Tarih: 30.01.2013 12:01

Tarım Bakanı, Dedeoğlu'nun önergesine cevap verdi

Facebook Twitter Linked-in

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, tarım ve hayvancılık alanında yaşanan pek çok sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşımayı sürdürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu'nda MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun tarım ve hayvancılık sorunları konusunda vermiş olduğu 55 adet soru önergesine cevap verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'e soru önergelerine vermiş olduğu cevaplardan doları teşekkür eden MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, bakana yerinden bir soru daha yöneltti. Dedeoğlu, sorusunda tarım ve hayvancılık sektörünün hem dünya hem de Türkiye için çok önemli bir sektör olduğuna işaret ederek, "Vermiş olduğunuz bilgilerden anlıyorum ki tarımın da hayvancılığın da Türkiye`de hiçbir probleminin olmadığı… Ancak, kendi seçim bölgem ve tüm Türkiye`de gezdiğimiz gördüğümüz kadarıyla, tarım alanlarımızın çok büyük bir bölümü ekilmemektedir, ahırlar kapatılmaktadır. Özellikle, süt inekleri kasaplara satılmaktadır. Bu konularla ilgili Bakanlığınızca tedbir alınmasını rica ediyorum." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun bu sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Bizim, tabii, burada söylediğimiz rakamların tamamı kamuoyunun denetimine açık, il-ilçe bazında Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği, açıkladığı rakamlardır. Dolayısıyla gerek tarımla ilgili büyüme rakamlarının gerekse üretimle ilgili, alanla ilgili rakamların tamamı bu, hayvancılıkla ilgili olarak da bu.

İşte, alanların kullanılmadığı, tarım alanlarının boş olduğu değerlendirilmediğiyle ilgili Sayın Dedeoğlu`nun belirttiği hususun bir kısmını biz de biliyoruz ama bunun nedeni, Türkiye`deki tarım politikalarının yanlış olması, eksik olması, bu vesileyle üretim yapılamamasında değil, buradaki problem, bu arazilerin hissedarlar arasında anlaşma sağlanamaması sebebiyle aşırı derecede miras yoluyla parçalanmış, bölünmüş ve kullanılamaz hâle gelmiş olmasıdır.

Arazilerin bir kısmının kullanılamamasının sebebi budur, bunun dışında değildir. Biz, tabii, şunu söylüyoruz: Ben sözümün hiçbir yerinde ''Türkiye`de tarım alanında hiçbir sorun yoktur.'' gibi bir cümle kullanmadım, böyle bir şey söylemedim, cennetten de bahsetmedim.

Biz, Türkiye`nin en sorunlu, en problemli ve değişim ve dönüşüme en çok muhtaç olan sektöründen bahsediyoruz. Ben sadece on yıllık süre içerisinde Hükûmetimin uyguladığı politikalarla bu üretimi nereden nereye getirdiğine dair bilgiler sundum ve bu da doğru bilgilerdir.

Bunu da bütün dünya takip ediyor, bütün dünya izliyor, bütün dünya biliyor. Uluslararası kuruluşlarla da mukayese ettiğimizde, dünyadaki büyümeyle de mukayese ettiğimizde dünya ortalamalarının her bakımdan oldukça üzerindedir.

Daha iyiye doğru götürüyoruz, yapısal sorunları çözüyoruz, örneğin, et ve süt müdahale kurumuyla ilgili düzenlemeyi yapıyoruz, getireceğiz; örneğin, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçilmesi hususunu yüce Meclisin huzuruna getireceğiz, çünkü Türkiye`nin bu sorunu çözmesi gerekiyor.

Bu sorun çözülmediği sürece Türkiye`de sizin şikâyet ettiğiniz tarım arazilerinin kullanılamaması ve boş kalması sorunu mukadderdir. Bu, gelecekte daha çok yayılacaktır. Bunun başka bir formülü olamaz, çünkü küçücük küçücük alanlarda mümkün değildir üretim yapılması, sürdürülebilir değildir, ekonomik değildir.

Sonuçta bu bir iktisadi faaliyettir, masraf yapacak, karşılayamazsa ürününü bunu niye yapsın, vatandaşımız bundan sıkıntı çekiyor. Bunu düzeltmemiz lazım, bunu getireceğiz. Sizin de desteğinizi özellikle istiyorum."

 (Selçuk KILINÇ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —