“Sağlık çalışanlarının yüzde 90
Sağlık 16.01.2013 18:41:38 0

“Sağlık çalışanlarının yüzde 90'ı nöbet tutmak istemiyor”

Türk Sağlık Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Adem Demir: "Nöbet sorununun çözümüne çare üretmeyenler, çalışanların alın terini görmezden gelmektedir” dedi.

Sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birisi de yoğun iş gününün ardından karşılaştıkları yorucu ve uzun saatler süren nöbetlerdir şeklinde konuşan Demir sözlerine şu şekilde devam etti:  "25 yıl görev yapan bir hemşirenin 3,5 yılını nöbet tutarak geçirdiği düşünülürse, sağlık çalışanları için nöbet çileye dönüşmektedir.

Gece nöbetleri, Acil servis nöbetleri, hafta sonu nöbetleri, çalışanların sosyal hayatını sıfıra indiren sürekli icap nöbetleri, 112 nöbetleri, karşılığı ödenmeyen nöbetler. Liste böyle uzayıp gidiyor.  Nöbetlerle ilgili sağlık çalışanlarının ne düşünüyor diye baktığımızda ortada büyük bir memnuniyetsizlik var. Sağlık çalışanlarının yüzde 90'ı nöbet tutmak istemiyor

Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeni çalışan yetersizliğidir. Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar "Mesai-Nöbet-İcab" denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir. 

Sağlık çalışanları böylesine bir fedakârlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam etmektedir. Nöbet sorununun çözümüne çare üretmeyenler, çalışanların alınterini görmezden gelmektedir."

Sağlık çalışanlarını aldığı nöbet ücretinin emeklerinin karşılığı olmadığını dile getiren Demir şunları söyledi: "Bugün bir uzman tabip' bir saat nöbet karşılığında 7.38 TL,  pratisyen hekim, 6,65 TL,  diş hekimi 5.91 TL, Mesleki yüksek öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 4.43 TL, Lise dengi mesleki öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 3.69 TL, diğer tüm çalışanlar ise 2.58 TL nöbet ücreti almaktadır. 2000 TL alan bir işçi ise fazla çalıştığı her saat için 13.3 TL ücret almaktadır. Yetkililere sormak isteriz; Kutsal bir vazifeyi yerine getiren sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı bu ücretlerle karşılanabilir mi?

Görüldüğü gibi sağlık çalışanları bu konuda açıkça mağdurdur. Nöbetlerin karşılığı olarak görülen bu ücretlerde sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı değildir. Çalışanların yaptığı fedakârlıkla mukayese edildiğinde dikkate alınmayacak kadar gülünçtür. Yani Sağlıkta Nöbetler müebbet, karşılığı ise sefalettir."

BAKANLIK YETKİLİLERİNDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BU MAKUL TALEPLERİNİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ

Önceliğimiz ve temel beklentimiz yeterli istihdam çalışması yapılarak nöbetlerin mümkün olabildiğinde asgari düzeye indirilmesidir diyen Demir şöyle devam etti:  "Hali hazır da tutulan nöbetlere verilecek ücretlerin makul bir düzeye getirilerek çalışanın emeğinin karşılanmasıdır.Siyasi iradeden ve bakanlığımızdan talebimiz afakî karşılanamaz bir ücret değildir. Her sağlık çalışanının mesai saati başına almış olduğu ücreti nöbet ücreti olarak talep ediyoruz. Örnek vermek gerekirse toplam aylık aldığı ücret 2000 tl olan hemşirenin aylık 160 saat mesai yaptığı göz önünde bulundurulduğunda bir saatlik mesai ücreti (2000/160=12.5) 12.5tl dir. Bu rakam hali hazırda işçilerin fazla mesai ücretinden daha düşüktür.

Ayrıca Performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır."

 ( M. Serhat TOPALCA)     


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

22.2° / 11.4°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı