Elbistan
Ekonomi 28.01.2013 14:12:25 0

Elbistan'a dev yatırım

Türkiye'nin en büyük ilçeleri arasında yer alan Elbistan, Belediye Başkanı Durmuş Küçük'ün girişimleri ile atıksu arıtma tesisine kavuşuyor.

 100 milyon liraya mal olacağı tahmin edilen devasa tesis, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ihale edildi. Tesisin finansmanının yüzde 85'lik kısmı, Katılım Öncesi Hibe Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği, yüzde 10'luk kısmı ise Bakanlık tarafından karşılanacak.

Elbistan'ın endüstriyel ve evsel atıklarının arıtılarak Ceyhan Nehri'ne deşarjı veya tarımsal sulamada kullanılması amacıyla, atıksu arıtma tesisi kuruluyor. Belediye Başkanı Durmuş Küçük'ün girişimleri ile Avrupa Birliği Katılım Öncesi Hibe Destek Programına alınan atıksu arıtma tesisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ihale edildi. Şubat ayı içerisinde mutabakat zaptının imzalanacağı belirtilirken, daha sonra ilgili firma Elbistan'a gelerek, etüt ve fizibilite çalışmalarına başlayacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlık Müşaviri Hüseyin Çanak, Ceyhan Nehri'nin doğduğu ve ortadan ikiye bölerek aktığı Elbistan'ın endüstriyel ve evsel sularının arıtılması amacıyla atıksu arıtma tesisi kurulmasına karar verildiğini belirterek, 1-2 yıl içerisinde tesisin hizmete sunulacağını söyledi.

AB HİBESİ İLE YAPILACAK

Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi'nin, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Hibe Destek Programına alındığını dile getiren Çanak, ihalenin ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını, yapılacak mutabakat zaptının ardından ilgili firmanın Elbistan'a gelerek, etüt ve fizibilite çalışmalarına başlayacağını söyledi.

Atıksu arıtma tesisinin yapılacağı alanın, Karaelbistan Kasabası içerisinde yer alan ve mevcut atıksuyun Ceyhan Nehri'ne deşarjının yapıldığı yer olduğunu ifade eden Çanak, arsa konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti.

Çanak, şunları söyledi:

"Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi için her türlü işlem başlatılmış durumda. Tesis, AB hibesi ile yapılacak. AB Katılım Öncesi Hibe Destek Programı ile tesisin yüzde 85'lik kısmı AB hibesi, yüzde 10'luk kısmı ise Bakanlık tarafından karşılanacak. Geriye kalan yüzde 5'lik kısmını ise Elbistan Belediyesi ödeyecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan ihalenin ardından, tahminlerimize göre Şubat ayı içerisinde mutabakat zaptı imzalanacak. Bu zaptın imzalanmasının ardından ilgili firma gelerek etüt ve fizibilite çalışmalarına başlayacak. Öyle tahmin ediyoruz ki; 1-2 ıl gibi bir zaman sonunda atıksu arıtma tesisi hizmete geçmiş olacaktır."

AB STANDARTLARINDA BİR TESİS YAPILACAK

Elbistan'a yapılacak olan atıksu arıtma tesisinin AB standartlarında olacağını ve en son teknoloji ile donatılacağını belirten Çanak, arıtma sonunda elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılabileceğini söyledi. Çanak, "Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi, tamamen Avrupa Birliği standartlarında yapılacak. Endüstriyel ve evsel atıklar bu tesiste arıtıldıktan sonra istenirse tekrar Ceyhan Nehri'ne deşarj edilebileceği gibi, tarımsal sulamada kullanılmak amacıyla da değerlendirilebilecek. Hatta tesiste arıtılan atık sulardan kalan çamur yakılarak, enerji dahi üretilebilecek. Yani Elbistan'a yapılacak olan tesis son teknoloji ürünü olacak" diye konuştu.

İHA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.7° / 12.1°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı