Tarih: 28.12.2012 16:43

Kentsel dönüşüm ivme kazanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Pakdil, Kahramanmaraş İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Teknik Elemanlar Derneği tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yaşanabilir çevre ve marka şehirler için kentsel dönüşüm" adlı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, konunun önemine değindi. Kentsel dönüşüm için yasama organı TBMM'de gerekli yasaların çıkartıldığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da mevzuat düzenlemelerinin yapıldığını anımsatan Pakdil, şöyle konuştu:

"Bundan sonraki aşamada da bu hazırlıkların sağlıklı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bu konuda hem yerel yönetimler, hem merkezi hükümetin temsilcisi olan kurumların halkımızı çok iyi bir şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir. Çünkü mühim olan artık binaların sağlam yapılmasıdır. O bakımdan hep birlikte birbirimizi sağlıklı bilgilendirmeli ve gereken tüm hususlarda düzgün adımlar atmalıyız."

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan ise sağlıksız yapılaşmanın ülkeyi ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Yaşanan depremler nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini, yıkılan binalarla ülke ekonomisinin ciddi zararlar gördüğünü ifade eden Bulgan, "İşte bu nedenle konunun üzerinde hassasiyetle durmalıyız. Şimdi, 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte geçmişte bölük pörçük uygulanan kentsel dönüşüm bütün kurum ve kuruluşların dayanışma içerisinde hareket etmesiyle artık daha rantabl bir şekilde yürütülmektedir. Kentsel dönüşüm, başta kentlerde yaşayan insanlarımızın can güvenliği olmak üzere doğal kaynakların ekonomik olarak kullanılması, sosyal dayanışmanın artması gibi alanlarda da fayda sağlamaktadır. Bu nedenle konunun paydaşı tüm kurumların konuya katkı sunmaları büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Murat Oral'da, yasayla birlikte yapılan düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Riskli binaların tespitinde görev alacak kurum ve kuruluşlara lisans verilmesi işlemlerinin hızla devam ettiğini söyleyen Oral, şunları kaydetti:

"Riskli yapıların tespit edilmesinde görev alacak özel sektör mühendislik firmaları, yapı denetim firmaları, belediyeler, üniversiteler, meslek odaları gibi kurum ve kuruluşların bakanlığımıza lisans almak üzere yaptıkları başvurular artan bir hızla devam ediyor. Resmi kurumlar hariç, özel sektör firmalarına verilen lisans sayısı ülke genelinde 100'ü geçmiş durumda. Diğer taraftan ülke genelinde yerel yönetimler ve bakanlığımız işbirliğinde riskli alanlar ve riskli yapıların tespit süreçleri de devam etmektedir. Çalışmalarımız bu istikamette kararlılıkla devam edecektir."

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç de endüstrileşmeyle birlikte köyden kentlere başlayan göçün, çarpık kentleşmeyi beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Güvenç, "İnsanlarımız barınma ihtiyaçlarını gidermek için derme çatma binalar yaptılar. Maalesef o dönemde ülkemizin ekonomik durumu da onlara daha iyi evler vermeye yetmiyordu. Ama özellikle şu son 10 yıl içerisinde ülkemiz ekonomik anlamda çok ciddi bir ivme yakaladı. Doğal olarak bu insanlarımızın da artık yaşamlarını daha iyi yerlerde devam ettirmeleri gerekiyor. Bu bakımdan konunun ciddiyetinin farkındayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantı, Riskli Alanlar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır ve TOKİ Şube Müdürü Mustafa Bakır'ın konuya ilişkin yaptıkları sunum ve soru-cevap bölümüyle son buldu.

İHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —