daha iyi bir yaşam sürebilmesi için mevcut tarım arazilerinin muhafaza edilmesi kadar doğal hayatın korunması da önem göstermesi gerektiğini, toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması yönünde gerekli kültürel tedbirlerin alınmasına yönelik dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ülkemizde de çevre koruma ile ilgili kamu ve özel sektörde önemli çalışmalar yapılmaya başladığını belirterek,  Çatak Projesi`nin amacını, `Toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması yönünde gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik faaliyetlerin teşvik edilmesi` şeklinde açıkladı.

Kıraç, ''2009 yılında Çatak programı uygulamalarının başlaması ile özellikle bölgemizde yok denecek kadar az olan damla sulama sistemleri, ÇATAK projesi ile beraber bugün itibariyle yaklaşık 7000 da alanda kullanılıyor. Çiftçilerimiz zirai mücadele ilaçlarını teknik personelimizin reçete tavsiyelerine göre kullanıyor. Gübre kullanımı artık toprak analizine göre yapılıyor yani birçok çiftçimiz şu an iyi tarım uygulamalarını yapıyor. Üreticilerimize hayırlı olmasını dileriz.'' dedi.

ÇATAK Projesinde Bakanlığımız üreticilerimizin desteklenmesini 3 kategoride yapmaktadır. 1. Kategori: Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılmasıdır. 2.kategori: Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulamasıdır. 3.kategori: a)Su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması, b)Çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, c)Organik tarım veya iyi tarım uygulamalarından en az ikisinin birlikte yapılmasıdır. 

(Murat KAVUN)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 16°

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !

Karatutlu: “Adrese teslim ihaleler var!”