Kahramanmaraş Anadolu`nun Parlayan Yıldızı Oldu
Ekonomi 1.02.2013 18:04:14 0

Kahramanmaraş Anadolu`nun Parlayan Yıldızı Oldu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük kentteki iş adamlarının son yıllarda ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Son 7 yıl içerisinde organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren özel sektör firmalarının kente 7.5 milyar değerinde yatırım yaptığını anımsatan Karaküçük, ''Kahramanmaraş geçen yıl bir milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İş adamlarımızla birlikte 5 milyar dolar ihracat hedefini benimsemiş durumdayız. Yapılan yatırımlarla Kahramanmaraş Anadolu`nun parlayan yıldızı oldu'' dedi.

Benimsenen ihracat rakamlarına ulaşmak için daha fazla üretim ve yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Karaküçük, '' Şehrimizde işsizlik sorunu yok denecek kadar az. 110 bin kayıtlı istihdamımız var. Organize sanayi bölgemizde boş parsel bulunmuyor. Sanayi parseli üretmekte zorluk çekiyoruz. Bu nedenle de yeni bir organize sanayi bölgesi kuruluş çalışmalarına hız verdik. Yeni organize sanayinin Gaziantep yolu üzerindeki Tomsuklu bölgesine kurulmasını planlıyoruz. İlk etapta 5 bin 320 metrekarelik alanı sanayi parseli haline getireceğiz. Aynı zamanda yol üzerine, fuar merkezi, outlet centerlar, oteller ve restoranlar kurarak bölgeyi ticari bir cazibe merkezine çevirmek istiyoruz'' diye konuştu.

TEŞVİK YASASI GELİŞMEKTE OLAN İLLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gelişmekte olan Anadolu illeri için teşvik yasasının önemine de değinen Karaküçük, yasanın kademeli olarak 3 yıl daha uzatılması gerektiğini vurguladı. İllere sağlanan teşvik`in devlet politikası olduğunu söyleyen Karaküçük, konuşmasını şöyle sürdürdü; '' Teşvik yasasının bizim ilimiz için çok önemli olduğunu ve doğru bir reçete olduğunu söylüyoruz. İlgili bakanlıklarla bunun 3 yıl daha uzatılması için çalışmalarımız var. Başbakanımızın bu konuyla ilgili bir çalışma yaptırdığı duyumlarını alıyoruz. Bizim gibi kalkınmaya devam eden iller için bu tip teşvikler büyük önem arz ediyor. Teşvik politikası bir devlet politikasıdır. Devlet kendi üretenini destekleme çabası içerisinde olduğu müddetçe Türkiye olarak daha hızlı kalkına bileceğimizi düşünüyoruz. Biz üretime dayalı bir para politikası benimsedik. Bu yasanın 3 yıl daha kademeli bir şekilde uzatılmasını arzu ediyoruz''.

KAHRAMANMARAŞ`TAN 53 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan mali kriz sonucu Kahramanmaraşlı iş adamlarının farklı pazar arayışı içerisine girdiğini de aktaran Karaküçük, iş adamlarının gözünü Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika ülkelerine diktiğini belirtti. Geçmişte uygulanan yanlış politikalarla iş adamlarının hep Avrupa ülkelerine ihracat yaptığı hatırlatmasında bulunan Karaküçük, şunları kaydetti; '' Bu gün Kahramanmaraş sanayisi İtalya, Brezilya ve Almanya`nın da aralarında bulunduğu dünyanın 53 ülkesine ihracat yapıyor. Kahramanmaraş pazara payını her geçen gün genişletiyor. Geçmişte hep Avrupa`yı bilir gözümüzü o taraf çevirirdik. Maalesef gerek dış politikalar, gerekse bizim değerlendirmememiz den dolayı dünyayı sadece Avrupa olarak görmüşüz. Son zamanlarda Avrupa`da yaşanan mali krizler bizleri yeni Pazar arayışına yöneltti. Yanı başımızdaki Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve tüketim meyli yüksek bir ülke olan Rusya`yı görememişiz. Ama bundan sonraki süreçte bu ülkeleri hedefimiz haline getirdik. Sanayicimiz de keşfedilen bu ülkelerle kendine yeni çıkış yolları aradı. Yeni ürünlerle farklı pazarlara girmeyi öğrendi''.

Kentin daha çok tekstil ve metal mutfak eşyası sektöründe ürettiği ürünlerle ön plana çıktığını ifade eden Karaküçük, Kahramanmaraş sanayinin ürün yelpazesini yenileyerek savunma ve otomotiv yan sanayine yönelik üretim yapacağını kaydetti. (Ömer KEBELİ)

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı