Minik Esra`nın hayatı kabus gibi
Yaşam 7.01.2013 18:57:49 0

Minik Esra`nın hayatı kabus gibi

Suriye`deki yaşanan iç karışıklıktan dolayı Türkiye`ye sığınan Suriyeli Türkmen ailenin 6 yaşındaki kızı Esra doğum sırasında yaşanan sorunlardan dolayı şu anda bakıma muhtaç durumda yaşıyor.

Minik Esra yaklaşık dört ay önce Kahramanmaraş'a gelmiş Suriyeli ailenin en büyük çocuğu. Esra'yı talihsizlikler anne karnındayken takip etmeye başlamış. Esra'nın babası, " ilk çocuğumuz olduğu için biz de çok acemiydik. Bebeğin doğum öncesi ve doğum sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında çok bilgimiz yoktu. Şu anda kızıma baktığım zaman yaşadığı talihsizliklerin biraz bizim hatamızla beraber onun kaderi olduğunu düşünüyorum. Esra'ya baktığım zaman gözlerim doluyor, onun etrafa saçtığı gülücüklerle hayata tutunmaya çalıştığını anlıyorum." şeklinde konuşarak, insan hayatı, özellikle bir ailenin kendi çocuğu için, çok daha dikkatli olması gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.

Suriye'deki karışıklıklardan dolayı Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Suriye Türkmenlerinden bir ailenin kızı olan Esra'nın durumu hakkında bilgi veren babası Hüseyin Kahya doğum sırasında yaşadıkları talihsizlikleri şu şekilde anlattı: " Esra doğmadan önceki günlerde biz köydeydik. Eşimin doğum sancıları başladığında çıktım ve bir taksi aradım. Sonra bir taksi geldi eşimi de aldım ve taksiciye özel bir hastaneye gideceğimizi söyledim. Taksi şoförü Arap'tı, biraz konuştuktan sonra onun babamın tanıdıklarından biri olduğunu öğrendim ve bundan dolayı ona sanki biraz güven duydum. Yolda giderken sohbet ediyorduk, ben hastaneden önce kardeşime uğrayıp onu da alacaktım eşim yalnız olmasın diye, şoför gideceğimiz hastanenin çok fazla para aldığını, gelenleri soyduğunu falan söyledi. Onun yerine bizim oralarda ebelik yapanlar var, onlardan birine gitmemizin daha iyi olacağını anlattı. Ben de ona inanarak eşimi hastaneye götürmekten vazgeçtim. Kardeşimin evine gittik ve onu da aldık, bizim hastaneye gideceğimizi zanneden kardeşim ters yöne gittiğimizi görünce şaşırdı ve sordu, nereye gidiyoruz diye. Ben de durumu ona anlattım o da hayırlısı olsun dedi ve biz doğum için ebenin yanına gittik."

Esra'nın dünyaya geldikten sonra yaşayacağı sıkıntılar bu saatten sonra başlamış. Talihsizlikler, doğum için seçilen yanlış insanın sorumsuzluğu ve bir şey olmaz düşüncesiyle hareket etmesi Esra'nın kötü bir başlangıç yapmasına sebep olmuş. Esra'nın babası doğum sırasında yaşananları şu şekilde anlattı: " Doğum için geldiğimiz ebe bir takım şeyler yazdı ve ben hemen onları aldım geldim. Eğer kötü bir durum olursa hemen hastaneye yetişebilelim diye taksi şoförüne ayrılmamasını söyledim. Doğum geç kalmıştı aradan birkaç saat geçti ve hala doğum olmamıştı. Ben ebeye bir sorun olup olmadığını sordum, ebe bir şey olmadığını söyledi. Bu birkaç saat sonunda doğum gerçekleşmişti. Ama Esra doğduğunda ağlamamış ve yüzü morarmış haldeymiş. Ancak yarım saat sonra ağlamaya başlamış ve bu başlamadan sonra bu defa da sürekli ağlamaya devam etti. Bu olanlardan dolayı bana bilgi vermediler, daha sonra öğrendim. Esra sürekli ağlıyordu ve bir süre sonra doktora götürdük, muayenelerini yaptırdık, yine her hangi bir problemi olmadığını söyledi doktor.  Biz sürekli kontrollerine devam ettik, her defasında gözlenen bazı sorunların zamanla düzeleceğini söyledi doktor. Ama Esra'da ortaya çıkan gelişme bozukluğu ve diğer sorunları bir türlü düzelmedi. Daha sonra hastanelere götürdük ve doktorlar artık bir şey yapılamayacağını söylediler. Doğum esnasında beyne yeterli oksijen gitmemiş ve bu da Esra'nın bu hale gelmesine sebep olmuş.  Esra şu anda 6 yaşında ama hala 3 yaşında bir çocuk gibi görünüyor."

Türkiye'ye geldikten sonra, daha önce bacaklarını hareket ettiremeyen Esra yavaş yavaş hareket etmeye başlamış. Aynı zamanda sürekli ağlamaya devam etmesine rağmen Kahramanmaraş'a geldikten sonra ağlaması da azalmış. Baba Hüseyin bunlarında Allah'ın bir lütfu olduğunu söylüyor. Baba doktorların Esra artık düzelemez dedikleri için hiç ümit olmamasına rağmen hala böyle bir beklenti içinde olduklarını dile getirdi. Kahramanmaraş'a geldikten sonra maddi durumlarının yeterli olmadığı için doktora gidemediklerini belirten Hüseyin Kahya, bu konuda yapılacak en küçük bir yardımın bile kendilerini çok memnun edeceğini söyledi.  

(M. Serhat TOPALCA)

 

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İ...

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevk...

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleşti...

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin...

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle...

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Ol...

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçek...

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Düğünde buzağı hediye edildi

Pazarcık Belediyesi İle Özel Sular Akademi Hastane...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş z...

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’...

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle ...

Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz K...

Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspo...

Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğun...

Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi

Nurhak’ta Tatlar ve Yeni Mahalle’yi Karayoluna Bağ...

Ergonomik Çalışma Masası ile Konforlu Çalışma Alan...

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi

“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kira...

Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu ol...

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiril...

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

22.5° / 13.6°

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İhaneti’ni Yeniden Okumak” Programı Düzenledi

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevkiyatı başladı

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçekleştirildi

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Moral Ziyareti

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlüğünden Ortak Deneti̇m

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tanıtıldı

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman temizliği

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek Onikişubat Belediyesi’nden

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle Hizmete Hazırlanıyor

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etkinliği’

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki